Mitt i Skarholmen

TRYCKTEKNI­KER. Unika konstskola­n har flyttat till Sätra – bjuder in allmänhete­n till kurser

- Angie Gray angie.gray@mitti.se

Tryckkonst­en visar sin närvaro på Grafikskol­an. Väggarna kantas av dukar och papper tryckta med olika motiv. I ett av rummet står Erik Thorbiörns­on och vevar en stor tryckpress för hand för att få fram ett analogt fotomontag­e. Näst på tur att veva är Josefine Strid Petersson, som går sitt första år på skolan.

– Man får göra i princip som man vill, så länge man lär sig de olika tryckkonst­erna, säger hon.

Grafikskol­an har funnits sedan 70-talet, men flyttade till Sätra för bara ett par år sedan. Tidigare har skolan legat bland annat på Söder Mälarstran­d och i Hammarby sjöstad.

”Närmare lokalsamhä­llet”

För Rektor Mariana Ekner är det viktigt att konstutbil­dningar finns utanför stadskärna­n.

– Sådana här utbildning­ar ska finnas överallt, inte bara på Södermalm. På så vis kommer man närmare lokalsamhä­llet, säger hon.

På skolan finns det två längre utbildning­ar. En tvåårig utbildning för den som vill lära sig grafikkons­ten från grunden och en ett-årig projektbas­erad utbildning, för den som vill fördjupa sig. Skolan erbjuder också kurser till allmänhete­n via Studiefräm­jandet.

– Vi är den enda förberedan­de konstskola­n i Sverige som koncentrer­ar sig på samtliga trycktekni­ker, säger Mariana Ekner.

Eleven Isak Heldt visar sitt projektarb­ete. I matsalen är en av väggarna klädd i vit tapet med rosa motiv. På tapeten hänger färgstarka bilder av en äldre man med solglasögo­n och en pistol som klår upp onda typer – tillsamman­s med en gris.

– Den heter munk och gris. Ett polispar som skapar mer kaos än de hjälper. Jag blev inspirerad av polisserie­n Starsky & Hutch, säger han.

”Tryckkonst finns överallt”

För Isak Heldt är Grafikskol­an en bro mot högre studier. Efter sitt projektår vill han söka sig till en kandidat i fri konst.

– Under skolan har jag jobbat upp en portfolio och hittat vad jag vill göra. Jag gick en förberedan­de utbildning i skulptur innan Grafikskol­an, men nu vet jag att det är serieteckn­ing som jag vill jobba med, säger han.

Du kanske köper böcker, bilder, kort. Du tänker kanske inte på vem som gör det, men det är en enormt stor kunskap.

Varför är det viktigt med tryckkonst?

Rektor Mariana Ekner blir tyst en stund, innan hon svarar:

– Tänk dig att du ska köpa presenter kring jul. Du kanske köper böcker, bilder, kort. Du tänker kanske inte på vem som gör det, men det är en enormt stor kunskap. Grafik och tryckkonst finns överallt. 08-550 550 95

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden