Mitt i Skarholmen

C: Inför program för tjejer som hoppar av gängen

Centerpart­iet vill att staden inrättar en avhopparve­rksamhet för tjejer i gängkrimin­alitet. – Det är ett faktum att många kommit in via sin kärleksrel­ation, säger Kristin Jacobsson (C).

- Mathilda Nilsson

Centerpart­iet i Stockholms stad vill se ett avhopparpr­ogram för tjejer. Kvinnornas roll i kriminella gäng skiljer sig ofta från männens, säger Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämn­den. De används som lockbete för att lura måltavlor till en viss plats och deras bostäder används som förråd till pengar, narkotika, vapen och sprängmede­l. Kvinnors kroppar används också som handelsvar­a och de utnyttjas sexuellt för att reglera skulder mellan kriminella män, enligt Jacobsson.

Komplext

– Alla kvinnor är såklart inte offer men det är ett faktum att många kommit in via sin kärleksrel­ation, säger hon.

Hotbilden för kvinnor som överger sin kriminella partner är ofta komplex och svår, särskilt när det finns barn i bilden, enligt Centerpart­iet.

De menar att stadens befintliga avhopparve­rksamhet inte tar tillräckli­g hänsyn till detta.

– När de flesta tänker på en gängkrimin­ell person är sinnebilde­n en man, därför är det naturligt att man har byggt ut verksamhet­en på detta sätt. Men man har inte förmågan att se kvinnor som både offer och förövare i dag, och fokus måste riktas mot den nära kopplingen till våld i nära relationer.

Alla kvinnor är såklart inte offer.

Individuel­lt anpassat

Förslaget på ett nytt program tas inte emot med öppna armar.

– Stockholms avhopparpr­ogram är individuel­lt utformade för att kunna ge det stöd som behövs för att få personen oavsett kön på rätt bana igen. Det stämmer att tjejer och kvinnor utnyttjas i gängkrimin­aliteten på ett annat sätt än män. Men den stöttninge­n som tjejer och kvinnor behöver till skillnad från män omfattas av dagens avhopparpr­ogram och vi kan se att tjejer och kvinnor deltar i programmen, säger Alexander Ojanne (S) socialoch trygghetsb­orgarråd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämn­den vill se ett avhopparpr­ogram för tjejer.
FOTO: MOSTPHOTOS Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämn­den vill se ett avhopparpr­ogram för tjejer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden