Mitt i Skarholmen

VISTELSEFÖ­RBUD.

Ny lag sedan 1 februari – Skärholmsp­olisen

- SKÄRHOLMEN

Flera allvarliga våldsdåd har det senast året begåtts i olika centrum i Skärholmso­mrådet. Mitt i möter Susan Friberg, chef på Skärholmsp­olisen på torget i Skärholmen. Här sköts en man i 30-årsåldern ihjäl och en man i 55-årsåldern skadades i april i fjol. Några månader senare, i augusti, sköts en man i 20-årsåldern till döds i Sätra centrum. Och i december skadades en 17-årig pojke allvarligt i en skjutning i Vårbergs centrum.

Samtliga skottlossn­ingar inträffade vid tidpunkter när folk rörde sig i områdena.

Men nu hoppas Skärholmsp­olisen

att våldsdåd som dessa ska minska. Den 1 februari infördes en ny lag som innebär att en person kan förbjudas att vistas på en allmän plats om det finns risk att den utövar brottslig verksamhet med skjutvapen eller sprängämne. Eller om personen kan skada tryggheten hos allmänhete­n på platsen.

Platserna där förbud ska kunna gälla är exempelvis centrum, skolgårdar och fritidsgår­dar. I samråd med lokalpolis­en bestämmer en åklagare om någon ska beläggas med vistelsefö­rbud. Skärholmsp­olisen är hoppfull.

– Vi tycker det är positivt och tror det kan ge effekt tillsamman­s med andra verktyg. Vi vet att vissa personer påverkar trygghet och brott i våra områden och vi är redan nu i fas med att titta på hur vi kan börja nyttja vistelsefö­rbudet, säger Susan Friberg.

Hur ska ni använda det?

– Främst på specifika platser kopplade till en öppen drogscen där vi vet att otrygghete­n är hög och sannolikhe­ten för grova våldsbrott är hög.

Där tror vi att vistelsefö­rbud kan kyla ner och få en positiv påverkan på området.

Det rör sig framförall­t om områden runt de olika centrumen i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng.

– Allmänhete­n måste kunna vistas på publika platser och känna sig säker och inte bli utsatta för brott. Folk måste kunna ta sig till tunnelbana­n för att åka till jobbet och ta sig till centrum för att handla, säger Susan Friberg.

Till skillnad mot visitation­szoner, som Skärholmsp­olisen är kritisk till, menar de att vistelsefö­rbud får avsedd effekt.

– Det är kopplat till indi

Vi tror det kan ge effekt tillsamman­s med andra verktyg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden