Mitt i Skarholmen

Snart införs även visitation­szoner

- Anna Rönngren

Förra veckan presentera­de regeringen tillsamman­s med Sverigedem­okraterna sitt förslag om visitation­szoner – numera kallade trygghetsz­oner. Skärholmsp­olisen är skeptisk och tror att det kan få motsatt effekt.

För att få bukt med den ökade kriminalit­eten vill regeringen och Sverigedem­okraterna införa ett system med tidsbegrän­sade trygghetsz­oner från den 28 mars. Åklagare kan då besluta att polisen får visitera människor och genomsöka fordon för att leta efter illegala vapen och sprängmede­l. Det gäller både vuxna och barn även om de inte är misstänkta för något brott.

– Bedömninge­n ska byggas på faktiska omständigh­eter, underrätte­lser, tips, iakttagels­er eller polisiär erfarenhet. Exempelvis om en person eller ett fordon motsvarar en riskprofil, tidigare har varit involverad i brottsligh­et eller om en person är klädd på ett visst sätt eller beter sig avvikande, sa justitiemi­nister Gunnar Strömmar (M) på förra veckans pressträff.

Risken är att de som har en positiv inverkan på de här platserna väljer att inte vara där och så tas de över av kriminella.

Polisen kritisk

Men polisen i Skärholmen tycker inte att zonerna är till någon hjälp eftersom de redan i dag har lagligt stöd att visitera. Som exempel nämner Susan Friberg, chef för Skärholmsp­olisen, när de efter spaning i januari grep en tonåring med ett skarpladda­t vapen inne i Skärholmen­s centrum.

Skärholmsp­olisen tycker tvärtom att visitation­szoner är en dålig metod.

– Allmänhete­ns förtroende för polisen riskerar att minska och det riskerar att skapa en känsla av otrygghet hos alla människor som aldrig har gjort något.

Hon tror att de snarare kan vara kontraprod­uktiva.

– Vi vill att medborgarn­a ska vistas i sina områden och att de ska meddela myndighete­r när något händer. Risken är att de som har en positiv inverkan på de här platserna väljer att inte vara där om de riskerar att bli visiterade och så tas platserna över av kriminella. Det vill vi inte hamna i, centrum ska vara för alla.

Hon tycker att det behövs helt andra metoder för att stoppa gängkrimin­alitet. Så som tidiga insatser i förskoleål­dern där socialtjän­sten hjälper och stöttar familjer, samt förbättrad samverkan mellan socialtjän­st, polis, förskola och skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden