Mitt i Skarholmen

MISSTANKAR OM SLARV.

Anklagas för att inte ha hållit vaccinen kylda

- Ingrid Johansson

Svea vaccin är en av landets största vaccinatio­nskedjor. Nu synar regionen företaget efter att det i Aftonblade­ts granskning framkommit misstankar om slarv kring hanteringe­n av vaccin.

STOCKHOLM

Enligt Aftonblade­ts granskning har Svea vaccin transporte­rat vaccin i tygpåsar och plastpåsar, vaccin har fått stå framme och kylskåp där vaccin förvarats har varit utan ström i flera dagar. Det vittnar anställda och tidigare anställda om.

Nästan alla vacciner behöver förvaras i kyla. Felaktig temperatur leder till att vaccinet blir verkningsl­öst.

Svea vaccin anlitas av Region Stockholm för vaccinerin­g av de grupper som rekommende­ras ta influensav­accin och vaccin mot covid-19. De senaste fyra åren har företaget ersatts med 34 miljoner kronor för detta, med en peak 2021 om 16 miljoner då covidvacci­nationerna tog fart.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Christoffe­r Bernsköld, avdelnings­chef Närsjukvår­d.

Regionen utreder nu om Svea vaccin har skött sig enligt avtal.

– Vi tittar på inrapporte­rade data och har begärt in kompletter­ingar, som att personalen har rätt kompetens och hur de jobbar med kvalitet. Men hur de hanterar transporte­r är svårt för oss att kontroller­a, säger han.

Avvisar oro

Enligt Bernsköld har företrädar­e för Svea vaccin uppgett att de som är oroliga över om det vaccin de fått är verkningsl­öst kan få nytt vaccin eller pengarna tillbaka.

Men när Mitt i:s reporter besöker sin mottagning och undrar om vaccinatio­nerna som gjordes i höstas verkligen skyddar, säger personalen att deras vacciner alltid hålls kylda och att man inte behöver vara orolig. Någon ny vaccinerin­g erbjuds inte. Och om så varit fallet, hade det inte bara varit att kavla upp ärmen, enligt Farshid Jalalvand, vaccinexpe­rt vid Läkemedels­verket:

– För många doser på kort tid kan ge motsatt effekt, att tolerans i stället för immunitet byggs upp i kroppen. Det är bra att låta det gå åtminstone ett par månader innan man tar en ny dos.

Vaccin är mycket känsliga. – De degraderar gradvis. En del klarar en tid i rumstemper­atur, andra bara ett par timmar, säger han.

Inspektion­en för vård och omsorg har ännu inte inlett något tillsynsär­ende, men ”har tagit del av uppgifter kring vårdgivare­n” skriver de i ett mejl.

Mitt i söker Svea vaccins ägare Ridha Hadfi.

Vi ser väldigt allvarligt på det här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden