Mitt i Skarholmen

9 500 bostäder på

Skärholmen växer så det knakar. Inom en tioårsperi­od väntas befolkning­en öka med en fjärdedel till drygt 46 000 invånare och bostadsbyg­gandet räknats upp rejält. Men frågan är om det finns jobb, kollektivt­rafik och vård till alla nya invånare. FÖRTÄTNING.

- SKÄRHOLMEN Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Det rasslar högt när bygghissen åker upp till våning 23. Punkthuset på Bredholmst­orget i Skärholmen­s centrum är ett av alla nybyggen i stadsdelen. När projektet Fokus Skärholmen drog i gång 2016 var målet att bygga minst 4000 nya bostäder. Men sedan dess har det vuxit rejält. Nu är planen 9500 bostäder till 2035.

En av anledninga­rna är att Skärholmen har blivit mer populärt.

– 2016 var det få byggaktöre­r som ville bygga här. Men sedan staden visat att man satsar i Skärholmen genom sociala värden, nya parker och satsning på allmänna platser, har intresset för att bygga i Skärholmen ökat, säger Fanny Larsson, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Tanken är att bygga fler större lägenheter med minst fyra rum eftersom många av lägenheter­na i området är tvåor och treor.

2022 var planen 7000 bostäder, och att den nu ökat med 2500 betyder inte att det tillkommit nya större områden utan att staden har mer exakt informatio­n när de kommit längre i planeringe­n, berättar Louise Bill, enhetschef på explaterin­gskontoret. Den stora ökningen innebär att inte heller att grönområde­n försvinner eller att husen ska bli större eller högre.

– Vi har gjort en mer förfinad beräkning av hur många lägenheter det ryms per byggnad, och flera fastighets­ägare vill bygga mer på sina tomträtter, säger hon.

Här är det inflyttnin­g i år

Under året blir två av bostadspro­jekten klara för inflyttnin­g: höghuset i Skärholmen­s centrum och de sista bostäderna vid Vårbergsto­ppen.

– 23-våningshus­et är en del av satsningen på social hållbarhet i Skärholmen, där finns både bostäder, arbetsplat­ser och kultur i bottenvåni­ngar, säger Louise Bill.

På torget i Skärholmen kommer Karolina Roman gående med 1-åriga sonen Aron i barnvagnen. Hon uppskattar att det byggs.

– Det är bra att de bygger för folk behöver någonstans att bo. Jag tycker också att det är roligt att fler flyttar hit, det är trevligt med liv och rörelse och fler nya vänner och grannar, säger hon.

Det är trevligt med liv och rörelse och fler nya vänner och grannar.

Byggplaner­na uppskattas även av Isabelle Zinda.

– Det är jättekul att det flyttar in folk. Och bra att det byggs bostäder. Tre av mina fyra barn bor hemma och de behöver lägenheter.

Skapar fler jobb

Det kärva ekonomiska läget har ännu inte satt stopp för bostadspro­jekt i Skärholmen. Däremot skjuts några fram av andra skäl och befolkning­sprognosen har de senaste åren räknats ner en aning. Men även med de förändring­arna väntas befolkning­en här växa med cirka en fjärdede, till drygt 46 000 invånare fram till 2032.

Stadens olika förvaltnin­gar samverkar för att tillgodose behovet av skolor, förskolor, idrottsanl­äggningar, arbetsplat­ser med mera. De samverkar även med regionen som ansvarar för kollektivt­rafik och vård.

De nya områden som växer fram i Skärholmso­mrådet skiljer sig från den traditione­lla miljonproj­ektsarkite­kturen genom att husen byggs längs gator med butiksloka­ler i bottenvåni­ngarna. Men tanken är inte att handel ska flytta från centrum till nya lokala handelspla­tser.

– Vi har inga planer på att konkurrera med de fyra lokal centrumen som finns. De ligger bra vid tunnelbana­n. Snarare tror vi att fler bostäder kan hjälpa till att stärka butikerna i de befintliga centrumen så att de får ökad omsättning, säger Joel Berring, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

En annan viktig del i Fokus Skärholmen är att skapa fler arbeten i området, både under byggtiden och efteråt. I samband med byggen ber staden byggaktöre­r och entreprenö­rer om praktikpla­tser, och sedan hjälper arbetsmark­nadsförval­tningen till att matcha inskrivna på jobbtorg 127.

– De tittar bland annat på vilka insatser som behövs som exempelvis språklig hjälp, mentorskap och utbildning, säger Fanny Larsson.

Dessutom finns lokaler för egen företagsve­rksamhet i flera av de nya husen som byggs. Den största enskilda arbetsplat­sen som byggs i området är Stockholms­hems nya huvudkonto­r i centrum.

Intresset för att bygga i Skärholmen har ökat.

 ?? ?? Skärholmsb­on Karolina Roman tycker det är bra att det byggs nytt i Skärholmen, och ser fram emot att få nya grannar. På bild
Skärholmsb­on Karolina Roman tycker det är bra att det byggs nytt i Skärholmen, och ser fram emot att få nya grannar. På bild
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Isabelle Zinda tycker att det behövs fler bostäder i Skärholmen och uppskattar att det byggs i området.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Isabelle Zinda tycker att det behövs fler bostäder i Skärholmen och uppskattar att det byggs i området.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Höghuset vid Skärholmen­s centrum ska vara klart för inflyttnin­g i höst.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Höghuset vid Skärholmen­s centrum ska vara klart för inflyttnin­g i höst.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ??
FOTO: ANNA RÖNNGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden