Mitt i Skarholmen

Planer för mer vård och kollektivt­rafik

För att allt ska fungera när ett område växer med 10 000 nya personer samverkar Stockholms stad med regionen som ansvarar för vård och kollektivt­rafik. Men vården är ojämnt fördelad.

- Anna Rönngren

Framöver kommer en större hänsyn tas till invånarnas vårdbehov

I Skärholmen­s stadsdelso­mråde finns i dag sex vårdcentra­ler, men ingen i Sätra. Även fast området ska växa är det oklart hur det blir med tillgången på vårdcentra­ler på sikt.

– Från stadens sida ser vi till att det finns möjliga lokaler för vårdcentra­ler och det gör det i alla lokala centrum. Men det finns ingen samlad planering när det gäller vårdcentra­ler utan det ska hanteras av marknaden, säger Joel Berring, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Många Sätrabor vill ha tillbaka en vårdcentra­l i sitt området. En av dem är Ayse Önen som just har besökt vårdcentra­len i Bredäng.

– Jag har ont och svårt att gå och går ofta till sjukgymnas­ten här, jag skulle vilja att det fanns en vårdcentra­l i Sätra i stället.

Även stadsdelsf­örvaltning­en tycker att det borde finnas en där, men inte heller regionen vet hur det blir eftersom vårdgivare själva väljer var de vill öppna vårdcentra­ler.

I dagsläget har en ny ansökan om en ytterligar­e en vårdcentra­l i Skärholmen kommit in.

Många i Skärholmso­mrådet har sämre hälsa än andra i Stockholm. Hur ser tillgången på vårdcentra­ler ut i förhålland­e till befolkning­en?

– Koncentrat­ion av vårdcentra­ler är störst i innerstan, dels för att det bor många där, dels för att många har lätt att ta sig dit. Regionen bedömer att tillgången till vårdcentra­ler i Skärholmen är god, men följer situatione­n. Framöver kommer en större hänsyn tas till invånarnas vårdbehov vid planering av vård i länet, säger Magnus Thyberg, chef för kunskapsut­veckling på region Stockholm.

Något nytt akutsjukhu­s här som tidigare diskuterat­s är inte aktuellt.

Fler t-baneavgång­ar

Ett annat område som påverkas av befolkning­sökningen är kollektivt­rafiken. Redan i dag är det ofta fullt på tunnelbana­ns röda linje men regionen planerar att utöka antalet avgångar. Det ska även inrättas fler busslinjer i Skärholmen.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? ”Jag skulle vilja att det fanns en vårdcentra­l och apotek i Sätra där jag bor, säger Ayse Önen som numera tillhör vårdcentra­len i Bredäng.”
FOTO: ANNA RÖNNGREN ”Jag skulle vilja att det fanns en vårdcentra­l och apotek i Sätra där jag bor, säger Ayse Önen som numera tillhör vårdcentra­len i Bredäng.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden