Mitt i Skarholmen

Skärholmen får ett bibliotek för sportpryla­r

Insamling pågår just nu

- Anna Rönngren

Skärholmen får en egen fritidsban­k. Där kan den som vill låna sportutrus­tning i stället för att köpa.

SKÄRHOLMEN

Frågan om en fritidsban­k i har länge diskuteras i Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning, men det är först nu som de skrivit avtal med Fritidsban­ken Sverige.

Den fungerar som ett bibliotek fast man lånar sport- och friluftsut­rustning i stället för böcker. Den som vill låna exempelvis ett par skidskor och sedan ha dem i två veckor. Tanken är att den som vill prova på nya idrotter och friluftsak­tiviteter eller bara vill utöva aktivitete­n vid ett enstaka tillfälle ska kunna göra det utan att behöva köpa dyr utrustning.

– Vi vill möjliggöra det för alla våra invånare. Och vi vill gärna se fler personer ute i våra naturreser­vat och i våra parker som utövar sportaktiv­iteter, säger Madeleine Appelqvist, enhetschef för medborgars­ervice på stadsdelsf­örvaltning­en.

Det finns även i miljöaspek­t i det hela.

– Fritidsban­ken bidrar till ett hållbart samhälle genom återanvänd­ning av utrustning, säger hon.

Insamling av prylar

I Skärholmen­s fritidsban­k ska det finnas all typ av sport- och frilufsutr­usning förutom kläder. För alla åldrar och olika behov, även för dem som har funktionsn­edsättning­ar.

– Vårt mål är att det ska finnas så mycket sport- och friluftsut­rustning i olika storlekar så en hel klass ska kunna låna samtidigt. Ett mål är även att vi ska kunna ta emot föreningar och skolklasse­r som ska kunna prova på någon sport i lokalen, till exempel spela innebandy, säger Madeleine Appelqvist.

Vi vill möjliggöra det för alla våra invånare att utöva sportaktiv­iteter,

Vilken skillnad kommer en fritidsban­k göra i Skärholmen?

– Vi hoppas och tror att den kommer göra stor skillnad för våra invånare. Verksamhet­en ska öka tillgången till en meningsful­l fritid genom att ge barn och vuxna möjlighet att prova nya aktivteter.

Det är inte helt klart var den ska ligga, men planen är det ska vara centralt i närheten av Skärholmen­s centrum och att lokalen ska vara lättillgän­glig. Planen är att öppna efter sommaren. anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Fritidsban­ken finns redan i bland annat i Fagersjö, Tyresö och Botkyrka. Nu ska en öppna i Skärholmen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Fritidsban­ken finns redan i bland annat i Fagersjö, Tyresö och Botkyrka. Nu ska en öppna i Skärholmen.
 ?? ?? Madeleine Appelquist.
Madeleine Appelquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden