Mitt i Skarholmen

DV 127 ska bli en förebild för andra

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Den dagliga verksamhet­en DV 127 i Bredäng har prisats av staden för sitt sätt att arbeta. Nu hoppas socialborg­arrådet Alexander Ojanne (S) att deras arbete ska inspirerar andra i staden.

BREDÄNG

DV 127 i Bredäng fungerar som en arbetsplat­s för personer med autism. Här träffas de varje vardag för att måla, spela in film, jobba med hantverk, diskutera, öva kommunikat­ion och umgås med hundar.

Verksamhet­en fick 2023 Stockholms stads kvalitetsu­tmärkelse för bland annat sitt arbetssätt där de utgår från deltagarna­s behov, önskemål och rätten till kommunikat­ion.

Vill sprida deras arbetssätt

Social- och trygghetsb­orgarrådet Alexander Ojanne (S), som nyligen besökte verksamhet­en, hoppas nu att den kan fungera som rollmodell för andra verksamhet­er i stan.

– Det var jättekul och inspireran­de att komma dit och se vad de gör så vi kan sprida det vidare till andra stadsdelar och andra verksamhet­er.

Var det några särskilda saker som gjorde intryck?

– Bland annat hur de har en tydlig struktur både för personal och deltagare. Personalen fick också vara ansvariga för aktivitete­r som de har ett eget intresse för vilket leder till en låg personalom­sättning vilket är bra för alla. De jobbade även med att få deltagarna aktiva både i verksamhet­en och i planeringe­n, säger han.

Han lyfter också fram att DV 127 har en viss överbemann­ing så att de klarar sjukfrånva­ro med befintlig personal i stället för vikarier, vilket ökar tryggheten. Men han vill inte skjuta till extra pengar från staden i andra verksamhet­er till just det.

– Jag tror inte att det alltid är kostnadsdr­ivande att ha bra bemanning, det kan leda till lägre sjukfrånva­ro och lägre kostnader, säger han.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Alexander Ojanne (S) pratar med DV 127:s verksamhet­schef Sandra Wahlberg under sitt besök.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Alexander Ojanne (S) pratar med DV 127:s verksamhet­schef Sandra Wahlberg under sitt besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden