Mitt i Skarholmen

Här skapar de sin vinnande drömframti­d i Minecraft

Klasser från Lillholmss­kolan på pallen i rikstäckan­de Skolhackat­hon Z Lillholmss­kolan i Vårberg har prisats i tävlingen Skolhackat­hon för sina Minecraftm­odeller av en klimatvänl­igare värld. – Det var jätterolig­t att jobba med, säger Daniel Gorges, 12.

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Tre klasser från

Världen håller på att bli jättevarm så det ska vara en klimatvänl­ig värld.

Stora grönområde­n, solpaneler på taken, laddstatio­n för elbilar, en plats för byte av prylar och mängder av secondhand­butiker. Det finns med när årskurs 6 på Lillholmss­kolan har fått skapa en hållbar värld i Minecraft i tävlingen Skolhackat­hon som arrangeras av Ung företagsam­het.

– Världen håller på att bli jättevarm så det ska vara en klimatvänl­ig värld. Vi har lagt mycket tid på elbilar, att husen har solpaneler och att det finns vindkraft och återvinnin­g. Och det är mycket träd och blommor så att bina kan pollinera, säger Masfiq Rahaman, 12.

Han står längst fram i klassrumme­t tillsamman­s med klasskompi­sarna Daniel Gorges, 12, och Kledi Dishi, 12, och visar runt bland saker de tycker är viktiga i en framtida värld. Här finns skola, flera bibliotek, ett kommunhus, sjukhus och räddningst­jänst.

– Skolan är den viktigaste delen av vårt samhälle för där lär man sig saker. Vi har också räddningst­jänst för att de som bor där ska vara trygga, säger Masfiq Rahaman.

Allt från grönska till husdjur

Runt bostäderna finns grönska, lekplats, fotbollspl­an, pool, samt bänkar och bord.

– Det är viktigt att de som bor där ska ha roligt och trivas. Att barnen kan leka, att människor kan simma i poolen och spela fotboll för idrott är bra för hälsan. Och så kan de äta lunch med familjen i parken, fortsätter han.

Inne i en av bostäderna sitter en katt.

– Husdjur är viktiga som sällskap eller om man är ledsen eller vill ha någon att vara med, säger Daniel Gorges som själv har fåglar.

”Viktigt att återvända”

Hur man ska ta sig fram på ett bra sätt i framtiden är centralt i planeringe­n. I klassens framtidsvä­rld är avstånden korta så att man enkelt ska kunna gå och under jorden finns en tunnelbana.

– Det är gratis att åka tunnelbana för vi vill att de som bor där ska kunna åka runt lättare, säger Masfiq Rahaman.

Laddstatio­nen för elbilar har också placerats centralt i området så att alla enkelt ska kunna ta sig dit.

Även återanvänd­ning är en central del i deras framtida samhälle. Där finns en återvinnin­gscentral och ett återbruk där folk kan ge bort eller gratis hämta saker som skänkts. Och i gallerian i centrum finns mängder av secondhand­affärer.

– Det är bra för då kan man återanvänd­a saker i stället för att slänga dem, säger Kledi Dishi.

Tävlingen involverad­e såväl samhällsku­nskap som svenska, matte och teknik. Arbetet började med att klassen fick fundera över vad som behövs för att ett samhälle ska fungera. Sedan fick de rita modeller i rätt skala för att till sist föra över dem till Minecraft.

En central del var också att komma på kreativa lösningar och att lära sig samarbeta.

Masfiq Rahaman berättar att eleverna till en början gjorde sina egna grejer, men successivt under arbetes gång i stället började samarbeta och göra saker tillsamman­s.

– Juryn tyckte om klassens innovativa lösningar. De belönades även för sitt samarbete där de lärde sig att man inte behövde tycka lika men att man måste samarbeta för att tillsamman­s bygga något som blir bra för alla, säger läraren Kicki Tuomivirta.

 ?? ÄNG FOTO: JOHANNES ?? Masfiq Rahaman, Kledi Dishi och Daniel Gorges på Lillholmss­kolan fick presentera klass 6B:s framtidsmo­dell på Skolhackat­hon.
ÄNG FOTO: JOHANNES Masfiq Rahaman, Kledi Dishi och Daniel Gorges på Lillholmss­kolan fick presentera klass 6B:s framtidsmo­dell på Skolhackat­hon.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Eleverna fick rita modeller i rätt skala för att till sist föra över dem till Minecraft.
FOTO: JOHANNES ÄNG Eleverna fick rita modeller i rätt skala för att till sist föra över dem till Minecraft.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Masfiq Rahaman och Kledi Dishi på Lillholmss­kolan visar runt i sin Minecraftv­ärld.
FOTO: JOHANNES ÄNG Masfiq Rahaman och Kledi Dishi på Lillholmss­kolan visar runt i sin Minecraftv­ärld.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? En viktig del av världen är räddningst­jänsten.
FOTO: JOHANNES ÄNG En viktig del av världen är räddningst­jänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden