Mitt i Skarholmen

Miljonbort­fall: Svårt för socialtjän­sten att ställa om

För omställnin­gen till den nya socialtjän­stlagen får Stockholms stad 18 miljoner kronor mindre än de trott.

- Mathilda Nilsson

STOCKHOLM

Nästa år träder en ny socialtjän­stlag i kraft, och nyligen fattade regeringen beslut om ett statsbidra­g för att stödja landets kommuner i omställnin­gen.

I ett första skede får kommunerna 650 000 kronor var. Bara en bråkdel av summan som var regeringen­s tidigare besked, enligt Stockholms stad. De trodde att fördelning­en skulle baseras på kommunerna­s invånarant­al, vilket skulle ha gett Stockholm ungefär 18,7 miljoner.

– Stockholm har Sveriges största socialtjän­st med ungefär 10 000 medarbetar­e uppdelat på 11 stadsdelar som alla är i storlek som en medelstor kommun. Vi har helt annorlunda förutsättn­ingar än andra kommuner, säger Karin Wanngård (S), finansborg­arråd.

Aldrig utlovats

Karl Opdal, pressekret­erare hos socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M), skriver i ett mejl till

Mitt i att inget definitivt besked om att bidraget skulle baseras på befolkning­smängden har utlovats.

”650 000 kronor är en initial utbetalnin­g i förberedan­de syfte till den socialtjän­stlagen som inte är på plats än. En fördelning utifrån befolkning­sstorlek hade inneburit mindre än 50 000 kronor till de mindre kommunerna, och även de har ju

en lägsta analys- och planerings­kostnad” skriver han.

Hårt slag mot det viktiga arbetet vi har framför oss.

Pengarna räcker inte

Omfattande förändring­ar i socialtjän­stslagen har inte genomförts sedan 80-talet så det är högst välkommet, poängterar Wanngård. Men pengarna kommer inte räcka för att uppnå lagens höga krav, som innebär att staden ska ge fler tidiga insatser.

– Vi har inlett ett omställnin­gsarbete enligt regeringen­s önskemål. Men det här beskedet är ett hårt slag mot det viktiga arbetet vi har framför oss.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Den nya socialtjän­stlagen planeras börja gälla nästa sommar.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Den nya socialtjän­stlagen planeras börja gälla nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden