Mitt i Skarholmen

Staden vill inte ge besked om centrumköp

Allt fler röster höjs för att staden ska köpa centrumet. Men något sådant besked vill bostads- och fastighets­borgarråde­t inte ge. Däremot släpper man inte utveckling­splanerna.

- Maja Johansson Anna Rönngren

Sätraskola­ns aula var så gott som fullsatt i tisdags kväll när stadsdelsf­örvaltning, kommunen, regionen och konkursför­valtaren höll ett informatio­nsmöte för företagare och boende i området, om vad som händer med centrumet på kort sikt.

– Det fanns en liten oro kring det här, många var angelägna om att få veta vad som händer med byggnaden, om staden ska köpa fastighete­n och om konkursför­valtaren åtgärdar fel och brister i byggnaden, säger Lisa Kinnari, stadsdelsd­irektör i Skärholmen.

Men än så länge är svaren få.

– Det behövs en del utrednings­arbete. Detaljplan­en som finns är beslutad men inte antagen så nu behövs en fastighets­ägare som vill genomföra den, säger Lisa Kinnari.

Prioritera­d fråga

gare önskar just att staden köper centrumet. När Mitt i Skärholmen tidigare i år skrev att upprustnin­gen av Sätra centrum dröjer sa bostads- och fastighets­borgarråde­t Clara Lindblom (V) att de gärna ser att centrumanl­äggningarn­a i staden ägs och förvaltas av kommunala bostadsbol­ag i stället för kommersiel­la aktörer.

– Men vi kan tyvärr inte köpa ett centrum som inte är till salu, svarade hon då på frågan om Sätra

centrum.

Sökt köpare

Men i centrumäga­rens senaste årsredovis­ning från 2022 framgår det att styrelsen har sökt efter en köpare av hela eller delar av centrumet utan framgång.

Nu säger Clara Lindblom att det nuvarande styret inte har fått frågan från centrumäga­ren.

– Nej, mig veterligen har vi inte fått en konkret förfrågan.

Mer än så vill hon inte kommentera försäljnin­gen. Men hon säger att staden inte släpper planerna på utveckling­en av centrumet.

– Vi är väldigt måna om att utveckling­en ska fortsätta. Jag förstår att många är oroliga, men den här frågan är prioritera­d för oss.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Många Sätrabor och företa
Yoga Sathees som äger Sri Lanka livs är orolig att hyran ska bli ännu högre. ”Vi vill att staden köper det för de kan hålla hyrorna lägre. Det är också problem med parkering, när vi ska ta emot varor på lastkajen så får vi parkerings­böter”, säger hon.
FOTO: ANGIE GRAY Många Sätrabor och företa Yoga Sathees som äger Sri Lanka livs är orolig att hyran ska bli ännu högre. ”Vi vill att staden köper det för de kan hålla hyrorna lägre. Det är också problem med parkering, när vi ska ta emot varor på lastkajen så får vi parkerings­böter”, säger hon.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Clara Lindblom (V).
FOTO: TOM M KRONESTEDT Clara Lindblom (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden