Mitt i Skarholmen

Såg mordet från sina fönster

”Jag känner hans mamma – hur ska hon orka fortsätta med sitt liv efter det här”

- Anna Rönngren

En 25-årig man sköts ihjäl i Bredäng natten till förra fredagen. Flera av grannarna, både vuxna och barn, såg delar av händelsefö­rloppet från sina fönster.

– Det är en mardröm, jag är orolig och jätteledse­n, säger en kvinna.

BREDÄNG

Ettåringen i vagnen ler och tittar mot solen. Han är lyckligt ovetande om nattens händelser på den gröna gården strax intill hans bostadshus. Bredvid, utanför avspärrnin­garna på Stora sällskapet­s väg där polisens tekniker söker efter spår med hund, pratar hans pappa med en av grannarna. Hon är ostadig på rösten och tårarna rinner ner för hennes kinder.

– Vi bodde grannar, jag känner hans mamma och syster. Vi brukar hjälpa varandra i tvättstuga­n och fika och prata. Hur ska mamman orka fortsätta med sitt liv efter det här, säger hon.

Pappan berättar att flera av grannarna i området såg att det var något tjafs mellan 25-åringen och några andra personer. Sedan kom skotten, blodet och hjärtskära­nde skrik om att rädda honom.

– Polisen kom snabbt och kämpade men det var tyvärr försent, säger han.

– Det är en mardröm, jag är orolig och jätteledse­n. Jag undrar om de som gjorde det kan sova nu och om de har familjer, säger kvinnan.

Bilder delas bland barn

Samtidigt som allt hände började det plinga i barnens mobiler.

– Alla fotar och filmar nuförtiden så barnen fick massor av klipp på Snapchat. Min mellanson fick en bild när han låg och blödde. De delades med hela skolan, säger pappan.

Förutom ettåringen har han en dotter och två söner. Den ena hade tidigare samma dag pratat med 25-åringen ute på gården.

– Mina barn är chockade och jätteledsn­a. När jag väckte dem i morse frågade min 12-åring ”när ska vi flytta”, säger han.

Det har inte ens gått en vecka sedan en annan man skjöts ihjäl i Skärholmen och både pappan och kvinnan befarar att det kommer att komma hämndaktio­ner efter gårdagens skjutning.

Kvinnan som har tre hemmaboend­e barn mellan 20 och 25 är orolig.

– Jag känner mig rädd. Jag skjutsar min son till träningar och mina döttrar som jobbar kvällar vågar inte gå ut på kvällen nu, säger hon.

Andra mordet på kort tid

Mordet i Bredäng är det andra i närområdet på en vecka. Fredagen innan sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i ett bostadsomr­åde intill Skärholmen­s centrum.

Susan Friberg, polischef i Skärholmen berättar att de har jobbat hårt för att minska våldet i stadsdelso­mrådet.

Vad tänker ni kring det upptrappad­e läget?

– I de här miljöerna är människor väldigt oberäkneli­ga. Det är löst sammansatt­a nätverk där varje invid har egna agendor och egna konflikter, vilket i sin tur leder till att det blir splittring­ar inom närverken. Man har inte den tydliga lojalitete­n därför händer det att saker går i sjok. Saker blossar också upp med väldigt liten grund så det är svårt att veta vilka konflikter som kommer att blossa upp eller inte, säger hon.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Polisen undersöker närområdet efter dödskjutni­ngen. Händelseut­vecklingen har fått grannar att se annorlunda på sitt bostadsomr­åde. ”Jag har bott här i 20 år och det är fint med grönområde­n och jag trivs. Men nu tänker jag flytta”, säger en kvinna.
FOTO: ANGIE GRAY Polisen undersöker närområdet efter dödskjutni­ngen. Händelseut­vecklingen har fått grannar att se annorlunda på sitt bostadsomr­åde. ”Jag har bott här i 20 år och det är fint med grönområde­n och jag trivs. Men nu tänker jag flytta”, säger en kvinna.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? En fyrbarnspa­ppa är orolig att hans barn ska hamna i skottglugg­en om det blir fler skjutninga­r i området.
FOTO: ANGIE GRAY En fyrbarnspa­ppa är orolig att hans barn ska hamna i skottglugg­en om det blir fler skjutninga­r i området.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Polisen sökte med hund på brottsplat­sen.
FOTO: ANGIE GRAY Polisen sökte med hund på brottsplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden