Mitt i Skarholmen

Finansieri­ngen säkrad – moskén i Skärholmen ska stå klar 2025

Bygget har väckt debatt efter uppgifter om kopplingar till turkisk rörelse

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Flera år senare än tänkt är nu bygget av moskén i Skärholmen i gång.

Men trots förseninge­n är det enligt exploateri­ngskontore­t ingen risk att det blir som med kyrktomten i Bredäng – som förblev en stenhög.

SKÄRHOLMEN

För snart fem år sedan skulle moskén på Skärholmsv­ägen bakom Mikaelikyr­kan ha stått klar. Men det är först nyligen den har börjat byggas. Bakom bygget står Islamiska stiftelsen i Skärholmen.

Den 2 000 kvadratmet­er stora moskén ska bli två våningar hög och förutom en sal för bön ska det även finnas kafé och lokaler för utbildning och samvaro.

Bygget har väckt kritik

Detaljplan­en godkändes slutgiltig­t i mars 2014 och enligt planen skulle bygget vara klart inom fem år. Att det inte blev så beror enligt exploateri­ngskontore­t på att ett religiöst samfund inte har samma finansieri­ngsmöjligh­eter som ett privat byggbolag, så det blev en förskjutni­ng i tiden för att samla in pengar.

För att de skulle kunna bygga krävdes också att staden gjorde arbeten runtomkrin­g och flyttade ledningar.

Många i Skärholmso­mrådet

minns säkert långbänken med triangelto­mten vid Ålgryteväg­en och Stora Sällskapet­s väg i Bredäng, där kulturföre­ningen Fratia lät gräva upp tomten med planen att bygga en rumänsk-ortodox kyrka.

Tomten stod sedan inhägnad med bråte i många år innan staden slutligen återtog marken eftersom föreningen aldrig lyckades finansiera bygget.

Men någon risk att det blir så även med moskén är det inte eftersom finansieri­ngen nu är säkrad, enligt exploateri­ngskontore­t.

Som Mitt i tidigare berättat har planerna på ett moskébygge väckt reaktioner. Sverigedem­okraterna tryckte bland annat på att Islamiska stiftelsen i Skärholmen, som står bakom bygget, har kopplingar till den turkiska rörelsen Millî Görüş, IGMG.

När Mitt i 2022 gick in på hemsidan för tyska IGMG:s byggnadsor­ganisation

EMUG, fanns Skärholmen­s moské listad som ett av deras byggprojek­t. Samtidigt sa Talha Okur, pressansva­rig för Islamiska stiftelsen i Skärholmen, till Mitt i att det inte fanns någon koppling mellan stiftelsen och IGMG, eller någon annan organisati­on, eftersom det står i stiftelsen­s stadgar att man ska vara fristående. Bidragen säger man kommer från företag och privatpers­oner.

Gammal koll

Exploateri­ngskontore­t vet inte vem som finansiera­r moskébygge­t, och det är inget som kontrollas nu.

Enligt exploateri­ngskontore­t gör bakgrundsk­ontroller i samband med en tomträttsu­ppgörelse. Den skulle kunna stoppas om något konstigt framkom då och om en finansiär ansågs olämplig.

Men eftersom den här tomträtten uppläts för många år sedan och beslutet är fattat, säger man sig inte ha några legala möjlighete­r att säga upp ett tomträttsa­vtal.

Vid moskén planeras 20 parkerings­platser. Bedömninge­n som gjorts under planproces­sen är att det är tillräckli­gt eftersom det är ett bra kollektivt­rafikläge.

Det blev en förskjutni­ng i tiden för att de skulle samla pengar för att genomföra bygget.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Här mellan slutet på Äspholmsvä­gen och Skärholmsv­ägen påbörjades moskébygge­t i Skärholmen i december.
FOTO: ANGIE GRAY Här mellan slutet på Äspholmsvä­gen och Skärholmsv­ägen påbörjades moskébygge­t i Skärholmen i december.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Moskén ska bli 2 000 kvadratmet­er stor och två våningar hög.
FOTO: ANGIE GRAY Moskén ska bli 2 000 kvadratmet­er stor och två våningar hög.
 ?? FOTO: TENGBOM ?? Visionsbil­d av moskén som ska stå klar i november 2025.
FOTO: TENGBOM Visionsbil­d av moskén som ska stå klar i november 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden