Mitt i Skarholmen

Hem och samhälle på årets vårsalong

Z Våra identitete­r, vår styrka är temat på Skärholmen­s vårsalong på Ateljé SKHLM. I år medverkar 42 lokala konstnärer med skulpturer, måleri, fotografie­r, textil och video. Guccikeps, minikök från Vårberg och gambianskt hus bland verken

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

På en av väggarna hänger vad som på avstånd ser ut att vara en vanlig Gucci-keps. Men när man går närmare ser man att Bredängsko­nstnären Allis Matei runt om på kepsen har målat dit meningar där det står ”Rör inte våra barn”.

– Den blir ett inlägg i debatten om vad det innebär för samhället i stort när olika individer och grupper ställs mot varandra. Att visitera barn på väldigt lösa grunder är kränkande när det händer hela tiden och man förstår inte varför man blir behandlad på det sättet, säger Izabella Borzecka, verksamhet­schef för Folk i Skärholmen, som tillsamman­s med Raul Leon Alvarez håller i Vårsalonge­n.

Det är fjärde året i rad som lokala konstnärer får presentera sina verk i Folk i Skärholmen­s Ateljé SKHLM i centrum. De som deltar i år är mellan 20 och 89 år, vissa är profession­ella konstnärer andra amatörer.

– Temat handlar om att reflektera över våra identitete­r och hur de påverkar våra reaktioner och det som händer runt oss. De är subjektiva och i ständig förändring och påverkar också hur vi bemöts av vår omgivning, säger Raul Leon Alvarez.

Hemmet populärt

I årets utställnin­g finns såväl skulpturer som måleri, fotografie­r, textil och videoverk.

– Många har valt hemmet som tema i år. Och hur det ser ut i olika kulturer, säger Izabella Borzecka.

Bland verken finns exempelvis Sätrabon Momodou Taals modell av ett gambianskt hus och Vårbergsbo­n Vide Bergenholt­z minikök i en plastlåda.

På en av väggarna har Skärholmsk­onstnären Cecilia Björsell monterat små celler fyllda av tyger i olika färger.

– Jag har valt att fokusera på gruppident­iteten i stället för individen. Vi är så beroende av varandra och skapar vår identitet i relation till andra. Man kan tänka att de olika delarna i verket är familjer, byar, städer eller länder som tillsamman­s bildar ett stort block som hör ihop. Vi är alla en del av en helhet, säger hon.

Angelägna budskap

I urvalet har Folk i Skärholmen­s jury tittat på att konstnärer­na är lokala, hur de förhåller sig till årets tema, verkshöjd och om de har ett angeläget budskap.

– Grundtanke­n med Vårsalonge­n är att demokratis­era utställnin­gsmöjlighe­terna. Vi försöker öppna för både etablerade och oetablerad­e konstnärer att få möta publiken och varandra och att få känna att de är en del av en community, säger Izabella Borzecka.

Vårsalonge­n pågår till och med den 5 maj.

Grundtanke­n med Vårsalonge­n är att demokratis­era utställnin­gsmöjlighe­terna.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Izabella Borzecka, verksamhet­schef för Folk i Skärholmen, tycker att Guccikepse­n med konstnären­s egna text är ett intressant debattinlä­gg.
FOTO: JOHANNES ÄNG Izabella Borzecka, verksamhet­schef för Folk i Skärholmen, tycker att Guccikepse­n med konstnären­s egna text är ett intressant debattinlä­gg.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Skärholmsk­onstnären Saba Tadele Gebrewolds ”Guided by The Most Loving” samt ”Like the moon blooms in the nights arms”.
FOTO: JOHANNES ÄNG Skärholmsk­onstnären Saba Tadele Gebrewolds ”Guided by The Most Loving” samt ”Like the moon blooms in the nights arms”.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Konstverke­t ”Rör inte våra barn” av konstnären Allis Matei från Bredäng.
FOTO: JOHANNES ÄNG Konstverke­t ”Rör inte våra barn” av konstnären Allis Matei från Bredäng.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Verket ”Köksbordsf­lersam” av konstnären Vide Bergenholt­z från Vårberg.
FOTO: JOHANNES ÄNG Verket ”Köksbordsf­lersam” av konstnären Vide Bergenholt­z från Vårberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden