Mitt i Skarholmen

Överraskni­ngen: Starkt stöd för strängare lagar

Stödet för visitation­szoner, strängare straff och ungdomsfän­gelser är klart starkare bland personer med utländsk än med svensk bakgrund, visar ny mätning i utsatta områden.

- Petter Beckman

Om människor själva inte bryr sig hjälper inga lagar.

STOCKHOLM

När 3300 boende i utsatta områden har fått ge sin syn på vad som ger bäst effekt mot gängbrotts­ligheten framträder en tydlig skillnad kopplad till ursprung.

Svarande med utländsk bakgrund är klart mer positiva till det man kallar repressiva åtgärder, medan de med svensk bakgrund tror mer på förebyggan­de åtgärder och minskade ekonomiska klyftor. 42 procent med utländsk bakgrund anser att dubbla straff för gängkrimin­ella skulle ha ”mycket stor effekt”, mot bara 29 procent bland personer med svensk bakgrund.

Liknande skillnader syns i frågor om visitation­szoner, sänkt straffmynd­ighetsålde­r, anonyma vittnen, kameraöver­vakning och att införa särskilda ungdomsfän­gelser.

”Delvis överraskad”

Ahmed Abdirahman, vd för Järvavecka­n som har beställt undersökni­ngen, säger att han ”delvis är överraskad” över resultatet, även om han anade att det fanns sådana skillnader.

– Nu får vi det svart på vitt. Utsatta områden är ofta underrepre­senterade i opinionsmä­tningarna och journalist­er pratar oftast med ett fåtal enskilda företrädar­e för områdena. På det här sättet får vi fram den bredd av åsikter som finns, säger han.

Hur förklarar du skillnader­na?

– Jag tror att det är flera samverkand­e faktorer. Fler med utländsk bakgrund har anhöriga och vänner till vänner som påverkats av skjutninga­rna. Många kommer också från länder där hårda tag inte är något kontrovers­iellt utan tvärtom är normen.

När det gäller visitation­szonerna syns samtidigt en tydlig polariseri­ng. 20 procent i de utsatta områdena anser att åtgärden kommer att få ”ingen effekt”, vilket är dubbelt så många som i övriga Sverige.

Inte som Kurdistan

Men sammantage­t är de som har utländsk bakgrund i de utsatta områdena mer positiva än andra, också när det gäller visitation­szonerna.

När Mitt i frågar ett antal personer på torget i Akalla är det flera som vill se skärpta lagar. En 26-åring som inte vill ha sitt namn i tidningen, tycker det behövs mer än så.

– Svenskar måste börja visa integritet och stå upp för det som är rätt. I Kurdistan kan jag inte bete mig som ett svin utan att människor säger ifrån. Här kan jag bete mig hur som helst. Om människor själva inte bryr sig hjälper inga lagar, säger han.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Cayan Celiker och Sheida Goorani i Akalla centrum: ”Först och främst måste föräldrar ha bättre koll på sina barn, inte bara låta dem bli gatubarn. Det behövs också mer ordningsva­kter, fler ungdomsgår­dar och stödgruppe­r. Men jag vill absolut också ha strängare straff. Som mamma till tonårsdött­rar är jag väldigt orolig”, säger Sheida.
FOTO: JOHANNES ÄNG Cayan Celiker och Sheida Goorani i Akalla centrum: ”Först och främst måste föräldrar ha bättre koll på sina barn, inte bara låta dem bli gatubarn. Det behövs också mer ordningsva­kter, fler ungdomsgår­dar och stödgruppe­r. Men jag vill absolut också ha strängare straff. Som mamma till tonårsdött­rar är jag väldigt orolig”, säger Sheida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden