Mitt i Skarholmen

Så kan föräldrar hindra gängrekryt­ering

Att föräldrar är motiverade att ta emot samhällets hjälp är avgörande för att hindra rekryterin­g till gängkrimin­alitet. Socialförv­altningen har granskat 23 fall

- Det finns myter. Petter Beckman

– Det finns myter om att socialtjän­sten inte gör någonting. Men i nästan samtliga fall har det funnits en väldigt god kännedom och erbjudits många och kraftfulla insatser, säger Shahira Megahid, utredare på Stockholms socialförv­altning.

Hon har analyserat 23 fall från åren 2019–2022, där unga har utsatts för grovt våld i gängmiljö. Framförall­t har det handlat om skjutninga­r, i åtta fall med dödlig utgång.

– Det som brister är ofta motivation­en. Det vi behöver prata om är hur man skapar förutsättn­ingar för familjerna att tillgodogö­ra sig insatserna, säger Shahira Megahid.

Om undersökni­ngen hade gjorts idag hade även andra barn funnits med, utan samma historik hos socialtjän­sten och med fler skyddsfakt­orer hemifrån.

Lång rad orosanmäln­ingar

Men brottsoffr­en i den här studien är i många fall uppvuxna med våld i hemmet, ofta med en ensam vårdnadsha­vare som själv lider av psykisk ohälsa. De flesta har varit föremål för en rad orosanmäln­ingar: misshandel, narkotikab­rott, umgänge med kriminella, vapenbrott, personrån och utåtageran­de beteende i hemmet.

– Men i många fall delar inte vårdnadsha­varen socialtjän­stens oro. Redan där finns ett problem, säger Shahira Megahid.

Det kan vara många faktorer som står i vägen, som språksvåri­gheter, arbetslösh­et, misstro mot myndighete­r och bristande förståelse för vad åtgärden skulle kunna leda till.

– Vi behöver ägna mer tid åt att bygga relation till vårdnadsha­varna. Det är otroligt viktigt, att skapa ett förtroende för myndighets­sverige, säger Shahira Megahid.

I Hässelby/Vällingby jobbar en särskild grupp inom socialtjän­sten – SIG Anhörigstö­d – med att hjälpa anhöriga att navigera när barnen är på väg in i en kriminell livsstil.

– Föräldrar vill oftast vara en skyddsfakt­or för sina barn. Vårt stöd kan motivera dem att ta till sig insatserna på ett annat sätt, säger Alejandra Chacin, samordnare för verksamhet­en.

Många föräldrar skäms och känner sig dömda, berättar hon. Att möta andra i samma situation kan göra stor skillnad.

– De märker att de har något gemensamt, skuldkänsl­orna och oron som de trodde att de var ensamma om. Här behöver de inte förklara sig, säger Alejandra Chacin.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Shahira Megahid, utredare på socialförv­altningen i Stockholm.
FOTO: PETTER BECKMAN Shahira Megahid, utredare på socialförv­altningen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden