Mitt i Skarholmen

Karlek ska väcka barns läslust

Z Söderholms­skolans elever är med och upptäcker ny litteratur

- Anna Rönngren

Tävlingen ”En bok i världen” ska få barn att läsa mer och upptäcka litteratur från andra länder. Årets tema är kärlek – och vad det är kan tolkas olika.

– Man hjälps åt, tar hand om varandra och är snälla, säger Jannat Hassan, 10, på Söderholms­skolan.

Bokhyllorn­a på Skärholmen­s bibliotek är fyllda av konstverk från olika skolor. Här finns kollage med färgglada teckningar på djur, hjärtan och natur varvat med korta texter med olika budskap. De är slutresult­atet av tävlingen ”En bok i världen”.

Några av dem som deltar är treorna på Söderholms­skolan. Tillsamman­s med sin klass och skolans läspedagog samt bildlärare har de under flera veckor läst, diskuterat och jobbat med boken ”Sov gott lilla groda” av Kitty Crowther. Boken handlar om en pojke som är rädd för mörkret och alla ljud han hör på kvällen och hur han får hjälp av sin familj att komma över sin rädsla. Jannat Hassan och klasskompi­sarna Nora Johansson Ek, 9, Neamen Jonas Abraha, 10, och Lucinda Yosef, 9, tycker om boken.

– Den var bra, säger Lucina Yosef.

– Jag har valt den för att den visar så bra hur man kan visa kärlek inom familjen. Och vi diskuterar i klassen på vilka olika sätt man kan göra det, säger Eva Starre Friberg, läspedagog på Söderholms­skolan.

Årets tema är kärlek. Ett bra val tycker hon.

– Det är ett tacksamt tema att jobba med på olika sätt. Alla barn kan relatera till det så man kan välja bok utifrån den elevgrupp man har, säger hon.

Kärlek är familj och vänskap och att om man bråkar så kan man bli sams igen.

Kärlek rymmer mycket

Eleverna har fått olika associatio­ner kring temat men alla nämner vänskap eller sin familj.

– Man blir varm, det känns bra, säger Neamen Jonas Abraha.

Kärlek handlar också om att få visa alla sina sidor.

– I min familj känner jag mig trygg och är inte rädd att visa vad jag vill ha eller att säga vad jag tycker. Kärlek är familj för mig, säger Jannat Hassan.

– Kärlek är familj och vänskap och om man bråkar så kan man bli sams igen, man pratar om det, säger Nora Johansson.

Allihop gillar att läsa och brukar läsa både i skolan och hemma.

Eva Starre Friberg uppskattar tävlingen och tycker att olika projekt och aktivitete­r är viktiga för att öka läsintress­et hos barn.

– Varje gång vi gör en aktivitet runt böcker så väcker vi elevernas läslust, säger hon.

Hur motiverar man barn

som tycker det är jobbigt eller tråkigt att läsa?

– Man måste träna läsning och skapa aktivitete­r kring böcker ute på skolan där man är. Och ha bemannade bibliotek, det är där det börjar. Det är enkelt att väcka elevernas läslust när man har ett bemannat skolbiblio­tek, säger Eva Starre Friberg.

På Söderholms­skolan har de exempelvis läst böcker av Astrid Lindgren som gjorts om till pjäser som eleverna ska spela senare i vår.

Linnéa Cedergren, barnbiblio­tekarie på Skärholmen­s bibliotek, är samordnare för tävlingen tillsamman­s med Stockholms stad. Nu ska hon packa ihop skolornas tävlingsbi­drag och skicka in dem till juryn som ska utse vinnare i sex kategorier. Priserna delas sedan ut vid en ceremoni på Skansen den 21 maj.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Lucinda Yosef, Neamen Jonas Abraha, Jannat Hassan och Nora Johansson Ek från Söderholms­skolan visar upp sitt bidrag till tävlingen ”En bok i världen”.
FOTO: ANGIE GRAY Lucinda Yosef, Neamen Jonas Abraha, Jannat Hassan och Nora Johansson Ek från Söderholms­skolan visar upp sitt bidrag till tävlingen ”En bok i världen”.
 ?? ANGIE GRAY FOTO: ?? Linnéa Cedergren, barnbiblio­tekarie på Skärholmen­s bibliotek.
ANGIE GRAY FOTO: Linnéa Cedergren, barnbiblio­tekarie på Skärholmen­s bibliotek.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Eva Starre Friberg, läspedagog på Söderholms­skolan.
FOTO: ANGIE GRAY Eva Starre Friberg, läspedagog på Söderholms­skolan.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Bokprojekt i Skärholmen­s bibliotek.
FOTO: ANGIE GRAY Bokprojekt i Skärholmen­s bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden