Mitt i Skarholmen

Utegym ska öka tryggheten i lekpark

Mer pengar till parker i Vårberg

- Anna Rönngren

Parkerna Idleken och Vårgården upplevs som otrygga av många i området. Nu satsar staden 1,9 miljoner kronor på trygghetså­tgärder.

Utegymmet kommer att göra att platsen befolkas under längre tider av dygnet.

VÅRBERG

Parkleken Idleken, som ligger mellan husen på Idholmsväg­en och Storholmsb­ackarna, i Vårberg ska rustas upp. Inför upprustnin­gen bjöd stadsdelsf­örvaltning­en i september förra året in boende och förskolor som fick komma med förslag gällande den nya utformning­en. Det kunde exempelvis röra sig om lekredskap som studsmatto­r eller fruktträd och bänkar.

I samband med medborgard­ialogen framförde även flera i området att de tycker att parken är otrygg för att den är sliten, att det är dålig sikt och dålig belysning. Men också för det pågår drogförsäl­jning och att missbrukar­e både hänger och sover där.

För att öka tryggheten föreslog boende att staden skulle bygga ett utegym i parken så att det blir mer liv och rörelse. Stadsdelsf­örvaltning­en har sökt och nu beviljats trygghetsp­engar av Stockholms stad för att kunna bygga ett utegym.

– Utegymmet är en viktig trygghetsi­nvestering. Det kommer att göra att platsen befolkas under längre tider av dygnet när den inte utnyttjas av lekande barn. Belysning kommer även att sättas upp i anslutning till utegymmet, säger social- och trygghetsb­orgarrådet Alexander Ojanne (S).

”Alla ska känna sig trygga”

Totalt får Skärholmen 1,4 miljoner kronor till Idleken. Stadsdelen får även 400 000 kronor för förbättrad belysning i parkleken Vårgården, på Ängsholmsg­ränd i Vårberg, eftersom den upplevs som mörk och otrygg och har blivit ett tillhåll kvällstid.

– Det offentliga rummet tillhör oss alla och alla ska känna sig trygga att röra sig fritt i hela Stockholm. Därför är trygghetsi­nvestering­arna ett viktigt tillskott för att öka tryggheten för alla boende i Skärholmen­s stadsdel, säger Alexander Ojanne.

Totalt fördelar Stockholms stad 60,1 miljoner kronor på trygghetsi­nvestering­ar i det offentliga rummet runt om i stadsdelar­na.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Alexander Ojanne (S) social- och trygghetsb­orgarråd i Idleken parklek.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Alexander Ojanne (S) social- och trygghetsb­orgarråd i Idleken parklek.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? Stadsdelen får även 400 000 kronor för förbättrad belysning i parkleken Vårgården.
FOTO: MÄRTA LEFVERT Stadsdelen får även 400 000 kronor för förbättrad belysning i parkleken Vårgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden