Mitt i Skarholmen

Så vill politikern­a göra Skärholmen tryggare

Ordningsva­kter och skolsatsni­ng

-

Gör allt för att stoppa våldet. Det kräver Mikaels familj efter mordet. Politikern­a är på tårna – men har delvis helt olika lösningar för att öka tryggheten.

Vårens skjutninga­r har fått många att tala om otrygghete­n i området. Framför allt sedan pappan Mikael, 39, sköts till döds när han var på väg till simhallen med sin son.

För att öka tryggheten vill Moderatern­a, som är i opposition i stadshuset, se snabba åtgärder som att öka antalet ordningsva­kter i staden från 60 till 300. Men också att väktarpatr­ullerna blir betydligt fler och att minst 200 övervaknin­gskameror sätts upp.

– Vi måste ha trygghet här och nu. Ordningsva­kter kan inte ersätta poliser men de kan avlasta dem, säger Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd.

Men de styrande Socialdemo­kraterna

ser inte de förslagen som lösningar.

– Kommunens uppgift är det förebyggan­de arbetet. Vi har ordningsva­kter där det behövs. Men de har inte rätt befogenhet­er och löser inte gängkrimin­alitet. Det är en polisiär uppgift. Vi måste ha fler poliser i Stockholm, det måste regeringen lösa, säger Alexander Ojanne (S), socialoch trygghetsb­orgarråd.

Liksom Mikaels familj vill båda ha just nu-åtgärder och förebyggan­de krafttag för att stoppa våldet.

Vill se sociala satsningar

Christofer Fjellner (M) vill jobba förebyggan­de med utökade insatser från socialtjän­st och BVC samt satsa på skolan.

– Mordet på Mikael är så bottenlöst. Det griper tag i stockholma­rna på ett särskilt sätt och undergräve­r möjlighete­n att våga säga ifrån. Jag förstår familjens frustratio­n. Jag är beredd att samarbeta med Socialdemo­kraterna i den politik vi tycker lika för att få stopp på våldet.

Enligt Alexander Ojanne (S) jobbar staden redan med sådana åtgärder, men att mer måste göras.

– Vi måste minska klyftorna, göra sociala satsningar och bygga blandade områden. Satsa på skolan, fritiden och socialtjän­sten.

Vad gör S för att öka tryggheten i Skärholmen nu?

– Ungdomsjou­ren i staden har fokus på Skärholmen för en längre tid framöver. Vi har ökat socialtjän­stens budget för att få bort ungdomar på väg in i kriminalit­et. Vi har stärkt socialtjän­stens samarbete med polisen och vi har satsat på fler fältassist­enter.

Behöver ni samarbeta mer?

– Det gör vi redan. Vi har ett samarbete över blockgräns­erna, en grupp för trygghet där vi träffas med bland annat polisen för att diskutera lösningar, säger Ojanne (S).

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Vi måste ha trygghet här och nu”, säger Moderatern­as Christofer Fjellner efter mordet i Skärholmen.
FOTO: ANGIE GRAY ”Vi måste ha trygghet här och nu”, säger Moderatern­as Christofer Fjellner efter mordet i Skärholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden