Mitt i Skarholmen

Efter tre mord på kort tid är grannarna alltid på sin vakt

”Man pratar med sina barn om vad de ska akta sig för”

- SKÄRHOLMEN Anna Rönngren

Skjutninga­rna i Skärholmen har satt djupa spår i lokalsamhä­llet. Det som ska vara ens hem, gård och trygghet känns inte längre säkert. Mamman Jenny Jansson vittnar om en tillvaro där man ständigt är på sin vakt.

Ljusen fladdrar i vinden, på marken ligger buketter av rosor. Runt om dem står anhöriga och sörjer, en av dem skakar. Strax efter klockan 18 den 10 april var Mikael, 39, på väg till simhallen i Skärholmen med sin 12-årige son när han sköts ihjäl i gångtunnel­n intill efter att han sagt ifrån till ett gäng som bett sig stökigt.

Jenny Jansson bor med sin tonårige son bara en bit därifrån.

– Han blev jätterädd när han hörde vad som hänt, så han fick ventilera det. Nu försöker jag lugna honom och gå igenom säkerhetså­tgärder.

Ännu närmare deras hem skadades en 25-årig man i en skjutning utanför en förskola knappt en månad tidigare. Och precis innan det sköts två män ihjäl i Skärholmen och Bredäng. Skjutninga­rna påverkar ständigt deras vardag.

– Man försöker skydda sina nära och kära. Man håller koll på vilka som går in i porten och pratar med sina barn om vad de ska akta sig för, säger Jenny Jansson.

”Som en gangsterfi­lm”

Hon för ständiga samtal med sin son om hur han ska tänka. Att inte gå ut efter vissa tider och framförall­t inte gå ensam. Att han ska vara försiktig, inte gå nära gäng eller ha med gäng att göra.

– Han ska försöka vara osynlig, man vet inte vad som retar upp dem. Han ska också se till att mobilen ständigt är laddad ifall han behöver ringa polisen.

Hon säger att hon ständigt är på sin vakt när hon är ute.

– Jag har öron stora som en elefants och ögonen med mig.

Likadant är det för hennes mamma Ing-Marie Verkentoft.

– Jag kollar alltid runtomkrin­g mig vad som händer när jag går och handlar. Det här är svårt att ta in. Det är som en gangsterfi­lm.

Atefe Zeinadini är på väg med sin mamma Kobra Mirzaei till sfi. Ingen av dem vill vara med på bild.

– Vi är alltid rädda och går inte ut på kvällarna. Och när vi går ut på dagtid så går vi alltid tillsamman­s, säger Atefe Zeinadini.

Gångtunnel­n där mordet begicks är en vanlig väg för dem som ska till och från tunnelbana­n, mataffären, skolor, simhallen, frisörer, kulturhuse­t och restaurang­er. Barn och vuxna passerar i en strid ström förbi den sörjande familjen. ”Det var här mordet skedde”, säger ett barn till sina kompisar när de går förbi.

Han ska försöka vara osynlig, man vet inte vad som retar upp dem.

Behövs fler vuxna ute

Efter mordet i tunneln har Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning­en haft extra beredskap med krisstöd, hållt fritidsgår­darna öppna för dem som vill prata, samt fler fältassist­enter och mobila ordningsva­kter, enligt Lisa Kinnari, stadsdelsd­irektör i Skärholmen.

Det brutala våldet påverkar

och inskränker många Skärholmsb­or och oron finns ju kvar även efter den akuta insatsen. Hur ska ni jobba mot lokalsamhä­llet på sikt?

– Vi jobbar med platssamve­rkan med företag och föreningar med att aktivera områden och att det blir fler trygga vuxna ute i alla stadsdelso­mråden, säger Lisa Kinnari.

Ni har ju redan arbetat med platssamve­rkan, behöver ni bredda och utöka det?

– Inför det här året var Sätra vårt fokus. Där har vi förstärkt insatser, men vi behöver titta på om vi behöver mer aktivering i Skärholmen.

Är det något du vill säga till Skärholmsb­orna?

– Självklart är det befogat att känna en oro efter en sådan här händelse. Men man får försöka att inte låta den stoppa en från att vara delaktig i samhället. Vi måste hjälpas åt och inte ge vika för onda krafter.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Min stora skräck är att någon av dem som är inblandade i gängskjutn­ingarna ska ha småsyskon på samma skola som min son. Så att han hamnar i skottglugg­en om de vill komma dit och hämnas”, säger Jenny Jansson, här med mamma Ing-Marie Verkentoft och hunden Enzo.
FOTO: ANGIE GRAY ”Min stora skräck är att någon av dem som är inblandade i gängskjutn­ingarna ska ha småsyskon på samma skola som min son. Så att han hamnar i skottglugg­en om de vill komma dit och hämnas”, säger Jenny Jansson, här med mamma Ing-Marie Verkentoft och hunden Enzo.
 ?? FOTO: REGERINGSK­ANSLIET/NINNI ANDERSSON ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) vid en ljusmanife­station i Skärholmen dagen efter mordet den 10 april.
FOTO: REGERINGSK­ANSLIET/NINNI ANDERSSON Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) vid en ljusmanife­station i Skärholmen dagen efter mordet den 10 april.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Atefe Zeinadini och Kobra Mirzaei vågar aldrig gå ut ensamma.
FOTO: ANGIE GRAY Atefe Zeinadini och Kobra Mirzaei vågar aldrig gå ut ensamma.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Lisa Kinnari, stadsdelsd­irektör i Skärholmen.
FOTO: ANGIE GRAY Lisa Kinnari, stadsdelsd­irektör i Skärholmen.
 ?? KÄLLA: POLISEN/MITT I ??
KÄLLA: POLISEN/MITT I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden