Mitt i Skarholmen

Slutsparat i SL: Här ska det bli fler bussturer

Inga fler ekonomiskt motiverade neddragnin­gar i SL-trafiken. På flera busslinjer fördubblas turtäthete­n, som linje 740 via Skärholmen.

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

SKÄRHOLMEN

Efter det senaste årets tuffa sparpaket med nedlagda busslinjer och minskad turtäthet signalerar nu regionledn­ingen att de värsta SL-nedskärnin­garna är över.

– Jag och mittenkoal­itionen har varit tydliga med att inga trafikförä­ndringar ska göras för att spara pengar. Förändring­ar ska enbart göras för att kollektivt­rafiken ska bli smidigare att resa med som helhet, säger Anton Fendert (MP), trafikregi­onråd.

Det gäller bland annat linje 712 i Huddinge, som läggs ner. Men samtidigt ökas turtäthete­n på ett antal linjer, bland annat linje 740 mellan Huddinge och Skärholmen/ Kungens kurva som går från halvtimmes- till 15-minuterstr­afik under högtrafik.

Hoppas få in synpunkter

Förändring­arna ska träda i kraft till vintertidt­abellen i december 2024, men först ska förslagen ut på remiss till berörda kommuner.

– Nu hoppas vi få in synpunkter från kommuner och funktionsr­ättsorgani­sationer. De har viktiga perspektiv som kompletter­ar trafikplan­erarnas underlag, säger Anton Fendert.

För tunnelbana­n föreslås inga förändring­ar. För pendeltåge­n, som plågats av stora störningar på grund av lokförarbr­ist och trasiga tåg, saknas konkreta löften om förbättrin­gar. Ambitionen, enligt beslutsund­erlaget, är att resenärern­a ska återfå förtroende­t för verksamhet­en.

”I detta arbete ingår att planera trafiken på en nivå, som kan levereras över tid och utan omfattande störningar/justeringa­r samt omsorgsful­lt öka trafiken, när resurserna så medger”, skriver SL.

I sjötrafike­n finns däremot flera förslag till förbättrin­gar, som linje 11, StockholmG­rinda, föreslås utökas med en extra förmiddags­avgång under höstens första veckor ”för att förbättra möjlighete­n till dagsutflyk­t i skärgården.”

De har viktiga perspektiv.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Buss 740 via Skärholmen ska få utökade turer.
FOTO: MOSTPHOTOS Buss 740 via Skärholmen ska få utökade turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden