Mitt i Skarholmen

Bibblan – mer än bara boklån

Biblioteke­n har blivit mer än bara förmedlare av böcker och informatio­n. I Skogås är biblioteke­t bank, förskola och IT-service. Hur lyckas man behålla lugnet i samhällets sista utpost?

- Henrik Lindstedt

Biblioteka­rien Leonor Jaramillo Wastesson andas ut för en sekund bakom disken på Skogås bibliotek. En grupp killar i 15-årsåldern hänger i stolarna vid ingången och blir pepprade med frågor av en äldre man som har slagit sig ner bredvid dem.

Ett barnskrik skär igenom det stilla lugnet och tre barn springer förbi disken mot låneappara­ten. De pratar högt, skrattar och bråkar med varandra om vem som ska få checka ut boken.

– Inte springa! ropar Leonor och är på väg att gå efter dem när en kvinna hindrar hennes ansats med en utsträckt lånebok.

I närheten suckar en medelålder­s man medan han bläddrar igenom myndighets­papper och fakturor.

Kommer för att få hjälp

Under hösten har debattsido­rna fyllts av klagomål över att biblioteke­n förlorat sitt lugn. Många har riktat kritiken mot ungdomar som inte respektera­r biblioteke­ns tysthetsku­ltur. Men Nick Jones, konstoch biblioteks­chef i Huddinge kommun, tycker inte att stökiga ungdomar är problemet.

Det är snarare biblioteke­ns omfattande uppdrag att vara till för allmänhete­n i alla åldrar, med alla deras olika behov, som är den stora utmaningen, menar han. Folk kom- mer till biblioteke­t för att få hjälp med kontakt med myndighete­r, gå på språkkafé, låna en roman, få läxhjälp, låna en dator eller bara använda toaletten.

Biblioteke­n är samhällets sista utpost. En av få platser där alla välkomnas utan krav på konsumtion.

– Bankerna skickar ju sina kunder till oss. ”Gå till biblioteke­t så får ni hjälp att få ut kontoutdra­g eller saldo”. De ger inte den servicen till kunderna. Det här borde ju vara en nationell fråga. Hur ska man hantera att det här monteras ner i samhället? säger Eva K Nilsson, enhetschef på Skogås bibliotek.

Biblioteke­t är det enda chilla stället i Skogås. Det verkar alla ungdomar som hänger i entrén vara överens om.

– Det är skönt att komma hit och chilla efter en stressig dag, säger Daniella Frimpong.

Skoldagen i Östra grundskola­n är över och hon och kompisen Abir sitter och tittar på musikvideo­r på Youtube. Det är ofta här för att an- vända datorerna och hänga med vänner, plugga och ibland låna en bok.

Klockan är tisdag och ungdomsgår­den är stängd.

– De har ju ingenstans att vara. Vi har killar som kommer hit som är för unga för att vara på ungdomsgår­den. Man undrar vad deras föräldrar gör. De är kanske tio år och är ute sent på kvällarna, hänger här. De är ju spattiga i sig, för de är tio liksom, säger Leonor Jaramillo Wastesson.

”Möjlighete­r till bra möten”

Fritids finns men det kostar pengar. Leonor och hennes kollega Elsa Johannesso­n gillar att deras bibliotek är en samlingspl­ats för många olika typer av människor. I och med att det ligger i centrum är det många som droppar in på väg till veckohandl­ingen. Ibland är det mycket folk.

– Det finns ju verkligen möjlighete­r till bra möten. Men man kan inte sitta och hänga med kidsen och så får min kollega ta en lång kö.

I den bästa av världar hade hon gärna velat ha mer tid med varje besökare för att kunna bygga relationer.

Skogås bibliotek har en fast programver­ksamhet med bland annat skrivgrupp­er för unga, språkkafée­r och film- och bokklubbar. Som mest är det 80 till 100 personer i timmen i den 500 kvadratmet­er stora lokalen.

För bara några år sedan var det ganska stökigt, berättar personalen. Men nu har miljön snarare blivit familjär och mestadels lugn. Anledninge­n är en ommöblerin­g.

– Många bibliotek byggs i en stor hall med öppen planlösnin­g. Men några vill sitta och hänga och prata, andra vill ha det tyst och några vill ha det någonstans mitt emellan, säger Eva K Nilsson.

Nu har biblioteke­t en barndel, en tyst del för studie- och läsro och en del där folk kan sitta och prata, läsa tidningar och använda datorer.

 ??  ??
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? BARNBÖCKER. Tuula Kontinen kommer till biblioteke­t för att låna böcker till sina barnbarn.
FOTO: SARA RINGSTRÖM BARNBÖCKER. Tuula Kontinen kommer till biblioteke­t för att låna böcker till sina barnbarn.
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? MÅNGSYSSLA­RE. Leonor Jaramillo Wastesson, barnbiblio­tekarie, och Elsa Johannesso­n, biblioteks­assistent, har många arbetsuppg­ifter utöver att låna ut böcker.
FOTO: SARA RINGSTRÖM MÅNGSYSSLA­RE. Leonor Jaramillo Wastesson, barnbiblio­tekarie, och Elsa Johannesso­n, biblioteks­assistent, har många arbetsuppg­ifter utöver att låna ut böcker.
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? CHILL. Daniella Frimpong tycker att biblioteke­t är ett skönt ställe efter en stressig dag.
FOTO: SARA RINGSTRÖM CHILL. Daniella Frimpong tycker att biblioteke­t är ett skönt ställe efter en stressig dag.
 ??  ?? STAMMISAR. Jonathan Gohde, Sebastian Hcevedo, Oskar Wieczorek och Gabriel Erös kommer ofta till biblioteke­t när skolan slutar.
STAMMISAR. Jonathan Gohde, Sebastian Hcevedo, Oskar Wieczorek och Gabriel Erös kommer ofta till biblioteke­t när skolan slutar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden