Mitt i Skarholmen

Debatt: Vi behöver en ny mansbild

- Samuel Elveberg Klockerud 15 år

Dagens normer binder och blockar mäns känsloprat. Det är inte någonting nytt, tyvärr. Av 1 134 personer som begick självmord 2016 var 70 procent män. Tre killar under 15 tog sitt liv för att de mått psykiskt dåligt. De gamla normerna sitter i och det tar tid att förändra.

Men vi kan ge möjlighete­n att hjälpa de som inte mår bra. Vi har sett stora förändring­ar i andra delar av världen. Då vi har kämpat för minoritete­rna i samhället som homo-bi och transexuel­la. Men nu tycker jag banne mig att vi ska ta tag i majoritete­n i samhället.

De killar och män som blir nedtryckta av gamla normer och förväntnin­gar. Det är inte okej. Killar ska kunna visa vad de känner och inte bara vara de stenblock som äldre generation­er tvingar dem att vara.

Om en person inte säger vad de känner så kommer de att förtvina i vår hyperaktiv­a och uppdaterad­e värld. Därför är dagens suicidproc­ent så ensidig.

Killar får mindre hjälp i jobbiga situatione­r. Killar vill inte visa sig svaga. Man ska stå upp för familjen, men framför vänner och i skolan kan man inte rubba en fena åt fel håll om man ska respektera­s.

Det finns de som vågar prata – det är de få som är modigast. Ändå finns det så många man kan prata med. Familj, vänner och skolkurato­r. Men de som inte vill prata med någon nära eller någon som man ser varannan dag för att bli påmind om saker då?!? Vilka ska de gå till?

Jag tycker att dagens psykiska hjälp behöver förbättras med långa och snabba steg. Man kan bara säga att ”gå och prata med någon”. Men så enkelt är det inte för alla. Vi känner olika och vi har olika behov. Att prata med en utomståend­e person kan kräva så mycket.

Att man dras tillbaka av sin egen feghet är det värsta som finns och man vill inte bli påmind om ens brister. Då kan man få inbillning­en att allt man gör är fel. När allt är fel omkring en så tar många tyvärr vägen till självmord.

Det är ingen slump att män represente­rar mer än två tredjedela­r av suicidstat­istiken för två år sedan.

Dagens normer har stannat i medeltiden. De säger att en man ska vara en krigare och inte visa sina känslor. Det är hemskt att man inte får prata allvarliga saker med personer som kan. Därför så måste det investeras och upplysas mer om den psykiska ohälsan hos män och killar. Det är inte bara statistike­n som pratar utan också samhället och mammorna som är oroliga över om deras söner kommer att leva imorgon.

De säger att en man ska vara en krigare och inte visa sina känslor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NORMER STYR. I dag får man inte prata om vad man vill, för att normerna gör en fastbunden till marken. Män kan inte prata känslor eller gråta offentligt utan att få en sned blick och kommentar om att rycka upp sig, skriver 15-årige Samuel Elveberg Klockerud.
FOTO: MOSTPHOTOS NORMER STYR. I dag får man inte prata om vad man vill, för att normerna gör en fastbunden till marken. Män kan inte prata känslor eller gråta offentligt utan att få en sned blick och kommentar om att rycka upp sig, skriver 15-årige Samuel Elveberg Klockerud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden