Mitt i Skarholmen

Mammorna födde en vilja till förändring

- HENRIK LINDSTEDT Reporter

Något hände i måndags. Något nytt, något som ingjuter hopp. Det kändes i luften i den fullsatta aulan på Röda korset i Skärholmen. Föräldrar från Fittja, Vårby och Skärholmen, aktivister, journalist­er, politiker, tonårskill­ar.

Alla hade samlats för att lyssna på mammorna ur Alexandra Pascalidou­s nya bok berätta om hur det är att vara just mamma i orten.

Tårarna och sorgen över skjutna söner, bröder och vänner förde oss samman. Två av kvinnorna berättade om dagen de förlorade sina barn. Luften vibrerade.

När unga människor skjuts till döds är det lätt att tappa hoppet. Eller att peka finger. Polisen gör inte sitt jobb, socialtjän­sten vet inte vad de gör, var är föräldrarn­a? Det var inte det som hände nu.

Erfarenhet­er och argument stöttes och blöttes och sorgen vändes till kamp. För att stoppa våldet måste gamla stridslinj­er lösas upp och nya samarbeten inledas.

När tonårskill­arna, mammorna och politikern­a gick ut ur salen gjorde de det med en vilja att översätta sina gemensamma erfarenhet­er till aktion. En namnlista fylldes till bredden. Ett nytt brett initiativ mot våldet var skapat.

Läs hela referatet på nästa uppslag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden