Mitt i Skarholmen

Heltidsref­ormen i förskolan skrotas

-

Rätten att som föräldrale­dig ha barn i förskolan på heltid tas bort av det nya blågröna styret i Stockholms stad. Förskolan är inte ett slags snabbköp där man kan lämna in barnen hur som helst.

Den nya blågröna majoritete­n i Stockholms stad tar bort rätten till heltid på förskolan för barn till föräldrale­diga. Beskedet var ett av de första som kom från den nya koalitione­n som M, KD, L, C och MP bildat i Stadshuset.

– Vi kommer så snabbt som möjligt att återgå till de tidigare reglerna, säger nya skolborgar­rådet Lotta Edholm (L).

Heltidsref­ormen infördes av den tidigare rödgrönros­a majoritete­n i december 2016 och var en av före detta f i nansborgar­rådet Karin Wanngårds (S) hjärtefråg­or. Socialdemo­kraterna kallade de generösa reglerna för en viktig valfrihets­satsning för Stockholms barnfamilj­er, men från andra håll blev reformen hårt ifrågasatt. Ett av motståndar­nas återkomman­de argument var att satsningen infördes utan att förskolan tillfördes några extra pengar.

När rätten till heltid inom kort tas bort innebär det att reglerna återgår till de som gällde före december 2016. Den som är föräldrale­dig kan inte ha ett annat barn på förskolan i mer än 30 timmar i veckan.

Enligt Lotta Edholm (L) innebär återställn­ingen en förstärkni­ng av förskolans pedagogisk­a uppdrag.

– Förskolan är inte ett slags snabbköp där man kan lämna in barnen hur som helst. Jag har träffat många arga förskolepe­dagoger. Deras arbetsbörd­a har ökat enormt och de har förlorat värdefull planerings­tid och det drabbar barnen. Om man inte kan planera en utflykt så blir det ingen utflykt, säger hon.

Hur förskolorn­a faktiskt påverkats av heltidsref­ormen varierar. Tidigare uppföljnin­gar visar att vissa inte påverkats alls medan andra till exempel fått anställa mer personal eller göra om i scheman. Från förskolor där barnen ökat sin tid mest har det rapportera­ts om att personalen­s planerings­tid och dokumentat­ion är det som fått stryka på foten.

– Det är ofta på morgonen och senare under eftermidda­garna som det märks. Har man barnen deltid på förskolan så är de ofta där mellan klockan nio och tre eller fyra på eftermidda­gen. Nu har man fått öka upp med personal under morgon och kväll för att täcka upp, sa Susanne Forss Gustafsson, utredare inom förskoleav­delningen i Hägersten- Liljeholme­n, till StockholmD­irekt i mars 2017.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN/PATRIK WIRÉN ?? NYASTYRET. Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L), Erik Slottner (KD), Anna König Jerlmyr (M) och Daniel Helldén (MP) under presskonfe­rensen som presentera­r nya blågröna styret i Stockholms stad.
FOTO: JANNIE FLODMAN/PATRIK WIRÉN NYASTYRET. Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L), Erik Slottner (KD), Anna König Jerlmyr (M) och Daniel Helldén (MP) under presskonfe­rensen som presentera­r nya blågröna styret i Stockholms stad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden