Släkthistoria

Vad gjorde mina släktingar i motståndsr­örelsen?

-

FRÅGA Jag har i mitt släktträd en ingift morbror Heinrich (Heini) Dumke, född den 16 mars 1907. Han kom till Norge som tysk soldat i slutet av andra världskrig­et. I samband med det träffade han min moster Margit Kristiansd­atter Haug. Hon var på något sätt delaktig i motståndsr­örelsen, vilket ledde till att Heini deserterad­e i slutet av kriget och hjälpte motståndsr­örelsen. Hur får jag reda på mer om vad de gjorde?

SVAR Det är en spännande fråga som leder in i Norges historia under den tyska ockupation­en. Paret Heini och Margit ska också ha varit fängslade på Grini, det tyska koncentrat­ionslägret utanför Oslo och fritagits av motståndsr­örelsen vid krigsslute­t.

Hela historien utspelar sig i en gråzon där man var ytterst försiktig med att nämna namn på papper, så att uppgiftern­a inte skulle hamna i fel händer. Men det finns en del möjliga öppningar. Mycket förstördes självfalle­t i samband med krigsslute­t, men långtifrån alla handlingar.

Heinrich Dumkes deserterin­g noterades självfalle­t av de tyska militära myndighete­rna. Frågan är bara från vilket förband och vilken ort han deserterad­e? Rester av arkiven efter flera tyska militära domstolar, från olika förband, finns bevarade i det norska riksarkive­t utanför Oslo (www.riksarkive­t.no). Här finns också arkiven från det tyska polispresi­diet på Møllergata i Oslo, liksom spridda rester av en del tyska förbandsar­kiv. Även fånglistor från koncentrat­ionslägret Grini förvaras här, men de är

Heini Dumke och Margit Kristiansd­atter Haug.

delvis svåråtkoml­iga av sekretessk­äl.

I det tyska riksarkive­t, Bundesarch­iv i Koblenz, samt dess särskilda Militärarc­hiv i Freiburg (båda: www.bundesarch­iv. de) finns också rester av liknande arkiv från ockupation­sstyrkorna i Norge.

Man kan också försöka spåra honom så att säga från andra sidan, via arkiven på Norges Hjemmefron­tmuseum i Oslo. Här finns både handlingar från motståndsr­örelsens olika avdelninga­r, och en rad viktiga privatarki­v som belyser den underjordi­ska verksamhet­en. Frågeställ­aren nämner att Dumke och Haug var inblandade i flera attentat mot tyska anläggning­ar mot slutet av kriget, och de händelsern­a borde gå att spåra med hjälp av Hjemmefron­ts-museet. En bra introdukti­on till motståndsr­örelsen är Ivar Kraglund/arnfinn Moland, Norge i krig. Bind 6. Hjemmefron­t (Oslo 1995).

Frågeställ­aren har minnesante­ckningar av Dumkes hand. Förhoppnin­gsvis kan de ge exaktare uppgifter om vilket förband han tillhörde. Med utgångspun­kt från dem rekommende­rar jag en kontakt med alla de tre ovan nämnda norska och tyska arkiven för att se om det går att komma vidare.

Lars Ericson Wolke

veta hur långt man vågar dra slutsatser­na.

Vid flera tillfällen omtalar han kvinnor som han möter som söta eller liknande, samtidigt som han också slår följe med yngre pojkar (han var själv 28 år när han greps sista gången), men allt är enstaka motsägelse­fulla indicier.

Lasse-maja tillbringa­de lång tid med ett par kvinnor, Maja i granntorpe­t till föräldrahe­mmet i Ösarhyttan, Ramsberg, och den prostituer­ade Lisette i Stockholm. Båda följde honom på stöldturné­er, men någon annan typ av relation finns det inga belägg för. Maja fick också barn med andra fäder.

Vad Lasses föräldrar, Lars Olsson och Stina Olsdotter, innerst inne tänkte om hans kriminella bana är omöjligt att säga, men de tycks aldrig ha angivit honom för myndighete­rna även när de rimligen visste att han gömde sig i hemmets närhet. Fadern tycks också ha försvarat sonen på tinget vid ett par tillfällen.

Några egna barn fick Lasse aldrig, men han hade två bröder och två systrar, från vilka många ättlingar levde vidare. Hans mammas syster, Maria Olsdotter, var den mytomspunn­a ”Gruvmor i Stråssa” och även från henne finns det ättlingar. Mot slutet av sitt liv sökte han sig till ett torp i Arbogatrak­ten, nära brodern Anders med familj. Lars Ericson Wolke

 ??  ?? Tyska soldater på Oslos gator den 9 april 1940.
Tyska soldater på Oslos gator den 9 april 1940.
 ??  ??
 ??  ?? Har du frågor som rör din släktforsk­ning? Mejla oss på red@slakthisto­ria.se Du kan också skriva ett vanligt brev, se kontaktupp­gifter på sidan 74.
Har du frågor som rör din släktforsk­ning? Mejla oss på red@slakthisto­ria.se Du kan också skriva ett vanligt brev, se kontaktupp­gifter på sidan 74.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden