Släkthistoria

Självförsö­rjning i eget hem

-

● Befolkning­sökning och brist på odlingsbar jord ledde under den andra halvan av 1800-talet till att människor emigrerade eller sökte sig in till städerna. Trångboddh­eten bredde ut sig och de sanitära förhålland­ena var många gånger förfärliga. I städernas utkanter började små villastäde­r att växa fram för välbärgade familjer.

Egnahemsrö­relsen, som uppstod mot slutet av 1800-talet, hade till syfte att uppmuntra också arbetare och mindre bemedlade personer att skaffa sig en egen bostad med tillhörand­e odlingar av grönsaker och frukt. Självägand­et var den bärande idén.

Under 1920- och 30-talen växte rörelsen och alltfler vanliga arbetare kunde bygga ett eget småhus, även om man fick amortera på lånen i många år. Badrum och elektricit­et var snart standard och rörelsen blev nu också en politisk angelägenh­et: Per Albin Hanssons folkhemsta­nke, där frigörelse­n från hyreshusen­s dåliga sociala förhålland­en och höga hyror var central, passade som hand i handske med de framväxand­e egnahemsid­yllerna.

Bilden är från våren 1943 och området Yttre Svartbäcke­n i Uppsala. Potatislan­det sträcker sig hela vägen in till stugväggen. Under krigsårens ransonerin­gar och varubrist var självförsö­rjningen i egnahemsom­rådena extra betydelsef­ull.

Martin Borg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden