Släkthistoria

”Saknade namn gjorde mig nyfiken”

-

Imer än 40 år har Annika Lindqvist ägnat sig åt släktforsk­ning. På familjens hemsida lindqvists.net finns resultaten av tusentals timmars forskning i arkiven samlade. Tillsamman­s med maken Lennart har hon inte bara utrett den närmaste släkten, utan även många andra släkter i Sundsvalls­trakten där hon bor.

– Som 14-åring tittade jag i en gammal familjebib­el som fanns hos min farmor. I den stod det en del anteckning­ar om släkten i flera generation­er. Men de hade bara skrivit födelse- och dödsdatum för exempelvis sin farfars far eller morfars farmor, inga namn. Det gjorde mig nyfiken, så vid en semesterre­sa till Gotland fick pappa följa med till landsarkiv­et i Visby. Där fick vi hjälp att hitta i kyrkböcker­na och kunde ta reda på de namn som saknades på familjebib­elns pärmar.

– Jag tyckte att det var så roligt att jag fortsatte att släktforsk­a när jag kom hem till Sundsvall. Det blev många resor till landsarkiv­et i Härnösand. När jag skulle gå kurs där var de på väg att ge mig pensionärs­rabatt, eftersom de trodde att siffrorna i mitt födelseår 1960 hade blivit omkastade. På den tiden var det var ju nästan bara pensionäre­r som släktforsk­ade så det var kanske inte så konstigt att det ansågs troligare att jag var född 1906.

– Vi har mest forskat på våra respektive släktlinje­r, men det är klart att vi ofta hjälpts åt med olika saker. Eftersom vi båda har hållit på så länge har vi kommit ganska långt tillbaka, men hur det går beror ju också på i vilket skick kyrkböcker­na är.

– Det var nog när jag forskade på släktnamne­t Nyberg som finns på min fars sida. Det var sju syskon på gården Nystugu i Sanda socken på Gotland som tog sig det namnet på 1800-talet.

Teets vapen.

– Det var Thord Bylund på Härnösands landsarkiv som satte mig på spåren. Han berättade att min farmors namn Engelmark var kopplat till Norrlands enda adelssläkt, familjen Teet, varifrån två häradshövd­ingar på 1600-talet kom. Han visste också att dessa i sin tur var ättlingar till Rudbeckius, som ju var biskop i Västerås 1619–46.

– Sedan träffade jag några personer som skulle arrangera Släktforsk­ardagarna i Västerås 1990. Av dem fick jag i uppdrag att sammanstäl­la och kompletter­a den släktforsk­ning som redan hade gjorts på den kände biskopen. Flera grenar hade redan utretts, men när jag lade samman det fick jag ihop 14–15 generation­er med över 30 000 personer. Bland hans efterlevan­de finns många kända personer som Selma Lagerlöf, Alfred Nobel, Allan Edwall och Gösta Ekman.

– Den forskninge­n samlade jag först på papper och på en cd, men den aktuellast­e versionen ligger på vår

”I familjebib­eln stod bara födelseoch dödsdatum för exempelvis farfars far och morfars farmor, inga namn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden