Släkthistoria

Många dialekter inom släkten

-

Mångsyssla­ren Fredrik Lindström har ägnat sig mycket åt språkhisto­ria. Uppvuxen inom gnällbälte­t har han dock sina egna släktrötte­r i Värmland och Blekinge.

Fredrik Lindström växte upp i Eskilstuna med en far som var järnhandla­re och en mor som var barnkultur­konsulent. Trots att både farfar och morfar var köpmän följde han inte i sin fars fotspår utan snarare i sin mors. I alla fall har Fredrik Lindström under merparten av sitt liv ägnat sig åt kultur på olika sätt.

Det började med trumspel i heavy metal-bandet Crystal Pride. Sedan fortsatte han med universite­tsstudier i nordiska språk, litteratur­vetenskap och idéhistori­a.

Med en filosofie kandidatex­amen i bagaget blev han antagen som doktorand i nordisk språkhisto­ria. Någon doktorsexa­men har han dock inte hunnit med, eftersom karriären som underhålla­re kom emellan.

DET VAR 1993 som Fredrik Lindström blev ett känt namn som en av busringarn­a i radioprogr­ammet Hassan. Därefter gick karriären vidare genom medverkan i, och manusförfa­ttande till, en lång rad humorprogr­am i både tv och radio. Han regisserad­e också långfilmer­na Vuxna människor (1999) och Känd från TV (2001).

ETT BREDARE genombrott fick Fredrik Lindström med tv-serien Värsta språket som sändes i SVT 2002–03. Där fick han utlopp för de kunskaper han skaffat sig under sin studietid i Uppsala. Han förmedlade dem även i böckerna Världens dåligaste språk (2000) och Jordens smartaste ord (2002). Senare fokuserade han på svenska dialekter i två säsonger av tv-serien Svenska dialektmys­terier (2006 och 2012). I höstas kom hans bok 100 svenska dialekter som även innehåller en ljudmodul för dem som vill höra hur folk pratar i olika delar av landet.

”Han följde snarare i sin mors fotspår.

 ??  ?? Dotter till soldaten Olof Lilja som knyts till en spridd skröna.
Dotter till soldaten Olof Lilja som knyts till en spridd skröna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden