Släkthistoria

Bönderna fördelade soldatens kostnader

Ett livsöde från förr kan vara nog så intressant, men byakistan berättar om den egna bygdens vardag och dramatik. Däri finns redogörels­er för gemensamma åtaganden – och de konflikter som de har fört med sig.

-

Gottfrid Weber var Västerums sista knekt. När indelnings­verket upphörde i början av 1900-talet var han Lifgrenadi­er No 63 i byns soldattorp, Östantorp. Att upplåta ett torp och avlöna knekten var byns rusthållar­e ansvariga för. I byn Västerum i östgötska socknen Östra Ed i skärgårdsb­ygden Tjust krävdes mer än tio stycken för att klara detta åtagande.

Knekten fick sin lön i förskott – så kallad städja. Den uppgick år 1900 till 100 kronor per halvår, och fördelades efter rusthållar­nas andel i torpet, räknat i mantal. Därför delades summan upp efter skattekraf­t. På samma sätt fördelades alla andra utgifter förknippad­e med knekthålle­t, som gödsel, stängsling och brunnsborr­ning.

I praktiken var en knekt hela byns angelägenh­et. De som kunde hjälptes åt att bygga ett nytt torp om så krävdes på grund av militär omorganisa­tion, personliga omständigh­eter eller förändring­ar i byarnas struktur – som vid laga skiftet. Detta framgår sällan av kyrkböcker­na, utan spåren finns i andra källor.

Bland de 175 handlingar­na på totalt 1500 sidor i Västerums byakista finns ett protokoll från den 14 mars 1900, där byaordning­smannen A P Svensson nedtecknar vars och ens av rusthållar­nas bidrag till Webers städja, som samlades ihop vid sittande bord:

G. W. Larsson betalar kr. 6,25, A. P. Svensson 22,93, G. J. Ekman 8,34, P. J. Rehnlund 8,34, A. P. Edberg 8,34, W. Larsson 8,34, C. J. Botvidsson 12,50, Fredrik Svensson 4,17, Skälkullen 8,34,

L. A. Nilsson 6,25, Summa Kr. 100,05.

DETTA VAR WEBERS halvårslön. De mindre summorna utgör 1/24, 1/16 och 1/12, medan Botvidsson betalar 1/8 och A. P. Svensson hela 11/48. Att fördela kostnader (och intäkter) rusthållar­na emellan var alltså inte helt enkel matematik, och andelarna räknades om när rusthållar­e föll bort eller tillkom, när ägor klövs eller slogs ihop.

Oenighet kring vilka kostnader som kunde anses skäliga är inte ovanliga, liksom fördelning av mark vid skiften. Utdrag ur domböcker och kopior av arvskiften är viktiga dokument. Alla handlingar kring gemensamma åtaganden samlades i byakistan. De fanns redan i slutet av 1600-talet, men reglerades inte i lag förrän i 1742 år mönsterbyo­rdning. Den gav utrymme för variatione­r – vissa kistor stängdes med tre lås, där alltså tre byamän måste öppna den, medan andra bara hade ett.

I KISTAN SKULLE finnas en byaordning, utdrag ur lagar och domar. Det skulle finnas kartor – i Västerums fall i ett vackert åttkantigt kartfodral.

Vid sidan av protokoll, räkenskape­r och kvitton förknippad­e med knekten utgör handlingar kring laga skiftet en stor del av innehållet i Västerums byakista. Som på andra håll var det en utdragen process som sammanföll med stora förändring­ar i samhället och växande befolkning, när många flyttade in till städerna eller till Amerika.

Hur gick det då för Gottfrid Weber? Han tycks ha blivit en av de övertaliga som valde att emigrera. Han ”uppgifves ha begifvit sig till N. Amerika” i husförhörs­längden för 1899–1909. Enligt USA:S folkräknin­g 1910 bodde han då i Jamestown i den västligast­e delen av delstaten New York, invandrad 1903, med danskfödda hustrun Anna och en tvåårig son. ●

”Handlingar kring laga skiftet utgör en stor del av innehållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden