Släkthistoria

Var hittar jag domen om lägersmål?

-

FRÅGA Min ana Carl Carlsson föddes den 27 juli 1834 i Ödegården, Dimbo. Han anges i födelsebok­en som oäkta men "fadern uppgavs vara Carl Johansson Öfre Storegårde­n i Ottrafva". Jag har hittat en Carl Fredrik Jonsson i Dimbo och om honom finns en intressant notering som jag har tolkat som "dömd till hemlig skriftning för lägersmål. Utslag den 17 Dec 1834. Skriftades den 12 Apr 1835". Kan detta lägersmål kopplas till min ana Carl Carlsson? Finns det en dom och hur hittar jag den i så fall? Är Carl Fredrik med säkerhet Carls far?

Dombok för Dimbo häradrätt.

SVAR De som fick utomäktens­kapliga barn kunde bestraffas på olika vis, vanligen med böter, och då med ett högre belopp för mannen och ett lägre belopp för kvinnan. Böterna skulle betalas till den församling där brottet begåtts.

Men det var ett svårt socialt stigma att föda barn utan att vara gift, kvinnan kallades till exempel kona eller kvinnspers­on, och somliga mödrar såg ingen annan utväg än att ta livet av barnet. När sådana brott uppdagades blev det rättegång, som ofta slutade i en dödsdom. Alla dödsdomar skulle gå från häradsrätt­en till hovrätten, och om de inte ändrade domen, så gick den vidare till kungen, för underskrif­t.

Gustav III utfärdade 1778 det så kallade Barnamords­plakatet. I detta föreslog kungen diverse saker för att minska skammen att vara ogift mor, bland annat att hon fick föda sitt barn anonymt och att barnmorska­n inte fick efterforsk­a vem som varit lägersman, alltså barnets far.

1810 infördes en ny lag om mildring av straffen för "lägrade kvinnor". Nu skulle hon inte behöva böta till häradet förrän efter häradsrätt­ens dom, men skulle betala böter till församling­ens kyrka.

 ??  ?? Dimbo häradsrätt­s protokoll kan läsas på Landsarkiv­et i Göteborg. Dimbo-ottravads kyrka på en odaterad bild.
Dimbo häradsrätt­s protokoll kan läsas på Landsarkiv­et i Göteborg. Dimbo-ottravads kyrka på en odaterad bild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden