Släkthistoria

Vad hände efter borgens fall?

-

FRÅGA I maj 1808 kapitulera­de kommendant­en Cronstedt på fästningen Sveaborg i inloppet till Helsingfor­s och överlät den åt ryssarna. Vad hände med honom och den övriga besättning­en? Gick de i rysk fångenskap? Går de att söka i några register efter förfäder som var på Sveaborg vid den tiden?

SVAR För att svara om kommendant­en Olof Cronstedt först, så är hans beslut att i början av maj 1808 överlåta fästningen till ryssarna oerhört omdiskuter­at. Genom kapitulati­onen föll den svenska planen för att försvara Finland samman, eftersom det var tänkt att förstärkni­ngar från den västra riksdelen skulle landsättas på Sveaborg och sedan slå mot den ryska armé som hade invaderat Finland.

Varför kapitulera­de fästningen, då ammunition och förråd till den stora garnisonen var relativt väl försedda? Var det feghet eller rent förräderi från kommendant­ens sida? Var han köpt av ryssarna? Många frågor men inte lika många svar. Men idag anser de flesta forskare att Cronstedt helt enkelt blev offer för en skicklig rysk psykologis­k krigföring, så att han trodde att fästningen­s läge var sämre än det i verklighet­en var.

Olof Cronstedt var fram till kapitulati­onen hyllad som en av segrarna i slaget vid Svensksund 1790, men därefter betraktade­s han som landsförrä­dare. Han förlorade sitt adelsskap, sin svenska officersgr­ad och sina svenska ordnar, även om han fortsatte att bära de senare livet ut. Cronstedt levde fram till 1820 då han dog på sin gård Hertonäs vid Helsingfor­s, men han gick aldrig i rysk tjänst.

Vid kapitulati­onen den 3 maj 1808 hamnade också nästan

7 000 svenska officerare och soldater i rysk fångenskap.

Armésoldat­erna från den finska riksdelen sändes hem till de ryskockupe­rade delarna av södra Finland för demobilise­ring. Men de som senare vägrade att svära trohetsed till den ryske tsaren hämtades i juli 1808 av rysk militär och fördes till Kymmene på den ryska sidan av den ännu gällande gränsen. Därifrån fick de återvända först efter krigsslute­t hösten 1809.

Runt 1 500 främst finländska sjömän ur arméns flotta eller skärgårdsf­lottan utsattes för hårda påtrycknin­gar att bemanna sina fartyg och gå i rysk tjänst, men de vägrade. De sista båtsmännen från Sveaborg släpptes inte förrän i april 1809.

I fästningen fanns också ungefär 1000 båtsmän från den västra riksdelen och de fick under bevakning marschera till S:t Petersburg där de inkvartera­des i kaserner och mot en mindre lön fick utföra tvångsarbe­ten på kanalbygge­n.

Flera officerare fördes till det inre av Ryssland och utsattes för påtrycknin­gar att gå i rysk tjänst med hot om livstids straffarbe­te, men alla försök misslyckad­es. Cronstedt, som flytt till S:t Petersburg med sin familj, försökte utan framgång utverka frigivning av fångarna. I början av november 1809, efter freden, fick de tåga hem till Karelska näset.

Uppgifter om de tusentals officerare, soldater och sjömän som fanns på Sveaborg i maj 1808 kan man söka i de olika arméförban­dens och Södra Finlands båtsmansko­mpanis rullor. De förvaras i olika rull-serier i Krigsarkiv­et i Stockholm respektive Riksarkive­t i Helsingfor­s. Exakt vilken rullserie man ska leta i beror på vilket förband ens förfader tjänstgjor­de i och naturligtv­is om en rulla alls är bevarad för det förbandet.

Lars Ericson Wolke

Långstrump­s hemstad, skulle börja studera. Tilia och säkert var hon stolt betyder lind på latin, och över sina anor. Har man ett mycket riktigt var det en efternamn som slutar på ståtlig lind vid deras fäderneshe­m -us eller -ius brukar i Vittaryds det nämligen socken i Småland tyda på som inspirerat att man haft dem. När en förfader Linnés pappa som på 1600talet skulle byta till studerat, sitt latinkling­ande oftast till präst. namn valde

Ett gott exempel han att utgå från är Carl von Fröken samma träd, men Linné, som innan Prysselius. valde en svenskare han adlades 1762 hette Linnaeus. variant – därav Linnaeus. Det namnet hade Enligt Statistisk­a centralbyr­ån hans pappa Nils Ingemarsso­n (SCB) finns det idag tagit när han skulle omkring 74 600 personer utbilda sig till just präst. som har efternamn som

Två av Nils morbröder slutar på -us, och 49 100 hade då redan tagit sig personer vars efternamn namnet Tiliander, när de slutar på -ius. Men alla dessa namn är inte latiniseri­ngar av namn, eftersom SCB bara kan söka på hur namnen är stavade, alltså i detta fall vilken ändelse de har.

Kristina Ekero Eriksson

 ??  ?? Kommendant­en Cronstedt överlät Sveaborg till ryssarna utan strid den 3 maj 1808.
Kommendant­en Cronstedt överlät Sveaborg till ryssarna utan strid den 3 maj 1808.
 ??  ?? Olof Cronstedt.
Olof Cronstedt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden