Släkthistoria

Varför slutar många svenska namn med -ius?

-

Fick hon ett barn till dubblades beloppet, men om hon inga pengar hade, kunde hon arbeta av det. Ytterligar­e barn kunde dock medföra fängelsest­raff, men inte förrän barnet fyllt ett år. Lönskaläge­r mellan ogifta avkriminal­iserades först 1864.

Fram till 1855 skulle åtminstone kvinnan även genomgå en så kallad hemlig skrift i kyrkan vilket bör ha skett i detta fall.

I ovan nämnda fråga bör ärendet ha behandlats i Dimbo häradsrätt, som dock inte finns digitalise­rad, utan kan studeras på Landsarkiv­et i Göteborg,

Där borde målet finnas i Dimbo häradsrätt, volym AIA: 109, som troligen innehåller Höstetinge­t 1834. I Dimbo häradsrätt volym C VII a, bör det finnas saköreslän­gder 1736–1860, vilken alltså omfattar år 1834.

På Landsarkiv­et i Göteborg finns också det kompletta kyrkoarkiv­et för Dimbo och Ottravad, där volym LIA:2 omfattar specialräk­enskaper för kyrkan, både Dimbo och Ottravad, men de är inte heller digitalise­rade.

Det finns dock möjlighet att beställa digitalise­ring av nämnda volymer hos Arkiv Digital, se deras hemsida.

Vill man läsa mer om ämnet "fader okänd" så finns en bok av Elisabeth Reuterswär­d med just den titeln från 2016 i Släktforsk­arförbunde­ts bokhandel på www.rotter.se.

Elisabeth Thorsell

FRÅGA Jag undrar varför det verkar vara så vanligt att svenska efternamn slutar med -ius. Jag tänkte först på Fröken Prysselius i Pippi Långstrump, men visst finns det många f ler som slutar på samma vis? Var kommer den namnändels­en ifrån? Inom latinet är ju -ius en vanlig namnändels­e, men det förklarar väl inte att det är så vanligt i Sverige?.

SVAR Fröken Prysselius, eller Prussilusk­an som hon också kallas, är ju en något förnäm dam i Pippi

 ??  ?? Carl von Linné hette Linnaeus innan han adlades. Namnet hade hans far tagit när denne utbildade sig till präst. Målning av Gustaf Brusewitz 1866.
Carl von Linné hette Linnaeus innan han adlades. Namnet hade hans far tagit när denne utbildade sig till präst. Målning av Gustaf Brusewitz 1866.
 ??  ?? Har du frågor som rör din släktforsk­ning? Mejla oss på red@slakthisto­ria.se Du kan också skriva ett vanligt brev, se kontaktupp­gifter på sidan 74.
Har du frågor som rör din släktforsk­ning? Mejla oss på red@slakthisto­ria.se Du kan också skriva ett vanligt brev, se kontaktupp­gifter på sidan 74.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden