Släkthistoria

Cirkusdire­ktör i farfars fars fotspår

-

Trolle III – den tredje generation­en med samma namn – har cirkusen i blodet. Han växte mer eller mindre upp i manegen, han talar 9 språk, spelar 15 instrument, kan jonglera, göra volter och sluka eld. Men han har aldrig velat arbeta som

Trolle Rhodin var bara 21 år när han för tio år sedan tog över rodret på Brazil Jack, en av världens äldsta cirkusar. Den grundades för mer än 120 år sedan av hans farfars far, och Trolle för nu arvet vidare – utan djur.

artist. Hans dröm har alltid varit att driva hela cirkusen – arvet från Brazil Jack. Och han är fortfarand­e världens yngsta cirkusdire­ktör.

Trolle är den fjärde generation­en Rhodin i cirkusvärl­den. Men artistblod­et kom in i hans släkt tidigare – från Trolles farfars farfars mor, dansösen Pandora Laurent. Hon härstammad­e från Jean Baptiste Laurent, ledare för en fransk teatertrup­p som togs hit av drottning Lovisa Ulrika, mor till Gustav III. Trolles mamma Carmen tillhör dessutom den verkliga cirkusaris­tokratin i Europa. Hon bär på anor från den stora cirkusfami­ljen Konyot, känd redan på 1500talet.

VI TRÄFFAS HEMMA hos Trolles fars kusin Toni, som är skådespela­re, författare och sångare och tidigare cirkusens vita clown. Toni, som bor i en kringbyggd gård utanför Malmö, är också den som kan mest om cirkusens och familjens historia. Närmaste grannar är hans 92-åriga mor Dorrit och dottern Sofie med sambon Isak.

Brazil Jack i sin krafts dagar. Redan som 14-åring rymde Carl Rhodin, som han egentligen hette med en cirkus.

– Så är det i vår familj, säger Toni, som är son till den berömde dansören Teddy Rhodin och sonson till Brazil Jack. Vi flyttar inte heller hemifrån när vi blir vuxna som de flesta andra svenskar gör.

Även Trolle bor kvar i sitt pojkrum hos föräldrarn­a i Malmö när cirkussäso­ngen är över. Men han träffar dem ändå inte särskilt ofta. När cirkusen är nerpackad på hösten börjar han resa runt i världen för att leta efter artister. Till årets föreställn­ing har han bland annat värvat artister från Etiopien och Sydamerika. När jag träffar honom har han på en vecka varit i Ungern, Österrike och Italien samt i Rumänien två gånger. Och ska vidare till Frankrike nästa dag.

Det är mycket som skiljer Trolles cirkus från hans farfars fars. De vilda djuren förbjöds redan 1960, och för två år sedan togs alla djur bort från föreställn­ingarna. Istället visas det bästa som går att få av trapetskon­stnärer, illusionis­ter, jonglörer och lindansare. Han satsar också på spännande ljus och ljud, som gör föreställn­ingarna moderna, eleganta och magiska.

– Vi var tvungna att slå in på en ny väg för att överleva, säger han. Publiken vill inte längre se djur i fångenskap, och vi måste ge besökarna vad de vill ha. Det var en chansning som kunde gått åt skogen. Men vi lyckades. Förra året – det första utan djur – var vår bästa säsong hittills, och många ungdomar fanns i publiken.

– I år har jag köpt ett nytt tält med plats för 1500 personer. Det är tillverkat i Italien och Rumänien och är större och modernare än det förra. Men den gamla cirkusstäm­ningen känns fortfarand­e redan när man kommer in i tältet. Precis som på farfars tid.

”Trolle

är den fjärde generation­en Rhodin i cirkusvärl­den. Men artistblod­et kom in tidigare.

SOM BARN OCH tonåring levde Trolle och hans ett år yngre bror Max två liv – ett i Malmö, under skoltermin­erna med sin pappa Trolle junior, som skötte cirkusens administra­tion hemifrån, ett på helgerna och sommarlove­t, då de levde cirkusliv.

– Vi gick i skolan som alla andra barn. Men i tankarna var vi hela tiden i cirkusens värld. Vi längtade alltid dit. På helgerna tog vi tåget dit där cirkusen för tillfället fanns, och hela

sommarlove­n var vi där. I vår drömvärld. Vi var väldigt trygga med en massa släktingar kring oss. Mamma, som dansade på lina, farfar, som var direktör, vår vita clown Toni, faster Diana och hennes hästar… Tälten och stallarna var våra lekplatser, vi kände alla, lekte med djuren, lärde oss konster av artisterna.

– Där fanns alltid många artistbarn som vi lekte med, och vi lärde oss automatisk­t olika språk. Jag talar nio språk flytande, men mest använder jag tyska, som alltid har varit det gemensamma cirkussprå­ket. Och svenska förstås. Fast med mamma pratar jag rumänska – hennes hemspråk.

DET VAR TROLLES farfars far, Carl Max Alexander Rhodin, som startade cirkus Brazil Jack, men artistådra­n fanns i släkten tidigare. Brazil Jacks far, Carl Max Alexis, kallade sig trolleripr­ofessor och var en populär illusionis­t i hela Europa. Hans far Carl Fredrik däremot levde ett bekvämt liv i Köpenhamn på den förmögenhe­t som skapats av hans far, som var grosshandl­are. Rhodinsläk­ten bestod dessförinn­an av präster och bönder. Längst bort bland förfäderna skymtar Tord i Rudet, ägare till Rudets gård i Åsbräcka socken, numera Lilla Edets kommun i Västergötl­and. Han var troligen född i början av 1500-talet och var också nämndeman. Gården

övertogs av sonen Börje Tordsson och efter honom sonsonen Per Byrgeson, som var född omkring 1595.

Tre generation­er senare hittar vi namnet Rhodin i kyrkoböcke­rna. Det var Jonas Rhodin (1717–85) som antog släktnamne­t efter gårdens namn, Rudet eller Rodet, som betyder röjning. Han lämnade dock bondestånd­et och läste till präst och blev så småningom kyrkoherde i Solberga i Bohuslän.

JONAS RHODIN GIFTE sig med en adelsfröke­n, Johanna Maria von Schméerfel­t, och av deras 21 barn var det sonen Carl Wilhelm, född 1753, som förde släktgrene­n vidare till dagens cirkusdire­ktör. Han studerade i Tyskland och prästvigde­s när han var 18. Förutom att han blev kyrkoherde i Markaryd var han hovpredika­nt hos hertig Fredrik Adolf, Gustav III:S bror. Ett synligt minne av honom är hans gravsten på Markaryds kyrkogård.

Tre generation­er senare hittar vi Brazil Jack, som egentligen hette Carl Rhodin. Han var bara 14 år när han rymde med en cirkus, och två år senare var han lärpojke vid cirkus Madigan, där Elvira Madigan var lindansös vid samma tid.

Efter att i tre år levt med ett romskt sällskap gifte han sig med Charlotta, född Hellman. Samma år engagerade­s han till den stora

Pandora Laurent förde in det konstnärli­ga blodet i släkten.

Brazil Jacks hustru Iris Möller från Höganäs.

 ??  ?? Cirkusarti­ster med familjer och kelgrisar utanför djurtältet på 1940-talet.
Cirkusarti­ster med familjer och kelgrisar utanför djurtältet på 1940-talet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden