Släkthistoria

Hon var en brinnande antinazist

-

Amelie Posse föreföll destinerad till en bekymmersf­ri tillvaro som maka till en framgångsr­ik man i den överklass som hon föddes in i. Men livet hade något helt annat i beredskap åt henne – ett aktivt motstånd mot fascism och nazism.

Nog var det något av en ödets ironi att Tisdagsklu­bbens konstituer­ande sammanträd­e hölls den 9 april 1940 – samma dag som Tyskland ockuperade Danmark och Norge. I en lokal på Smålandsga­tan i Stockholm träffades i största hemlighet en brokig skara människor som dock hade två saker gemensamt: de ingick i grevinnan Amelie Posses stora sociala nätverk och de var antinazist­er.

Ett sextiotal journalist­er, politiker, författare, företagsle­dare och professore­r lyssnade till initiativt­agarens inlednings­anförande:

"Hur olika meningar vi under normala förhålland­en än brukar ha om vägar, medel och mål, finns det i denna ödesdigra stund ändå en punkt omkring vilken vi reservatio­nslöst kan enas: nämligen det som vi inte vill att vårt land ska råka ut för."

Amelie Posse fortsatte med att berätta om sina erfarenhet­er från Tjeckoslov­akien där man allt för länge tolererat den inhemska nazismen och insett allvaret först när det var för sent. Nu måste en svensk motståndsr­örelse byggas upp.

Det hemliga sällskapet bevakades noga av säkerhetsp­olisen som regelbunde­t rapportera­de till det socialdemo­kratiska statsrådet Gustav Möller. Särskild uppmärksam­het ägnades Amelie Posse, som var det nav kring vilket verksamhet­en kretsade.

Under hela kriget var hon en nagel i ögat på Per Albin Hanssons samlingsre­gering på grund av sin antinazist­iska hållning, sin kritik av regeringen­s eftergifts­politik och sina ihärdiga insatser för flyktingar från olika delar av det sargade Europa.

AMELIE POSSE (1884–1957) har beskrivits som en kvinna som tog plats, en social begåvning, den självklara medelpunkt­en i alla sällskap och envis som synden när så behövdes. Kanske berodde det på hennes bakgrund, född som hon var rätt in i den svenska noblessen. Hennes farfar var greven Arvid Posse, som var statsminis­ter 1880–83. Mindre förmögen, men lika känd, var hennes morfar, skalden Gunnar Wennerberg, ledamot av Svenska Akademien och även han politiker. Barndomen i Skåne var länge en idyll, men när Amelie var tretton år dog hennes far Fredrik

Amelie Posse gav ut flera böcker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden