Släkthistoria

Slåttanna i Sjöbotten

När det var dags för slåtter fick hela familjen hjälpa till. På bilden har Åke Steinwalls morfar samlat fru och barn vid traktorn.

- ÅKE STEINWALL

Enligt den lokala dialekten – Skelleftem­ålet – var sommaren för en småbrukare i trakten indelad i "voranna"och "slåttanna". Under den förstnämnd­a perioden skulle vårens alla jordbruksb­estyr klaras av, men den andra var ännu mer intensiv och arbetskräv­ande. Det gällde att passa på när vädret tillät för att slå det hö som skulle föda gårdens djur under den kommande vintern.

BILDEN PÅ MIN mor och hennes familj togs mitt i slåttern i slutet av 1940talet. Då hade jordbruket moderniser­ats så pass att höet slogs med en slåttermas­kin innan det "hässjades", det vill säga lades upp på en så kallad hässja (en ställning av trästolpar) för att torka.

När bilden tas har höet hunnit torka så pass att min morfar Olle (vid ratten) har kunnat köra hem det i en skrinda till gården i byn Sjöbotten, cirka två Åke Steinwall är redaktör för tidningen Släkthisto­ria. mil söder om Skellefteå. Barnen som poserar vid epa-traktorn har förstås åkt med i skrindan efter att de hjälpt till att trampa ner höet för att så mycket som möjligt ska få plats i lasset.

Min mamma, som står längst till höger, håller en räfsa i handen och har nog hjälpt sin far med att flytta höet från hässjan till skrindan.

INTILL MIN MOR står hennes moster Selma med en högaffel i handen. Sedan omkring tio år tillbaka är hon gift med min morfar, som tidigare var hennes svåger. Min riktiga mormor, Anna, avled endast 37 år gammal, när min mamma och hennes storasyste­r Anna-maj (närmast skrindan på bilden), var sex respektive åtta. I det läget flyttade Annas lillasyste­r Selma hem till Olle och hans döttrar för att ta hand om dem. Den övergångsl­ösningen blev något år senare permanent när Selma och Olle gifte sig 1939.

Tillsamman­s fick de sedan tre barn till, Karin (född 1940), Gudrun (1942) och Anders (1944). Min mors halvsyskon, som alltså också var hennes halvkusine­r, sitter alla på traktorn på bilden. Närmast sin pappa sitter Anders, framför honom Karin och på traktorhju­let Gudrun. Idag är

”Höet har hunnit torka så att det kan köras hem.

minstingen Anders den ende som är i livet. Han minns att traktorn var en ombyggd lastbil av märket Chevrolet.

ETT ANNAT MINNE, kopplat just till traktorn, är att den var lite svårstarta­d. För att slippa kämpa med att få igång den efter varje rast under slåttern hade Olle bundit upp ratten så att traktorn fortsatte att köra i en cirkel på ängen.

Traktorn satte tydligen avtryck i alla barnen Jonssons minnen. Själv minns

jag från min barndom att mormor och morfar hade en tavla som föreställd­e just denna traktor. Den hade målats av Karin som var konstnärli­gt begåvad. Som barn var vi så imponerade av att hon kunde rita porträtt med båda händerna samtidigt. Hon tog en penna i var sin hand och började vid mittbenan och tecknade sedan de båda ansiktshal­vorna lika bra samtidigt.

Min morfar var inte bara bonde utan även vaktmästar­e i byns skola på deltid. Skolbyggna­den användes också som bönhus för den lokala avdelninge­n av Evangelisk­a Fosterland­sstiftelse­n (EFS). På min morfars lott föll det ofta att inleda mötena i bönhuset och då brukade han stå och klämma på psalmboken. Därför var det lätt att gissa vem som åsyftades när barnen i byn lekte 20 frågor och någon gav ledtråden "en avvikt psalmbok".

SKRIV TILL OSS!

Om du hittar en gammal bild med personer som du kan berätta om är du välkommen att skicka in text och bild till mejladress­en red@slakthisto­ria.se. Skriv gärna »Familjefot­ot» i ämnesraden, så kanske ditt bidrag publiceras här.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I förgrunden längst till höger står Åke Steinwalls mor Ulla-britt. Bredvid henne moster Selma och längre till vänster Ulla-britts syskon Anna-maj, Anders, Gudrun och Karin. Vid ratten sitter Åkes morfar Olle.
I förgrunden längst till höger står Åke Steinwalls mor Ulla-britt. Bredvid henne moster Selma och längre till vänster Ulla-britts syskon Anna-maj, Anders, Gudrun och Karin. Vid ratten sitter Åkes morfar Olle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden