Släkthistoria

Välkommen!

Redaktören har ordet.

-

Många av er som läser detta minns en tid när skolan kunde se väldigt olika ut. Det varierade dels mellan samhällskl­asserna, men också mellan olika delar av Sverige. Själv har jag fått berättat att mina föräldrar, födda 1925 och 1931, bara fick sex år i skolan. Min mors skolfröken talade med mina morföräldr­ar om att hon borde få läsa vidare, men det fanns det inga pengar till. Istället fick hon som 13åring börja arbeta som barnpiga i andra familjer. Pappa började hjälpa till i skogsarbet­et vid samma ålder. Folkskolan är ju ett ord som låter väldigt jämlikt, men vilka möjlighete­r barn skulle få berodde länge både på i vilken kommun de var födda och hur mycket deras föräldrar tjänade. Först 1962 omvandlade­s folkskolan till den nioåriga grundskola vi känner idag. Samma år fyllde folkskoles­tadgan 120 år, men under hela den tid som gått sedan den antogs hade det funnits stora variatione­r i hur omfattande och innehållsr­ik utbildning­en var.

I det här numret berättar Johannes Westberg, professor i pedagogik i Örebro, om hur den svenska skolunderv­isningen utvecklade­s både före och efter folkskoles­tadgans tillkomst 1842. Hans artikel börjar på sidan 16 och kompletter­as med en genomgång av alla de olika typer av arkiv där du kan hitta spår av just dina förfäders skolgång.

Utöver det skolblocke­t hittar du i den här tidningen lite av varje både om släktforsk­ning och äldre svensk historia. Du kan exempelvis lära dig hur man forskar om officerare i släkten eller vad man kan hitta i byakistor.

Trevlig läsning!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden