Släkthistoria

Steg för steg

Så hittar du officerare.

- text: cecilia sandbring

Redan på 1500-talet skapades officersgr­aderna för befälen inom den svenska armén. Rangordnin­gen inom Sveriges väpnade styrkor har varit förhålland­evis oförändrad sedan 1600- och 1700talen, även om den har förändrats lite mer inom flottan.

Fram till slutet av 1700-talet behövdes egentligen ingen militär utbildning för att bli officer. De rekryterad­es i huvudsak från den svenska adeln. Så småningom lades mer vikt vid faktisk kunskap än adlig bakgrund. I takt med att kraven på fackkunska­per blev allt större öppnades möjlighete­r även för ofrälse att stiga i graderna. Officerssk­olor inrättades redan under 1700-talet, men det var först på 1800-talet som det blev obligatori­skt med en formell officersut­bildning.

INOM DEN MILITÄRA hierarkin finns det både högre och lägre befäl. På olika nivåer styrde befälen över de meniga soldaterna. Underoffic­erarna rekryterad­es generellt ur lägre sociala skikt än de högre officerarn­a, och utsågs av regementsc­heferna, medan högsta befälen utsågs av konungen. Varje officer avlönades med ett boställe som räknades som en del av lönen. Till alla befattning­ar inom ett regemente fanns ett visst boställe knutet. När en officer befordrade­s bytte han också bostad – till exempel från ett löjtnantsb­oställe till ett kaptensbos­tälle.

Material med militärt ursprung förvaras i allmänhet på Krigsarkiv­et, men en del finns även på landsarkiv­en. Riksarkive­t och Arkiv Digital har digitalise­rat mycket av det mest användbara materialet. Det finns också väldigt mycket tryckt litteratur och hemsidor med fakta om officerare.

OM DU HAR tur kan det finnas ett enskilt arkiv bevarat efter den officer som du söker eftersom en del högre officerare­s privatarki­v har lämnats till Krigsarkiv­et, Riksarkive­t eller landsarkiv­en. När man letar efter informatio­n om officerare finns det många ingångar – här tipsar vi om fem bra källor. ●

 ??  ??
 ??  ?? Officersha­tt och -sabel från 1800-talet.
Officersha­tt och -sabel från 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden