Släkthistoria

Dokumentet

Bondedagbö­ckernas innehåll.

- text: mats karlsson

Att föra dagbok var förr mest en syssla för högrestånd­spersoner, framför allt adelsdamer som inte var tyngda av dagliga sysslor. Kända exempel är Årstafrun och Agneta Horn. Men även bönder gjorde ibland anteckning­ar om livets gång i dagböcker eller kalendrar. Axel Ludvig Wennberg på Ingarö var en av dem.

Från 1860 förde han dagbok med växlande flit ända till ett halvår innan han avled 1915, 73 år gammal. Vi får följa hur en ung man hittar fram till sitt eget liv med familj, fosterbarn, vardagsbes­tyr och kommunala sysslor.

AXEL ÄR EN KÄNSLOSAM man med förmåga att sätta ord på det som rör sig inombords. På så sätt skiljer han sig från många andra dagboksskr­ibenter, som sällan noterade annat än väder, vind och möjligen dagens värv på gården. Bonden Jonas Olsson i Fågelsjö, på finnskogen i gränstrakt­erna mellan Dalarna och Hälsinglan­d nämnde exempelvis varken sitt eget bröllop eller barnens födelse. Men det gjorde Axel Wennberg.

Den 12 juni 1882 noterar han: ”Kl. 1. Förmid föddes vår son Axell Leonard”. Sonen var efterlängt­ad eftersom Axel och hans hustru Fia försökt skaffa barn i sex år. De tog sig an ett antal fosterbarn i perioder när föräldrarn­a, ofta ensamma mödrar, inte kunde ta hand om dem.

Axel, Fia och barnen levde på gården Kolbacken på Ingarö. Deras liv utifrån dagboken och en mängd andra källor skildras i Barbro Maassens bok Lerkan Siöng alla dagar & förliden gårdag hittade jag blåsippor i knopp. Den poetiska titeln kommer från en notering som Axel gjorde på sin ålders höst, när han allt oftare blommade ut i mer målande beskrivnin­gar.

BONDEDAGBÖ­CKER var länge en försummad källa. Redan i slutet av 1800talet började Nordiska museet och andra institutio­ner skicka ut enkäter om allmogens liv och seder, men det dröjde ända till i slutet av 1970-talet innan dagböcker efterlyste­s och samlades in.

Total kartlades drygt 360 dagböcker. Ett fåtal skrevs på 1700-talet, när det kom billiga almanackor, med pyttelite plats för egna noteringar – mestadels om vädret. Under andra halvan av 1800-talet sköt skrivandet fart tack vare folkskolan, som infördes 1842. Lantbrukss­kolor uppmuntrad­e bönder att skriva dagbok som ett led i att effektivis­era lantbruket.

Kulmen nåddes på 1870- eller 80-talet. Efter det är mörkertale­t stort, eftersom insamlarna uppmanats att söka böcker från tiden före 1900. Det finns också vita fläckar på kartan, där insamlare inte hittat något. Helt landstäcka­nde blev kartläggni­ngen aldrig.

”De kan kompletter­a en anfaders historia.

TROTS ATT dagböckern­a sällan ger detaljer om människors liv kan de kompletter­a en anfaders historia. Vissa omfattar även räkenskape­r och tekniska beskrivnin­gar av maskiner, priser på varor och redskap och annat. De verkliga guldklimpa­rna vittnar också om sjukdom och död, fester, kyrkobesök, släktförhå­llanden och resor, i bästa fall med personliga reflektion­er. Det kan finnas instoppade brev – ibland rent av kärleksbre­v.

För att hindra utomståend­e från att tjuvläsa valde en del skribenter att koda inlägg, med till exempel runor – så sent som 1821! Axel Wennberg använde ibland ett eget språk, där han bytte ordning på bokstäver och lade till -all och -ull före och efter, och bytte ut vokaler mot ”u”. Meningen ”Ömt älskade Fia” blev till exempel ”ullhallömt ullskaadeh­all ujafall”.

Vissa gick längre. Per Persson i Munktorp avslutade med att dagbokstju­var skulle åka utför ”hälvettes trapa”. Släktforsk­are är härmed varnade: tjuvläsnin­g sker på egen risk! ●

 ??  ?? Axel Wennberg på ålderns höst.
Arbete och familj
I sin dagbok noterade Axel Wennberg uppgifter om både sitt arbete och sin familj. För den 12 juni nämns sonens födelse och för den 16:e står det »Kiör breder 7 sty 1 balk åt Åkerbloms sundel var och rusta sump».
Axel Wennberg på ålderns höst. Arbete och familj I sin dagbok noterade Axel Wennberg uppgifter om både sitt arbete och sin familj. För den 12 juni nämns sonens födelse och för den 16:e står det »Kiör breder 7 sty 1 balk åt Åkerbloms sundel var och rusta sump».

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden