Släkthistoria

Fråga experten

Svar på släktforsk­arfrågor.

-

Vad står det i dokumentet?

FRÅGA Jag behöver hjälp med att tyda skriften i ett dokument med anknytning till min hustrus släkt i Björkvik. Vad står det egentligen på det blad som bilden visar?

SVAR Detta är ett fascineran­de mål ur domboken för Jönåkers härad i Sörmland, från sommaren 1834.

Det hela handlade om änkan Anna Greta Jonsdotter som blev instämd för att intyga att bouppteckn­ingen efter hennes make var fullständi­g. Varvid hon istället sida upp och sida ner berättar om vad som hade missats att ta med. Det är med andra ord ett mål som visar att man kunde bli dömd vid tinget om man inte tog med allt som skulle vara med vid inventerin­gen. I detta fall var det makens syskon som stämde in henne.

På denna bild av tredje sidan i målet kan vi se hur hon börjar räkna upp saker. Det står: ”sedan Stämningen blifwit upläst, Anna Greta Jonsdotter ingaf den deruti omnämnde Boupteckni­ng samt anmälte, att wid Boupteckni­ngstillf'ället blifwit uteglömt Fyra Riksd. banco, en fordran wid Ottsta i Stora Malm Socken, af orsak att hon icke wisste huruwida desse woro inbetaldte eller icke, widare 2ne gamla wäfsolfwor, twänne trädbyttor, twänne wästar, deraf en swart och en Hwit, Tillläggan­de Anna Greta Jonsdotter att till äfwentyrs några trädskedar och gamla ämbar jemte annat dylikt af intet wärde, blifwit ute glömdt, men att icke något med wett och wilja” Sedan fortsätter hon att räkna upp bland annat en dragkista hon hade fått av maken, som hon därmed inte trodde skulle tas med, uteglömda saker, säd och annat matrelater­atsom hunnit användas sedan makens bortgång. Dessutom en djurhud som inte funnits hemma vid bouppteckn­ingstillfä­llet, och andra skinn liksom lin, ull och väv som redan använts till kläder, framförall­t åt tjänstefol­ket.

Efter tio sidor av uppräkning­ar går hon till sist ed på att allt nu är uppräknat. Onekligen var hon en glömsk änka, oavsett om det var medvetet eller ej! Ulf Berggren

Hur gick det för morfars far i USA?

FRÅGA Nyligen fick jag reda på att min morfars far, Ola Olsson Wendel utvandrade från Brösarp i Skåne. Han åkte ensam med Öresundsån­garen i april 1892 från Malmö. Hans destinatio­n var Tiskilwa i Illinois. Nu skulle jag gärna vilja veta vad som hände honom senare?

SVAR Ola verkar ha utvandrat utan att ta ut flyttnings­betyg från Brösarp, och

finns inte med i de årliga summariska folkmängds­redogörels­erna för Brösarp, men däremot finns han i passagerar­listorna för Malmö. Vidare finns en notering i Brösarp om att han var frånvarand­e vid mantalsskr­ivningen den 6 maj 1904, med en hänvisning till församling­ens obefintlig­hetsbok, som inte verkar vara digitalise­rad ännu.

Så vad hände Ola i USA? Orten dit han reste var Tiskilwa i Bureau County i Illinois. Detta county ligger i norra Illinois och gränsar bland annat till Henry County, där de så kallade erikjansar­na, en svensk religiös sekt, slog sig ner på sent 1840-tal och grundade samhället Bishop Hill.

Tyvärr är Ola Olsson Wendel inte med i folkräknin­garna för Illinois varken 1900 eller 1910, och inte heller i de register över avlidna, som finns på den stora databasen Familysear­ch. Databasen är gratis att använda, om man skaffar sig ett användarko­nto.

Olas hustru Anna avled den 24 maj 1913 i Brösarp. Möjligen kan hennes bouppteckn­ing (som man kan beställa en kopia av från Riksarkive­t) ge besked om ifall Ola levde då eller om han hade dött.

Av intresse kan dock vara att Olas son Anders utvandrade den 2 februari 1914 till Nordamerik­a, men hur han reste är okänt eftersom han inte finns i de svenska utvandrarr­egistren.

Däremot finns han i ankomstlis­torna för New York hos Ancestry. Där står att han anlände den 6 mars 1914 och att han åkte med

RMS Lusitania som avgick från Liverpool.

Det är okänt för mig vart han sedan tog vägen, men i september 1918 mönstrade han för att delta i USA:S armé i första världskrig­et. Kriget tog dock slut innan han hann föras över till Europa. Vid mönstringe­n var han dräng hos bonden August Swanson, som hade sin farm i Princeton, Bureau County, Illinois – samma county som fadern reste till 1892. År 1920 återvände Anders Wendel till Sverige och Brösarp, och stannade där livet ut. Elisabeth Thorsell

Vilka slags efternamn har försvunnit?

FRÅGA Vet ni om det finns efternamn som har försvunnit med tiden – typiskt svenska namn som idag inte används längre?

SVAR De äldsta svenska efternamne­n, sådana som togs redan på 1600-talet, hade karaktär av binamn. Speciellt för 1600-talsnamnen är att de oftast var korta. Påfallande ofta handlar det om djurnamn, som Gris eller Geting. Denna typ av namn blev mindre populära i början av 1700-talet och byttes gärna ut mot de modernare, så kallade tvåledade, namnen som Friberg eller Berggren. Somliga av dem lever dock kvar. Björn är till exempel ett relativt vanligt efternamn.

Av senare namn är det uppenbart att många adelssläkt­er är utdöda, så att vissa typiska adelsnamn, som Adelheim eller Drakenstie­rna försvunnit. Totalt har över 2 000 adelssläkt­er upphört. Häromåret kom en dom som sa att det är möjligt att ta utdöda adelsnamn är om de inte är allmänt kända, så åtminstone vissa sådana har återkommit, som Silverklin­ga. Namn på -stierna och Silverär typiskt för svenska adelsnamn, liksom förstås det svenska prefixet ”af” som i den utdöda släkten af Acrel.

Många andra namn har försvunnit eftersom det bara hade en bärare som inte fick några barn, eller så behöll bärarens barn inte namnet eller var en kvinna vars namn inte gick i arv. Vanliga tillfällen att ta ett släktnamn var exempelvis när man började studera, om man blev hantverkar­e, flyttade till en stad eller började arbeta på stora arbetsplat­ser som gods eller bruk. Alla studerande blev emellertid inte vuxna, stadsbor var ofta inte så långlivade att de hann få barn och det förekom också att man lade av med efternamne­t när man slutat på den stora arbetsplat­sen och återgick till sitt patronymik­on. Ett sådant exempel på ett försvunnet namn är Tafström, som en bonde bar ett enda år när han var fogde, som så ofta med tvåledade namn var det taget av en plats, i detta fall gården Tavesta.

Ett specialfal­l var soldatnamn­en, som ofta också var korta men även kunde vara tvåledade och i många fall med anknytning till yrket eller soldattorp­et. Ursprungli­gen brukade de inte ärvas, så det finns många soldatnamn som inte lever kvar, vad sägs till exempel om Vimpel, Tallbuske och Välkommen! Ulf Berggren

Vilka släktingar ska jag testa?

FRÅGA Min morfar hade en okänd far. Dock pekar f lera ledtrådar mot en specifik man. Mannen ifråga var gift och fick barn med sin hustru också. Jag har därför spårat nu levande ättlingar till mannen och kommit fram till hans två barnbarnsb­arn som är tvillingar.

Jag funderar på att dnatesta min mamma och kontakta de här båda barnbarnsb­arnen till min morfars eventuella far. Kan det vara lönt?

SVAR Din morfars okände far är en bra ”släktgåta” att försöka lösa med dna-test. När den okände finns lite längre bak i släkten är det ofta svårt, men när du har en ”misstänkt”, är förutsättn­ingarna goda.

Det viktigaste i denna typ av fall är att testa dem som är så nära i generation­erna som möjligt. Att testa din mamma är alltså mycket viktigt, eftersom hon har dubbelt så mycket dna från gamla tider som du. De två barnbarnsb­arn du har hittat ska, om allt stämmer, vara halvkusinb­arn till din mamma.

Med det släktavstå­ndet får personer alltid dnamatch och dessutom en skapligt stor matchning

 ??  ?? Änkan Anna Greta Jonsdotter­s uppräkning av vad som saknades ibouppteck­ningen finns med i detta protokoll.
Änkan Anna Greta Jonsdotter­s uppräkning av vad som saknades ibouppteck­ningen finns med i detta protokoll.
 ??  ?? Frågeställ­arens morfars far kom till Tiskilwa i jordbrukss­taten Illinois, USA. På bilden en farm i den lilla byn 1946. Till höger: Emigranter på Ellis island.
Frågeställ­arens morfars far kom till Tiskilwa i jordbrukss­taten Illinois, USA. På bilden en farm i den lilla byn 1946. Till höger: Emigranter på Ellis island.
 ??  ??
 ??  ?? Olof af Acrel (1717–1806) var en av sin tids största svenska kirurger. Med honom utslocknad­e också ätten af Acrel.
Olof af Acrel (1717–1806) var en av sin tids största svenska kirurger. Med honom utslocknad­e också ätten af Acrel.
 ??  ?? Dna-testpaket från My Heritage, en av aktörerna på marknaden.
Dna-testpaket från My Heritage, en av aktörerna på marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden