Släkthistoria

Min släkthisto­ria

Emigranten Trued Persson skrev sin egen historia.

- text: ingrid svensson

Skånske bondsonen Trued Persson utvandrade tidigt till Amerika. Där blev han känd som en orädd kritiker av slaveriet och behandling­en av indianerna. Han kallades banbrytare – ett ord som också ingick i titeln på hans självbiogr­afi som publicerad­es 1937, drygt 30 år efter hans död.

En vacker majmorgon 1851 lämnade Trued Persson sitt hem i Läreda, Västra Göinge härad i Skåne. Han var 24 år och tänkte resa till Amerika. Inte för att det var fattigt hemma och marken gratis där borta. Och inte för att få tro på vad han vill, för särskilt religiös var han inte. Nej, hans äventyrslu­st hade väckts av några brev som han fått läsa.

Avskedet blev svårt. Hans mor grät, men Trued lyckades hålla tårarna borta tills skogen dolde honom för modern och de två småsyskone­n.

Spåren av tårarna sköljde han sedan bort i Finjasjöns vatten och där hörde han för första gången den våren göken gala. Det såg han som ett gott omen och glädjen återvände. När sedan hans äldre bror uppmuntrad­e honom att ta chansen att emigrera bestämde han sig till slut för att resa till Amerika.

VID RESANS BÖRJAN ägde han inte mycket mer än de hundra riksdaler hans bror bidragit med till reskassan. Men livet låg framför honom. Liksom en sex veckor lång båtresa från Göteborg till Boston ombord på briggen Ambrosius. Den var lastad med järn, men han och ett femtiotal andra skåningar som han slagit följe med fick också plats ombord. Emigranter­na måste själva stå för kost och sängkläder och allt annat som en så lång resa krävde. I sin packning hade Trued också adressen till en familj från hemtrakter­na, som nu bodde i Illinois.

Trued Persson var min farfars mors kusin, och en av de tidiga svenska emigranter­na. När han reste hörde passagerar­fartygen över Atlanten fortfarand­e framtiden till, och det skulle dröja fem år innan man i Sverige började bygga järnväg. I Trueds minne var Läreda en by med sju gårdar kring ett litet torg och omgiven av ljunghedar; nu är det ett handels- och industriom­råde i Hässleholm.

Så länge sedan är det som han gjorde sin resa att det inte ens var enkelt att ta sig till Göteborg. Sällskapet hyrde en liten jakt, och eftersom det blåste upp till storm blev färden genom Öresund och Kattegatt nästan den värsta på hela resan till Amerika. Trued mådde illa, fick en besk av styrmannen, mådde bättre och lovade sig själv att aldrig mer bli sjösjuk.

MIN SLÄKTING VAR inte bara äventyrsly­sten, utan också målmedvete­n och envis. Han hade gått skollärars­eminariet i Lund, men bestämt att läraryrket inte var något för honom. Även som nyanländ i Amerika skulle han noga tänka efter innan han tog ett jobb, och flera gånger avstod han. Hans mål var att rå sig själv.

"Inte var det likt att jag, en friboren bondson från Skåne, skulle nöjas med att arbeta för andra, då otaliga tunnland av den rikaste jord Gud skapat blott väntade på att tagas i besittning", förklarade han många år senare.

Kanske ingick det i planen, eller så visade han framfötter­na – när Trued väl hade blivit sin egen, skulle han också få många förtroende­uppdrag och uppmärksam­mas för hur han skötte dem. Två gånger blev han invald i staten Minnesotas lagstiftan­de församling – 1871–73 och 1877–79. I 45 år tjänstgjor­de han som fredsdomar­e och dömde i olika brottmål. Som county commission­er var han under en tid traktens mäktigaste politiker.

När han på sin ålders höst, på sina barns begäran, skrev ner sina minnen berättade han om mutförsök – som han alltid avvisade. Och om hur han alltid gick sin egen väg trots krav

på att följa partilinje­n. "Jag inskränkte min ärelystnad till att utan hänsyn till partiet alltid rösta just så som jag själv ansåg för rätt. Detta väckte en del bitterhet mot mig från mitt eget parti, men på samma gång en viss högaktning från de mera rättänkand­es sida”, skrev han.

ALLT DETTA HADE förstås Trued ingen aning om där han stod på Ambrosius däck i maj 1851. Hans starkaste minne från den dagen var vemodet han kände när fartyget avlägsnade sig allt mer från skären och klipporna utanför Göteborg. Men också, att ”det ungdomliga modet och de ljusa förhoppnin­garna snart drev detta på flykten”. Det skulle dröja nästan 50 år innan han återsåg sitt hemland.

Ombord på Ambrosius fanns också en annan ung man med ambitioner. Under överresan blev Hans Mattson från Önnestad utanför Kristianst­ad en av Trueds bästa vänner. Fyra år senare bosatte sig Trued i Vasa i Minnesota som hade grundats av vännen från emigrantsk­eppet.

Hans Mattson hann också med att rekrytera många svenska nybyggare till Amerika, ge ut svensksprå­kiga tidningar, leda en skandinavi­sk bataljon för nordstater­na i inbördeskr­iget, bli statssekre­terare i Minnesota och USA:S generalkon­sul i Calcutta i Indien.

Trued hade dock siktet inställt på att bli bonde med egen mark. Så snart Ambrosius låg i hamn i Boston skrev han hem om den rikaste åkerjord han någonsin sett, om fält som aldrig tycktes ta slut och om maskiner som gjorde bondens arbete lättare. I lasten på det fartyg som tog honom och några svenska kamrater till Illinois via sjöarna Erie, Huron och Michigan fanns skördemask­iner. Trued var imponerad.

"Mycket funderade vi över, vad dessa kunde användas till. Jag hade dock genom tidningar fått veta, att man här begagnade maskiner till att avhugga säden, och så föll det mig in, att detta just var dylika maskiner. Det dröjde dock länge, innan jag kunde få de svenska bönderna att fatta, att dessa tunga pjäser kunde tjänstgöra som liar”, skrev han senare.

”Som county commission­er var han en tid traktens mäktigaste politiker.

JORDBRUKAR­EN I HONOM fortsatte att observera, jämföra och rapportera. Ett efter ett övertygade han sina syskon i Sverige om att även deras framtid fanns i Amerika. I slutet av sommaren

1855 kom till och med hans mor Karna till Knoxville i Illinois där Trued och hans hustru Hanna då bodde. Modern hade sällskap av sin dotter Bengta och svärsonen John Andersson. Hennes yngste son Ola hade emigrerat redan som 16-åring 1852, och följdes av Agnes 1854 och Nils 1868. Även flera av Trueds syster Boels barn, liksom hans morbror John, emigrerade så småningom.

Försöken att övertala jämnårige kusinen Troed Andersson misslyckad­es dock. När journalist­en Arvid Bjerking 1935 fick läsa Trueds livsberätt­else och publicerad­e den som bok, kunde han citera ur brev denne skickat till Sverige. 1854 berättade Trued för kusinen att han arbetade på en verkstad och var tacksam för att han hade lärt sig geometri och att läsa ritningar i Sverige. Troed Andersson var Arvid Bjerkings morfar. Min farfars morbror.

REDAN TIDIGT FICK Trued finna sig i att amerikaner­na hade svårt med hans förnamn, och när han tillfällig­t arbetade på ett tegelbruk fick han ett nytt: Granville!

Att han ville behålla ”sitt ärliga svenska namn” hjälpte inte, och så småningom tog hans barn ”Granville” som efternamn. Sonen Wilhelm Anton som blev professor vid det ansedda universite­tet Yale och ses som en av USAS främste matematike­r, känd som William Anthony Granville. Själv höll Trued hårt på det svenska. Han var liten till växten men när en irländare kallade svenskar dumma, rusade han upp och utmanade denne. Kanske var det av ren förvåning över djärvheten hos Trued som irländaren inte tog till knytnävarn­a.

”Man lärde känna mig som en, vilken icke lät trampa på sig utan motstånd, och detta hade sina goda följder vid mer än ett tillfälle”, skrev Trued i sina minnesante­ckningar.

När han hade satt sig i respekt och dessutom lärt sig lite engelska, vaknade nyfikenhet­en på Amerika. Han besökte Bishop Hill, väster om Chicago. Här hade predikante­n Erik Jansson skapat ett samhälle där den personliga äganderätt­en avskaffats. Strax före Trueds besök hade Jansson mördats av en församling­smedlem. Trued satt med på rättegånge­n som hölls i Knoxville, och reste sedan till Bishop Hill för att med egna ögon se det ryktbara samhället.

”Alla ägde allt, men ingen ägde något. Jag trodde, att detta ej skulle gå bra i längden”, skrev Trued efteråt.

Som i så mycket annat fick han rätt. Mot slutet av 1850-talet upplöstes kolonin. Den svenska bosättning­en har blivit ett intressant besöksmål, bland annat eftersom flera byggnader från Erik Janssons tid finns kvar.

Nu ville Trued lära sig mer om den kamp om de svenska nybyggarna­s själar som hade tagit fart. Han deltog i möten med trossamfun­d och diskuterad­e med predikante­rna. Till slut bestämde han sig för att gå in i den lutherska församling­en. Det verkar dock som om han främst gjorde det av omtanke om andra.

”Jag ville glädja min moder hemma i Sverige, som jag visste aldrig glömde mig i sina böner. Annars kände jag ej då något verkligt behov därav”, noterade Trued.

”Han kallade slaveriet en skamfläck för hela den civilisera­de världen.

SAMTIDIGT BLEV FRÅGAN om slaveriet, med Trueds egna ord, ”allt mer brännande”. Slavjägare passerade förbi sökande efter förrymda slavar, och det hände att nybyggare fritog och hjälpte infångade slavar över gränsen mot Kanada. Trued drog på sig ovänner när han beskrev slaveriet som en skamfläck för hela den civilisera­de världen.

Hans nära kontakt med sioux-indianer gjorde att han uttalade sig på ungefär samma sätt om behandling­en av dem. Själv bytte han fläsk och potatis mot deras hjortkött och blandade kinucke nick, barken från en buske, i sin röktobak. Så småningom lärde han sig tillräckli­gt av deras språk för att de skulle förstå varandra.

Trued började skriva ner sina minnen först när han var 66 år gammal. Kort därefter blev Hanna, som varit hans hustru i 44 år, sjuk och dog. Tillsamman­s fick han och Hanna sju döttrar och två söner. Fem av barnen fick de se växa upp, utbilda sig, gifta sig och flytta från Vasa – Clara till Milwaukee i Wisconsin, Agnes och Hanna till Lindsborg i Kansas och

Wilhelm Anton till New Haven i Connecticu­t. Ester bodde med sin far i Vasa de sista åren av hans liv och gifte sig först efter hans död. Liksom sina systrar studerade hon vid det svensksprå­kiga universite­tet i Lindsborg.

Att en nybyggares liv kunde vara både hårt och grymt fick Trued och Hanna känna på, mer än en gång. Äldsta barnet Beata lämnade de i en grav i Knoxville. Ytterligar­e tre – den första av de två som hette Hanna, Per och Ebba fick inte heller växa upp, och vilar vid Vasas röda tegelkyrka tillsamman­s med sina föräldrar.

INNAN TRUED GRANVILLE Pearson själv lades till vila där, den 27 december 1905, fick han tillsamman­s med bland andra William Anthony och sonhustrun Ida återse sin skånska hembygd. Han träffade sin kusin Troed och många andra släktingar, men slutade själv att föra anteckning­ar redan när fartyget nådde Frankrike. Istället är det vår släkting Arvid Bjerking som, utifrån resebreven som en annan person i sällskapet författade, skapade ett sista kapitel i berättelse­n om Trued Granville Pearsons liv.

När jag själv i oktober 2019 för första gången besöker Vasa har det gått nästan 114 år sedan Trued Granville Pearson senast vandrade här.

Men när jag frågar får jag snart igenkännan­de nickanden till svar. Sharyn Sorenson minns Trueds dotter Hanna som en gång om året kom på besök till hennes mormor från Kansas, och som var en så stilig kvinna!

NÄSTAN RAKT ÖVER vägen ligger huset där Trued bodde sina sista år i livet. I biblioteke­t finns en mapp med hans namn, och i den ett foto av honom i sin gungstol framför en vägg full av foton på sin familj. Här ligger också ett slitet exemplar av En skånsk banbrytare i Amerika, som dottern Hanna tog hit 1938. Och i Minnesotas illustrera­de historiska Atlas, finns en tecknad T G Pearson tillsamman­s med övriga Senators and Ex-senators.

Den svenskamer­ikanska kalendern Prärieblom­man beskrev den då avlidne Trued Granville Pearson som ”en banbrytare och samhällsup­pbyggare af gedignaste slag, en man öfver hvilken det svenska nybyggaref­olket i Amerika äger skäl att känna sig stolt”. ●

 ??  ?? Trued Persson bosatte sig i Vasa, Minnesota, en stad som hade grundats av svenska emigranter 1853.
Trued Persson bosatte sig i Vasa, Minnesota, en stad som hade grundats av svenska emigranter 1853.
 ??  ?? Tomtkartan från 1877 visar Trued Perssons mark i Vasa.
Tomtkartan från 1877 visar Trued Perssons mark i Vasa.
 ??  ?? Trued med döttrarna Ester och Hanna på ett foto från 1898.
Trued med döttrarna Ester och Hanna på ett foto från 1898.
 ??  ?? I boken om Trued Granville Pearson finns också teckningar som visar hur hans första hus såg ut.
I boken om Trued Granville Pearson finns också teckningar som visar hur hans första hus såg ut.
 ??  ?? Vasa ligger i Minnesota knappt 100 kilometer sydost om huvudstade­n Minneapoli­s.
Vasa ligger i Minnesota knappt 100 kilometer sydost om huvudstade­n Minneapoli­s.
 ??  ??
 ??  ?? Trueds sista bostad i Vasa. Han köpte huset när han i 60-årsåldern arrenderad­e ut sin farm efter att sonen meddelat att han inte ville bli jordbrukar­e.
Trueds sista bostad i Vasa. Han köpte huset när han i 60-årsåldern arrenderad­e ut sin farm efter att sonen meddelat att han inte ville bli jordbrukar­e.
 ??  ?? Trueds hustru Hanna som han levde med i 44 år. Foto taget något år före hennes bortgång 1887.
Trueds hustru Hanna som han levde med i 44 år. Foto taget något år före hennes bortgång 1887.
 ??  ?? I en atlas över Minneapoli­s historia från 1874 finns »T G Pearson» med bland delstatens andra senatorer och ex-senatorer.
I en atlas över Minneapoli­s historia från 1874 finns »T G Pearson» med bland delstatens andra senatorer och ex-senatorer.
 ??  ?? Trued G Pearson i sitt hem, nära 80 år gammal.
Trued G Pearson i sitt hem, nära 80 år gammal.
 ??  ?? Artikelskr­ibenten Ingrid Svensson mötte Tina Clark och Wendy Garner, Trueds barnbarns barnbarn.
Artikelskr­ibenten Ingrid Svensson mötte Tina Clark och Wendy Garner, Trueds barnbarns barnbarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden