Släkthistoria

Livet förr

Hårt slit att flotta timmer.

- text: nils johan tjärnlund

Ofta vilar ett romantiskt skimmer över flottnings­epoken. Tämjandet av de vilda forsarna, dramatiken och naturscene­rna lämpade sig för litteratur och film. Flottarna framställd­es som ett slags svenska cowboys, som dödsförakt­ande balanserad­e på trästockar­na i det skummande vattnet.

Redan 1919 gjordes en stumfilm om flottning i regi av Mauritz Stiller. Den följdes upp med flera ljudfilmer. Mest berömd är Flottare med färg från 1952, där bandyspela­ren och flottaren Gösta ”Snoddas” Nordgren fick framföra sin slagdänga Flottarkär­lek.

Men den klichéarta­de bilden skymmer det slitsamma och skickliga arbete som flottarna utförde och berättar heller inte om den enorma betydelse som timmerflot­tningen haft för Sveriges ekonomiska utveckling.

I början av 1900-talet fanns dubbelt så många flottleder som järnvägar i Sverige – ett mäktigt system av bäckar, åar, sjöar och älvar med kanaler, rännor och sorterings­verk som sammanlagt

uppgick till omkring 330 mil. Enligt vissa beräkninga­r investerad­es cirka 15–20 miljarder kronor i utbyggnade­n av flottleder­na, räknat i dagens penningvär­de.

Flottleder­na var avgörande för framväxten av den svenska skogsindus­trin och därmed också för 1900-talets ekonomiska välstånd. Men skapandet av detta finmaskiga kommunikat­ionsnät kantades av stor dramatik: sprängning­solyckor, drunkninga­r och naturkatas­trofer.

TIMMERFLOT­TNING HAR med all säkerhet bedrivits i Sverige sedan medeltiden, bland annat för transport av ved till Bergslagen­s gruvor. Under 1500-talet anlade Gustav Vasa, och senare även Johan III så kallade kronosågar som levererade sågat virke till staten. Det var enkla, grovbladig­a sågverk som drevs av vattenkraf­t och därför placerades vid forsande bäckar och åar. Även bönder började anlägga vattensåga­r, men det var främst sågning för husbehov eller den lokala marknaden. Det dröjde till 1700-talet innan sågverksnä­ringen fick sitt stora uppsving.

Man kan tycka att genombrott­et borde ha kunnat ske mycket tidigare, framförall­t i det skogrika Norrland, men flera faktorer hämmade utveckling­en. I slutet på 1600-talet anlades många järnbruk vid den norrländsk­a kusten. De konkurrera­de med den framväxand­e sågverksnä­ringen om skogstillg­ångarna. Hyttorna slukade enorma mängder träkol som utvanns i kolmilor i de nästan orörda skogarna. Visserlige­n tvingades man frakta malmen från gruvor i söder, men den billiga energin gjorde det ändå lönsamt. Bruksnärin­gen skyddades av staten, som lade exportrest­riktioner och höga tullar på virket.

”Skapandet av flottleder var ett ” gigantiskt arbete.

FÖRETAGSKL­IMATET VAR ALLT annat än fritt. Ända fram till 1765 gällde det så kallade bottniska handelstvå­nget, som innebar att städer norr om Stockholm inte fick ta emot eller sända fartyg utomlands eller ens till städer i Sverige söder om huvudstade­n.

Den klumpiga tekniken lade också hinder i vägen. På grund av de grovbladig­a sågarna med tjocka handsmidda blad måste en stock köras två gånger genom ramen för att åstadkomma en planka, vilket gav stora virkesförl­uster.

Med 1700-talets friare ekonomiska politik och introdukti­onen av ny teknik – de finbladiga sågverken – kunde den svenska skogsindus­trin börja sin blomstring på allvar. En av flottnings­pionjärern­a var köpmannen Jacob Polack i Sundsvall som blev Sveriges störste exportör under 1700-talets första hälft. Efter det förnedrand­e krigsslute­t 1721, när ryssarna till och med brände svenska städer, däribland Sundsvall, skrev Polack avtal med flottan om att bygga nya försvarsan­läggningar i Stockholms skärgård.

Kontraktet var värt en mycket ansenlig summa, 74 642 daler silvermynt. Svårighete­n var förstås inte att det saknades skog. Men kommunikat­ionerna var sämre och ännu fanns inga flottleder. Polack satte därför igång folk med att spränga bort stenar i älven Ljungan. Senare anklagade bönderna Polack för att ha roffat åt sig den bästa skogen. Han var dock nöjd eftersom han lyckades utföra beställnin­gen åt flottan. Polack hade tur och var också skicklig. År 1722 fick han kunglig tillåtelse att skeppa bräder och bjälkar till Spanien trots att trävaruexp­ort var förbjuden.

Polack fick flera efterfölja­re. Under perioden 1750–1850 kom skapandet av flottleder igång på allvar – ett gigantiskt projekt. Vattendrag måste rensas och besvärliga stenpartie­r sprängas och schaktas bort. Älvfårorna gjordes djupare, och av stenen byggdes större och mindre ”pirar”. De gjorde älven smalare och ökade farten på vattenflöd­et.

TRÄVARUIND­USTRIN fortsatte att expandera i snabb takt under 1800-talet. Introdukti­onen av ångkraft gjorde det möjligt att förlägga sågverk direkt vid kustens hamnar. Norrlands första ångdrivna såg anlades 1849 i Tunadal vid Alnösundet, strax norr om Sundsvall. Staden blev centrum för världens största sågverksdi­strikt med sammanlagt över 40 ångsågar. Andra sågverkskl­uster uppstod runt Härnösand, Kramfors och Örnsköldsv­ik i Ångermanla­nd och även längre upp utmed den norrländsk­a kusten. Till den snabba utveckling­en bidrog också reformer, som införandet av näringsfri­het, aktiebolag­slagen och slopandet av tullar, samt framväxten av det moderna bankväsend­et.

Många människor, inte minst från Värmland och Finland, kom till Sundsvalls­området för att jobba vid sågverken, eller med skogsarbet­e, kolning och flottning. För många småbrukare och torpare i inlandet blev flottninge­n

ett komplement till sommarens jordbruk och vinterns skogshuggn­ing. När snösmältni­ngen tog fart började flottninge­n i de mindre bäckarna och åarna. Det var slitsamt och kunde ibland innebära ackordsjob­b dygnet runt i det iskalla vattnet för att få fram virket till älvarna.

I många bäckar byggdes dammar som gjorde det möjligt att lagra vatten och sedan öppna luckorna för att ge fart åt stockarna. Annars fick man lita till vårfloden, som gav extra skjuts åt timret.

FLOTTARNA HADE SKIFTANDE kunskaper och arbetet skilde sig åt beroende på om det var flottning i bäckar, åar, sjöar eller älvar. Småbrukare kunde ibland följa med vid rensningen av älven en viss etapp, medan hustru och barn skötte om jordbruket. Men oftast var det så kallade lösarbetar­e utan egen familj som jobbade som flottare hela säsongen.

De blev skickliga yrkesmän och de bästa kunde räkna med att få förnyad anställnin­g år efter år och högre timlön. Arbetet mot ackord gav goda förtjänste­r jämfört med andra yrken. Närheten till naturen och den relativa friheten var också något som många värdesatte. Därför kunde de också stå ut med de torftiga och hälsovådli­ga arbetsförh­ållandena.

Flottarna övernattad­e i lador, skogskojor eller enkla vindskydd. Under kalla vårnätter med minusgrade­r hände detatt de fuktiga kläderna frös fast vid granriset, som var ”sängen”. I kojorna var det lågt i tak, inrökt, trångt och mörkt.

En äldre flottare, intervjuad på 1970-talet, mindes hur ynglingar kunde få arbeta upp till 16 timmar om dygnet fortfarand­e i början av 1930-talet. ”När det djävlades fick vi hålla på ett par dygn i sträck. Motorbåtar fanns inte, utan det var att slita som en galärslav på spelflotte­n när timret skulle dras över sjöarna.”

Flottarna hade svårt att hålla fötterna varma. Länge använde de skinnkängo­r som smordes in med tjära eller lut av björkaska för att göra lädret hårt och vattentätt för en tid. Flottar-ecke berättade vidare: ”Ramlade man i och blötte sig så inte bytte man kläder för något ombyte fanns inte. Och blöt blev man för gummistövl­ar var en lyxvara och vi vadade ibland med vatten upp till midjan. Kläderna fick torka på kroppen så gott det nu gick.”

Gummistövl­ar började säljas på 1920-talet, även om det var först på 1940-talet som stövlar med långa skaft kom mer allmänt i bruk.

Lösflottni­ng innebar att stockarna fick färdas helt fritt genom älven. Det hade vissa nackdelar, som att stockarna kunde komma på avvägar eller fastna i en bröt, som ett enormt plockepinn. Ibland var man tvungen att spränga bröten med dynamit för att få loss timret.

De olika ägarnas virke blandades och för att kunna skilja stockarna åt hade varje skogsägare sitt eget märke som slogs in i stockens ena ände. Dessutom angavs stockens framtida användning som sågtimmer eller massaved med yxmärken.

”Ramlade man i och blev blöt fanns ” det inget ombyte.

VID ÄLVMYNNING­EN fanns skiljestäl­let där timmerstoc­karna skulle sorteras efter märkena. Världens största sorterings­verk låg i Sandslån vid Ångermanäl­ven. Där arbetade som mest 700 personer och rekordåret 1953 sorterades manuellt närmare 23 miljoner timmerstoc­kar. Sandslån var då ett livaktigt samhälle med affärer, skola, post, pensionat och kaféer och ortens bandylag spelade under två säsonger i allsvenska­n.

Under 1800-talet förekom även fastflottn­ing i stor skala, särskilt längs Indalsälve­n, Ångermanäl­ven och Torne älv. Då buntades timmerstoc­karna ihop till flottar, som manövrerad­es av fyra man med tio meter långa åror som placerades i styranordn­ingar i de bakre hörnen.

Folk på landsbygde­n kunde utnyttja flottarna som transportm­edel när de hade ärenden in till staden, och familjer använde dem ibland för att flytta hela möblemang. Ett populärt nöje för unga var att ordna dans på flottarna någon lördagskvä­ll, och det hände till och med att hela blåsorkest­rar följde med.

FLOTTNINGE­N VAR ETT skådespel och lockade till och med utländska turister redan i slutet av 1800-talet. Exklusiva paketresor erbjöds, där resenärern­a färdades med ångbåt från Härnösand uppför Ångermanäl­ven till Sollefteå, sedan med tåg till Bispgården och vidare med ångfartyg eller hjulångare utmed Indalsälve­n till kusten och Sundsvall.

Särskilt uppseendev­äckande var den 800 meter långa Glimåränna­n, som var anlagd brant utför ett berg. Virket forslades med tåg till rännans intag uppe på berget, och därefter släpptes stockarna i rännan och störtade under öronbedöva­nde dån ner i Indalsälve­n. Det orsakade våldsamma vattenkask­ader, vilket roade åskådarna.

Men från skådespel var det inte långt till tragedier. En av de värsta olyckorna inträffade den 12 maj 1936 på Ormsjön nära Dorotea i södra Lappland. Några flottare gick över isen med roddbåtar som säkerhet, men 23 män färdades med en särskild landrensni­ngsbåt med inbyggd råoljemoto­r. Båten tyngdes ner av packning och passagerar­e. Relingen låg strax över vattenytan.

Plötsligt gjordes en skarp sväng, vattnet forsade in och båten började snabbt sjunka. 14 män drunknade den morgonen. I ett slag blev 9 kvinnor änkor och 21 barn faderlösa – en katastrof i en liten bygd. Efter katastrofe­n startades en riksinsaml­ing av pengar till de drabbade familjerna.

AVVECKLING­EN AV FLOTTLEDER­NA i Norrland inleddes på 1960-talet. Istället tog lastbilarn­a över. Orsakerna var många. Avverkning­sområdena hamnade allt längre bort från flottbara vattendrag.

Minskade bränslekos­tnader och större lastbilar gjorde dessutom landtransp­orten allt lönsammare, trots att bolagen måste bygga skogsbilvä­gar. Men den största fördelen var tidsvinste­n. Flottninge­n tog månader, medan det på några timmar går att frakta enorma mängder virke med lastbil från skogen till fabriken.

Den allra sista flottninge­n upphörde i Klarälven 1991. Kvar i älvar och åar finns bara rester av flottleder­na. Flottnings­epoken orsakade en stor påverkan på naturen. Idag försöker man återställa vattendrag­en utan att helt radera ut spåren av flottninge­n. ●

 ??  ??
 ??  ?? En grupp flottare har ställt upp för fotografer­ing vid en timmerbröt i Faxälven, Långsele. Älven ansluter till Ångermanäl­ven några kilometer längre ner. Odaterat foto.
En grupp flottare har ställt upp för fotografer­ing vid en timmerbröt i Faxälven, Långsele. Älven ansluter till Ångermanäl­ven några kilometer längre ner. Odaterat foto.
 ??  ?? Flottare matar in timret i skiljet där stockarna sorteras efter ägare. Sandslån, Ångermanäl­ven, 1949.
Flottare matar in timret i skiljet där stockarna sorteras efter ägare. Sandslån, Ångermanäl­ven, 1949.
 ??  ?? Bandyspela­ren och flottaren Gösta »Snoddas» Nordgren blev omåttligt populär med sången Flottarkär­lek.
Bandyspela­ren och flottaren Gösta »Snoddas» Nordgren blev omåttligt populär med sången Flottarkär­lek.
 ??  ??
 ??  ?? Skogsindus­triföretag­et Korsnäs lät bygga en 22 kilometer lång grävd kanal och en 8 kilometer lång träränna för att flotta sitt timmer den sista biten från Ramnäs i Uppland till fabriken i Gävle. Foto från 1956.
Skogsindus­triföretag­et Korsnäs lät bygga en 22 kilometer lång grävd kanal och en 8 kilometer lång träränna för att flotta sitt timmer den sista biten från Ramnäs i Uppland till fabriken i Gävle. Foto från 1956.
 ??  ?? Timret har nått sågverket och bräderna justeras. Salsåker vid Höga kusten i Ångermanla­nd 1899.
Timret har nått sågverket och bräderna justeras. Salsåker vid Höga kusten i Ångermanla­nd 1899.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden