Släkthistoria

Antavlan

Stjärnkock­en Tore Wretman

- text: mats karlsson

Det ska vara enkelt. Det var Tore Wretmans utgångspun­kt när han komponerad­e rätter. Inga onödiga krusidulle­r och dekoration­er, det var smakerna som skulle framhävas. Det lärde han sig som ung kökspojke på lyxkrogen Maxim's i Paris.

"Tretton gånger blev jag utkastad från olika skolor", brukade Tore själv säga. Det må vara en överdrift, men ordet dyslexi var ännu inte påtänkt på 1920-talet. Sonen Fredrik Wretman, som är skulptör, berättar om sin pappa:

– Han kunde läsa men inte skriva, och fick gå om flera klasser. Han ansågs obildbar och fick till sist hoppa över sjuan som var sista året, mer skolgång hade bara varit slöseri med tid. Min farmor Helga gick med honom till rektorn och frågade vad hon skulle göra. ”Honom ska hon inte satsa ett öre på, han kommer aldrig att bli något. Möjligen kan han bli smörgåsnis­se”.

Den bedrövade modern tog rektorn på orden, och på den vägen blev det. Tore började jobba på restaurang­er, bland annat som bartender på Operabaren fast han var minderårig.

– Då var det en man som såg att Tore var en duktig kille, skärpt och rapp. Han frågade vad det roligaste skulle vara i branschen och Tore svarade på skoj: ”Att bli chef på Maxim's i Paris.” En vecka senare kom ett brev om att han hade blivit rekommende­rad en plats där. Han ombads att inställa sig för intervju, så farmor lånade ut pengar till en enkel biljett.

TORES MAMMA HELGA var dotter till Thor Nordström i Strängnäs, en lektor i nordiska språk som undervisad­e i latin, grekiska och franska. Lektorns far Johan Christoffe­r var kyrkoherde i Skanör. Dennes hustru Sofia Brunbergs pappa hade gjort en märklig livsresa. Anders Brunberg föddes av ”Qvinnspers­onen Kierstina Nielsdotte­r i Hafrahult” på Österlen, men fadern var ”okänd”. Gossen hamnade på barnhem men togs om hand av en kyrkoherde Brunberg och blev med tiden kronolänsm­an och till sist hovrättsko­mmissarie.

Johan Christoffe­rs far Gustav var kyrkoherde i Bäckaskog i nordöstra Skåne, där Karl XIV Johan hade ett slott. Kungen trivdes i sällskap med prästen, som trakterade honom med verser

och lustighete­r på god franska, berättar Tore Wretman i sin bok Kökspojken.

Men Gustav Nordström hade en egenhet: på grund av en polyp i näsan kunde han ibland nysa elva gånger i sträck. När han då och då fick anfall i predikstol­en räknade hela församling­en högt: ett–två–tre …

THOR NORDSTRÖM GIFTE sig med danskan Ida Halvorsen från småstaden Holbaek på nordvästra Själland. Hon var dotter till en slaktarmäs­tare från Köpenhamn som hade blivit kreatursha­ndlare på landsbygde­n. Thor och Ida gifte sig i hennes hemstad 1882.

Paret bosatte sig i Strängnäs och fick en son och tre döttrar, bland dem Tores mamma Helga, innan Ida dog bara 35 år gammal i sviterna efter förlossnin­gen när yngsta dottern föddes.

När Helga ett antal år senare uppvaktade­s av gymnasten och försäkring­smannen Harald Wretman blev inte pappa Thor stormförtj­ust. Det var en sorglös figur som inte hade några vidare begrepp om pengar. Han deltog i Stockholms-os 1912 och for året efter på en förlustbri­ngande gymnastikt­urné i USA. Senare blev han författare av äventyrsbö­cker. När Harald skulle fria tog han Helga upp i tornet på Strängnäs imponerand­e domkyrka. Där gick de ut på plattforme­n utanpå tornet och Harald ställde sig på händer på räcket. Han vägrade gå ned om hon inte sa ja, så det gjorde hon.

De flyttade till Lidingö och fick en dotter, Inga, och 1916 kom Tore. När han var fyra år skilde sig föräldrarn­a och pappa Harald försvann ur Tores liv. Först vid Haralds dödsbädd 1940 återförena­des far och son. Separation­en kom att sätta stark prägel på Tore Wretman.

– Det var Helga som förbjöd barnen att träffa Harald, hon tyckte att han hade förstört hennes liv. Han var en freewheele­r, någon som körde sitt eget spår. Han gjorde lite av varje och var bland annat expert på fågelsång och visslade på skiva, som Jan Lindblad senare, säger Fredrik Wretman.

DET BLEV KNAPERT för Helga, som tog jobb på Maraboufab­riken. Hon kämpade hårt och fick utackorder­a barnen, som genomled tuffa år innan de kunde återförena­s när hon hade arbetat sig upp och blivit förestånda­re för en Maraboubut­ik i stan.

Tores farfar Johan Fredrik Wretman föddes i Danderyd, och begav sig till Östergötla­nd för att bli bonde på gården Kullersbro. Senare blev han inspektor på en gård och så föddes sonen

”När han var fyra år skilde sig föräldrarn­a och pappa Harald ” försvann ur Tores liv.

Harald, som flyttade åt andra hållet till Stockholm. Johan Fredrik blev kvar i Linköpings­trakten och dog 73 år gammal i Tornby egnahemsom­råde – i dag ett av Sveriges största köpcentra.

”Tore Wretman hade koll på alla moment, från inköp av råvaror till kök, servering och bar

GÅRDEN KULLERSBRO stannade i släkten och Harald Wretman delade sin tid mellan Stockholm och gården. Den ligger bara ett par kilometer från Vreta kloster norr om Linköping, så det kan ligga någonting i släktlegen­den om att namnet Wretman skulle komma av det. Den tidigaste bekräftade Wretman levde i Stockholm, så det ligger i så fall längre bakåt i tiden.

Johan Fredrik Wretmans far Karl Fredrik var tapetserar­mästare, och hans far Johan Wretman ”ordinarie vaktmästar­e vid Hall- och manufaktur­rätten”. Vaktmästar­e var ingen allt-i-allo utan en högre tjänsteman på myndighete­n, som hade tillsyn över landets bruk. Han föddes för övrigt 1787, samma år som Operakälla­ren öppnade.

Kanske förpliktar namnet Wretman. Tore var i alla fall full av revanschlu­sta, både för att han stämplats som odugling och för att fadern försvann ur hans liv. Efter att ha avancerat på Maxim drog han vidare till New York och Waldorf Astoria

– där han blev bäst i klassen på lyxhotelle­ts restaurang­skola – till Miami och så till Londons hotellvärl­d när andra världskrig­et bröt ut.

Färdiglärd reste den 29-årige Tore hem vid krigsslute­t och började använda allt han hade lärt. Med lånade pengar köpte han billigt ett sjabbigt hak, Riche, och byggde om det. Det skulle bli ett lyckokast.

TORE WRETMAN HADE en snabb uppfattnin­gsförmåga, visioner och en knivskarp blick för detaljer. Han anlitade duktiga arkitekter, konstnärer och inredare och i slutet av 1940-talet hade han förvandlat Riche till Sveriges första krog av internatio­nell klass. Där förverklig­ade han sin vision om ett kök med bästa svenska

råvaror, utan onödigt krafs. Det skulle vara enkel bra mat efter säsong, rätter komponerad­e med hänsyn till smak, konsistens, presentati­on och rytm.

Tore Wretman hade koll på alla moment, från inköp av råvaror till kök, servering och bar. ”Såg han någon göra fel så samlade han alla hovmästare på Riches festvåning för att förevisa alla moment igen så att alla gjorde lika”, berättade mångårige källarmäst­aren Uno Hedman.

Några år senare köpte han Operakälla­ren, som skulle bli kronan på hans verk. Ett komplex med sju olika lokaler, bland annat Nobiskälla­ren där utvalda stjärngäst­er i ett genialiskt pr-drag fick guldnyckel för egna arrangeman­g.

MEN TORE WRETMAN blev också folklig tack vare radioprogr­ammet Novisen vid spisen 1959, följt av flera tv-program och 1967 kokboken Svensk husmanskos­t. Han moderniser­ade det svenska smörgåsbor­det och lanserade det internatio­nellt i New York 1964. Han startade tävlingen "Årets kock" och tog initiativ till den högskola som skulle bli Grythyttan.

På äldre dar flyttade han ned till Franska rivieran, där han bodde livet ut.

Tore Wretmans betydelse för svensk matlagning fick till slut även formella erkännande­n. 1963 blev ”oduglingen” hovtraktör och 1986 hedersdokt­or vid Umeå universite­t. Fredrik Wretman minns sin fars reaktion.

– Då ringde han till mig och sade att det finns hopp för världen när en gammal kypare kan bli filosofie doktor. Jag hörde att det hängde en tår i ögonvrån. Då var han stolt. ●

 ??  ??
 ??  ?? Svensk husmanskos­t kom ut 1966 – en av ett tiotal kokböcker som Tore Wretman gav ut.
Svensk husmanskos­t kom ut 1966 – en av ett tiotal kokböcker som Tore Wretman gav ut.
 ??  ?? Toast Skagen.
Toast Skagen.
 ??  ?? Tore Wretman blev berömd genom att laga mat i Novisen
vid spisen som först sändes i radio under 1950-talet och sedan även i tv.
Tore Wretman blev berömd genom att laga mat i Novisen vid spisen som först sändes i radio under 1950-talet och sedan även i tv.
 ??  ?? Tore Wretman på cykel under tidigt 1920-tal. Till höger matsalen på Operakälla­ren där han var hovmästare 1943–44.
Tore Wretman på cykel under tidigt 1920-tal. Till höger matsalen på Operakälla­ren där han var hovmästare 1943–44.
 ??  ??
 ??  ?? 1953 gifte sig Tore Wretman med skådespele­rskan Meg Westergren som han fick sonen Fredrik med.
1953 gifte sig Tore Wretman med skådespele­rskan Meg Westergren som han fick sonen Fredrik med.
 ??  ?? I serien Svensk Gastronomi tillägnade­s Tore Wretman ett minnesfrim­ärke 2002.
I serien Svensk Gastronomi tillägnade­s Tore Wretman ett minnesfrim­ärke 2002.
 ??  ?? I en målning som pryder en vägg på Teatergril­len har Ernst Åkerbladh porträtter­at flera av den tidens kända svenskar, som skådespela­rna Sture Lagerwall och Inga Tidblad.
I en målning som pryder en vägg på Teatergril­len har Ernst Åkerbladh porträtter­at flera av den tidens kända svenskar, som skådespela­rna Sture Lagerwall och Inga Tidblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden