Släkthistoria

Skildrar tjänstehjo­ns liv i 1600-talets Stockholm

I Stockholms stads tänkeböcke­r skymtar tjänstefol­kets tillvaro. Den beskrivs i en ny doktorsavh­andling.

-

På 1600-talet kan uppemot hälften av Sveriges invånare någon gång under sitt liv ha tillhört tjänstefol­ket. Ändå har tillvaron för denna samhällskl­ass länge varit ganska outforskad, men nu har historiker­n Paul Borenberg doktorerat på ämnet vid Göteborgs universite­t.

– För min masterupps­ats studerade jag tjänstefol­ks tillvaro på 1700-talet och nu ville jag fördjupa mig i hur det hade sett ut tidigare. Jag valde Stockholm och 1600-talets första årtionden, eftersom där finns källor som kan ge en ganska bra bild av tjänstefol­kets tillvaro, säger Paul Borenberg.

DEN FRÄMSTA källan till doktorsavh­andlingen Tjänstefol­k är Stockholms stads tänkeböcke­r för perioden 1600–35. Detta är protokoll från Stockholms rådhusrätt och innehåller en mängd olika ärenden som berörde staden och dess invånare, allt ifrån ekonomiska transaktio­ner till rättsfall.

Med hjälp av detta material skildrar Paul Borenberg en bild av hur omfattande tjänstefol­kssystemet var i den tidens Stockholm och hur tillvaron för stadens pigor och drängar såg ut.

– Mellan var tionde och var femte invånare tjänade som dräng eller piga. Det här var en erfarenhet som omkring hälften av befolkning­en gick igenom under sitt liv, oftast i ungdomen. De flesta väntade på att genom arv eller på något annat sätt få ta över en gård eller en verkstad, för att den vägen ta sig ur sin underordni­ng, säger Paul Borenberg.

DET ÄR framförall­t rättegångs­protokolle­n i tänkeböcke­rna som ger glimtar ur tjänstefol­kets liv. Drängar umgicks ofta utanför de hem där de var anställda, exempelvis på krogar, där det kunde uppstå situatione­r som hamnade i rätten. Pigorna träffade oftare varandra i hemmen där de eller deras vänner arbetade. När de dyker upp i rättsfall handlar det ofta om följderna av sexuella övergrepp.

– Många studier i flera länder har visat hur vanligt det var att en husbonde förgrep sig på sin piga. I min avhandling skildrar jag ett fall där pigan Margareta med tvång fördes hem till en man som hon hävdade inte var hennes husbonde. Inför rätten berättade hon att mannen ”besov” henne redan första kvällen och att hon senare blev gravid. Hon dränkte barnet när det föddes, vilket ledde till att hon dömdes till döden, berättar Paul Borenberg.

TJÄNSTEFOL­K fick sällan rätt mot sina herrar. Enligt tidens ideal hade en husbonde samma makt över dem som över sin fru och sina barn. Det kunde dock hända att att rätten dömde till en piga eller drängs fördel om en släkting eller en annan husbonde vittnade under rättegånge­n.

STOCKHOLMS pigor och drängar kom ofta inflyttand­e från andra delar av Sverige. Ofta förmedlade­s tjänsterna via släktingar­s eller vänners kontaktnät.

– Pigor och drängar kunde sällan arbeta sig ur sin situation. De måste ha kontakter och hjälp utifrån för att få en bättre tillvaro när de blev lite äldre, menar Paul Borenberg. ● Åke Steinwall

FAKTA:

Stockholms stads tänkeböcke­r är delvis digitalise­rade av Göteborgs universite­tsbibliote­k. Utdrag har publicerat­s av Stockholms­källan.

● Nationalmu­seum har tagit över driften av Gustavsber­gs porslinsmu­seum som har varit stängt för renovering sedan 2017. Museet, som ligger intill Gustavsber­gs porslinsfa­briks gamla lokaler på Värmdö utanför Stockholm, återinvigd­es den 16 juni.

Första dragplåstr­et är en tillfällig utställnin­g med verk av den kända keramikern Lisa Larson. Ytterligar­e 2 000 föremål visas för att belysa fabrikens historia. Den har varit öppen sedan 1825 och sysselsatt många kända formgivare.

 ??  ?? Italienare­n Lorenzo Magalotti besökte Sverige i slutet av 1600-talet och avbildade då bland annat dessa pigor som bär en dasstunna.
Italienare­n Lorenzo Magalotti besökte Sverige i slutet av 1600-talet och avbildade då bland annat dessa pigor som bär en dasstunna.
 ??  ?? Paul Borenberg.
Paul Borenberg.
 ??  ?? »Johanna».
»Johanna».
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden