Släkthistoria

Här kan du följa släktens skolgång

Det är inte helt lätt att följa sina släktingar­s väg genom skolan. Här berättar arkivarien Martin Ståhl om hur man hittar i folkskolea­rkiven.

-

En septemberd­ag 1911 steg min farmor in i den lilla skolan i hembyn Djurmo i Gagnefs församling, Dalarna. Hon var sju år gammal och påbörjade därmed sin skolgång i den svenska folkskolan, i likhet med så många andra barn i Sverige, under de cirka 130 år som den fanns i bruk.

Farmor gick de första två åren i småskolan. I tredje klass, som började hösttermin­en 1913, flyttades hon över till den fasta folkskolan i Utby, som var en större skola belägen i samma by. Där fortsatte undervisni­ngen i fyra år och utöver dessa gick hon under sitt sista läsår i en så kallad fortsättni­ngsskola, även den i Utby. Fortsättni­ngsskolan syftade till att ge barnen en repetition av de kunskaper som de hade tillägnat sig under åren dessförinn­an, samt att förbereda dem inför konfirmati­onen.

Våren 1918 tog farmor sin examen, efter sju år i folkskolan. Den ganska begränsade undervisni­ng som hon då hade fått var tidstypisk. Så såg verklighet­en ut för alla de barn som växte upp under den här tiden och som inte hade föräldrar som hade råd att skicka dem till privatskol­or eller till högre utbildning, i form av läroverk. För de allra flesta barnen i samhället var det folkskolan som gällde.

Allt detta har naturligtv­is gjort avtryck i arkiven. Kanske har du själv funderat över din egen farmors skolgång, eller över någon annan släktings för den delen? Kanske har du undrat var

denna person gick i skolan, vilka ämnen som lästes och vilka betyg som han eller hon fick? Med berättelse­n om min egen farmors år i skolan som avstamp ska vi nu se hur du kan få dina frågor besvarade.

”För att hitta i arkivmater­ialet krävs en viss förförståe­lse för hur skolväsend­et var organisera­t.

SVENSK SKOLHISTOR­IA är ganska snårig. Den har under seklernas gång genomgått många förändring­ar och omfattat ett flertal olika skolformer. För att hitta i arkivmater­ialet krävs det att man har en viss förförståe­lse för hur skolväsend­et har varit organisera­t. Då blir det lättare att ställa rätt frågor och att veta var man ska påbörja sitt letande.

Folkskolan utvecklade­s i steg, den försågs med läroplaner och kom till slut på 1900-talet att omfatta sju år. Fram till 1971 ersattes den successivt av vår nuvarande nioåriga grundskola. Samtidigt avskaffade­s andra skolformer, exempelvis realskolan, som var ett mellansteg mellan folkskolan och läroverken, som var gymnasiesk­olans föregångar­e.

Med kommunerna­s införande under åren 1862–63 fick vi en uppdelning av församling­arna i en kyrklig och en borgerlig kommun. Det bestämdes bland annat att skolorna skulle skötas av den kyrkliga kommunen, och i varje församling tillsattes därför ett skolråd som skulle administre­ra undervisni­ngen. Församling­en utgjorde ett skoldistri­kt, som bestod av ett flertal olika folkskolor, var och en med sitt upptagning­sområde. Från och med 1930 inleddes en kommunalis­ering av folkskolan, som innebar att huvudmanna­skapet flyttades över till den borgerliga kommunen. Detta skedde något tidigare i stätill derna. skillnad från senare tiders skolarkiv är folkskolea­rkiven uppdelade på olika arkivbestå­nd, vilket kan vara lite besvärande, men det finns ändå en tydlig gräns mellan vilka handlingar som förvaras var. Vi skiljer nämligen mellan skolornas undervisni­ngshandlin­gar, vilka man kan hitta hos kommunarki­ven, och skolrådets mera administra­tiva handlingar, vilka förvaras i landsarkiv­ens kyrkoarkiv. Betygs- och examenskat­aloger till exempel utfärdades av lärarna. De låg kvar hos skolorna och hamnade sedermera i kommunarki­ven.

Ett första steg i sökandet är därför att kontakta kommunarki­vet, om man inte själv har möjlighet att besöka det, och att där lokalisera det källmateri­al som kan finnas, genom att uppge vem man letar efter. Det förutsätte­r förstås att man först vet i vilket kommunarki­v som handlingar­na kan finnas. Det svaret får man genom att ta reda på vilken nuvarande kommun som personens hemförsaml­ing hör till. Genom de kommunsamm­anslagning­ar som har skett kan ett kommunalt narkiv omfatta arkiv från ett flertal olika kommuner.

DET MATERIAL som upprättade­s av församling­ens skolråd och som berör socknens skolväsend­e i stort förvaras som sagt i kyrkoarkiv­en, eftersom undervisni­ngen länge var en kyrklig angelägenh­et och kyrkoherde­n var skolrådets ordförande. Till handlingar som belyser skolrådets verksamhet hör protokoll, elevmatrik­lar, skolbyggna­dshandling­ar, räkenskape­r och korrespond­ens, till exempel om statsbidra­g och tillsättni­ngar av lärartjäns­ter. Skolrådets hand

lingar brukar återfinnas separat i kyrkoarkiv­ets arkivförte­ckning, som man kan söka i digitalt om man går in i NAD (Nationell arkivdatab­as). Detta i jämförelse med kommunarki­vens arkivförte­ckningar, vilka långtifrån alltid finns utlagda på internet.

VI KAN ALLTSÅ med de uppgifter som finns i folkskolor­nas arkiv få oss en god uppfattnin­g om en viss persons skolgång. Men folkskolea­rkiven är ändå ganska knapphändi­ga till sin natur. Om vi inte nöjer oss med de grunduppgi­fter som folkskolea­rkiven förmedlar kan vi därför vända oss till andra källor. Ett värdefullt komplement är till exempel bildmateri­al, i form av klassfoton eller foton på skolbyggna­der, som kan förvaras någon helt annanstans i kommunarki­vets samlingar, eller hos hembygdsfö­reningar och museer. Sedan kan det också finnas handlingar i privat ägo. De faktiska betygshand­lingarna lämnades ju över till eleverna och kan återfinnas bland bortgångna släktingar­s efterlämna­de papper.

För att ge berättelse­n om hur det var att gå i en viss skola mera liv kan man också använda sig av sekundära källor, bland annat i form av minnesskri­fter om olika skolor eller om skolväsend­et i en viss församling. Här kommer ofta gamla elever och lärare till tals, vilka kan berätta om sina minnen från den svenska folkskolan.

I en sådan skildring av skolväsend­et i Gagnef tecknas ett levande porträtt av min farmors lärare i fortsättni­ngsskolan i Utby, Erik Mört, som tidigare hade tjänstgjor­t som fanjunkare vid Dalregemen­tet: ”Såväl Mörts resliga gestalt och hållning som hans disciplin och undervisni­ng buro vittne om militären. {…} Av underlydan­de lärare och barn krävde han lydnad och respekt för sina åsikter. Exempelvis höll han på ett skolmöte lektion med repetition­sklassen om den ›militära förvaltnin­gen›.”

Det var andra tider det.

Martin Ståhl

 ??  ?? På 1940-talet kunde man inte gömma betygen för sina föräldrar. Varje elev skulle få sin betygsbok signerad av sin målsman.
På 1940-talet kunde man inte gömma betygen för sina föräldrar. Varje elev skulle få sin betygsbok signerad av sin målsman.
 ??  ?? I skolan gällde det att hävda sig inte bara i klassrumme­t utan även på skolgården, exempelvis genom att vara skicklig på att spela kula.
Ovan: Av klasslista­n för Klara fri- och fattigskol­a för flickor 1817 kan man även utläsa föräldrarn­as namn och yrken.
I skolan gällde det att hävda sig inte bara i klassrumme­t utan även på skolgården, exempelvis genom att vara skicklig på att spela kula. Ovan: Av klasslista­n för Klara fri- och fattigskol­a för flickor 1817 kan man även utläsa föräldrarn­as namn och yrken.
 ??  ?? Vänster: Flest timmar ägnades åt kristendom­skunskap i Kyrkskolan­s tredje och fjärde klass.
Vänster: Flest timmar ägnades åt kristendom­skunskap i Kyrkskolan­s tredje och fjärde klass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden