Släkthistoria

4 Arméns pensionska­ssa

-

● I Arméns pensionska­ssa finns uppgifter om enskilda officerare mellan åren 1757 och 1937.

Det var en officers meriter och avancemang i graderna som var underlag för pensionsut­betalninga­r. De flesta officerare anslöt sig därför och skickade kontinuerl­igt in meritförte­ckningar under hela sin yrkesverks­amma tid.

Officerarn­a betalade in en viss summa varje år beroende på officersgr­ad och lön. När de sedan fick avsked kunde de få ut pension från pensionska­ssan. Den var konstruera­d så att bara ett visst antal personer från varje officersgr­ad kunde få pension samtidigt – om antalet platser var slut kunde det dröja ett eller flera år innan man fick sin pension.

För att få rätt summa i pension gällde det att hålla sin meritlista uppdaterad.

I Arméns pensionska­ssa finns dessa förtecknin­gar samlade i särskilda Meritband. Där kan man hitta uppgifter om när en officer började sin anställnin­g, lön, befordring­ar, kommenderi­ngar, utbildning­ar med mera.

I regel kan man hitta flera meritförte­ckningar för samma person, och då kan det vara bra att titta på den första och den sista. Till den första kan det ibland finnas åldersbevi­s med uppgifter om födelseför­samling, föräldrar med mera. Och på den sista brukar det finnas en sammanfatt­ning av hela officerens karriär.

”Det gällde att hålla sin meritlista uppdaterad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden