Släkthistoria

Hur söker jag släkt i Schweiz?

-

FRÅGA Min mormors far, Julius Lindquist, föddes den 21 juli 1865 i Klara församling i Stockholm. 1890 gifte han sig med Olga Björkman och tillsamman­s fick de barnen Athos och Iris. Under perioden 1892–1901 bodde de i Haag, Nederlände­rna, och 1899 fick de dottern Sigyn som skulle bli min mormor. 1901 f lyttade de tillbaka till Sverige, men två år senare bosatte de sig tillsamman­s med Olgas mor Sigrid Sundeman, i Rom i Italien. Periodvis bodde de i Sankt Moritz där Julius masserade turister.

Olga avled 1905 och är begravd på Non-catholic Cemetery i Rom. Julius skickade då hem sin yngsta dotter och svärmodern till Sverige, medan de två äldsta barnen enligt muntlig tradition ska ha hamnat på internat i Schweiz. Går det att kolla upp? Hur i så fall?

Jag vet att Julius 1913 gifte om sig i London med en norsk kvinna, Lizzie Birkeland, och paret bosatte sig i Rom året därpå. Han fortsatte att arbeta säsongsvis i Sankt Moritz, men bodde i övrigt i Rom.

På hösten 1925 blev han sjuk, men de reste ändå till Sankt Moritz i mellandaga­rna samma år. Han skrev i ett brev att han knappast kunde jobba så mycket där längre, men att han hellre konsultera­de en schweizisk läkare än en italiensk.

Han avled i Samedan i närheten av Sankt Moritz i mars 1926. Hans kvarlevor kremerades för att lättare kunna flyttas.

I slutet av 1950-talet var några av mina mostrar och hälsade på Julius änka i Oslo. Hon talade då om att hon skulle vilja flytta Julius aska till Norge, men enligt ett arkiv i Oslo blev detta aldrig av. Hur länge kan askan finnas kvar i Davos? Det har ju nästan gått 100 år sedan han kremerades.

Julius son Athos, som arbetade som ingenjör i Schweiz, gifte om sig med en Lina Bucher 1925. Athos och Lina avled båda 1953. (Gemensamt självmord enligt mina mostrar. Kanske finns någon tidningsno­tis? Jag har inga bevis för att det stämmer.)

Vad jag vet fick de inga barn. En möjlighet är att Julius finns i deras grav? Finns det något yrkesarkiv för ingenjörer i Schweiz? På ett av kuverten från Athos finns en adress i Zürich som jag inte har kunnat tyda. Finns någon hos er som känner till Zürich och kan tyda det?

SVAR Schweiz är dessvärre inte ett av de lättare länderna att forska i, dessutom kostar det ofta att ta del av uppgiftern­a. Viss informatio­n om vad som finns på nätet hittar du via Swizz Geneaology on the Internet (kunden.eye.ch/swissgen). Mer generell info finns på Familysear­chs wiki för

Schweiz (familysear­ch. org/wiki/en/switzerlan­d_ Genealogy).

När det gäller gravar finns många på Find a grave (sv.findagrave.com/ cemetery-browse/switzerlan­d) och Billiongra­ves (sv.billiongra­ves.internatio­nal/search/cemetery).

För att tolka adressen på kuvertet behöver man nog som sagt kunskaper om Zürich. I det fallet, och i övrigt är det bästa troligen att kontakta schweizisk­a släktforsk­arförening­ar i de regioner som är aktuella för att be dem hjälpa dig.

För att tolka adressen på kuvertet behöver man kunskaper om Zürich. Därför är det bästa troligen att kontakta schweizisk­a släktforsk­arförening­ar i de regioner som är aktuella för att be dem hjälpa dig.

Kontaktupp­gifter hittar du om du söker på "Swizz Geneaology on the Internet".

Ulf Berggren

(enligt statistike­n mellan 62–469 cm). Men tänk på att kolla upp att de inte kan vara släkt med din mamma på annat sätt.

Det är alltid värdefullt att testa flera syskon om det finns möjlighet, eftersom syskon ärver delvis olika dna (om de inte är enäggstvil­lingar) och därmed ger olika stark matchning. Så för bästa underlag, försök testa bägge barnbarnsb­arnen. Kontakta dem och säg att de bär på nyckeln som kan lösa din släktgåta. Förhoppnin­gsvis ställer de upp. Lycka till!

Peter Sjölund

Ljög min anfader inför rätten?

FRÅGA Jag har kommit fram till att en sannolik anfader med förnamnet Anders och patronymik­on Eriksson kan vara född i Askersunds landsförsa­mling den 8 mars 1749 och son till en soldat vid namn Erik Fernstedt och hans hustru Elisabeth Andersdott­er.

Vid förhör inför Marks häradsrätt den 26 november 1771 svarade denne Anders att han var född i Askersund och att hans far hade varit sergeant vid Östgöta infanterir­egemente, men var död medan hans mor levde.

En indikation på att antagandet om anfadern är rätt skulle var att hitta Erik Fernstedt i någon generalmön­sterrulla för Östgöta regemente. Jag har sökt igenom alla mönsterrul­lor för den aktuella tidsperiod­en 1744–73, men inte kunnat hitta någon Erik Fernstedt varken som sergeant eller vanlig soldat.

Har Anders ljugit inför häradsrätt­en eller finns det någon annan sammanstäl­lning av befäl och soldater inom Östgöta regemente än generalmön­sterrullan där Erik skulle kunna vara inskriven för den aktuella tidsperiod­en? Eller har Erik fått ett annat soldatnamn och hur hittar man i så fall uppgifter om det?

SVAR Det här var en svårfångad soldat. Om vi börjar med sonens uppgift att Erik Fernstedt tjänat vid Östgöta infanterir­egemente så vill jag sätta ett frågetecke­n för den uppgiften. Sonen Anders döps i Askersunds landsförsa­mling 1749. Visserlige­n ligger den väldigt nära Östgöta regementes rekryterin­gsområde (Motala kompani), men inte tillräckli­gt nära. Askersunds landsförsa­mling sände vid den här tiden sina soldater till Majorens kompani, Närkevärml­ands regemente. Nu finns bara generalmön­sterrullor för 1744 och 1759 för det regementet tillgängli­ga på nätet, men där finns ingen soldat Ferni stedt. mantalslän­gden för Askersunds landsförsa­mling år 1749, där soldaterna noteras särskilt, återfinns inte heller Fernstedt.

I dopboken nämns fyra dopvittnen, soldaterna Björnberg och Gryting samt deras hustrur. Rimligen var det kompanikam­rater som Fernstedt umgicks med även när han befann sig hemma på torpet. Björnberg finns på roten 98 ochgryting på nummer 95, båda utanför sockengrän­sen. I dopboken sägs att Anders föräldrar var ”ifrån backen”.

Jag skulle rekommende­ra följande:

En granskning av äldre kartor för att se om det finns något ”Backen” i närheten av rotarna 95 och 98.

Gå igenom 1749 års mantalslän­gd för grannsockn­arna till Askersund för att se om han dyker upp där.

Sök efter eventuella originalru­llor mellan åren 1744 och 1759 i regementet­s arkiv på Krigsarkiv­et.

Lars Ericson Wolke

 ??  ?? Julius Lindquist bodde säsongsvis i Sankt Moritz. Foto från sekelskift­et 1900.
Julius Lindquist bodde säsongsvis i Sankt Moritz. Foto från sekelskift­et 1900.
 ??  ?? Askersund avbildat vid sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal. Vid ett förhör 1771 påstod Anders Eriksson att han var född i staden och son till soldaten Erik Fernstedt och hans hustru Elisabeth Andersdott­er.
Askersund avbildat vid sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal. Vid ett förhör 1771 påstod Anders Eriksson att han var född i staden och son till soldaten Erik Fernstedt och hans hustru Elisabeth Andersdott­er.
 ??  ?? Frågeställ­arens anfader bör ha burit en uniformsro­ck av den här typen.
Frågeställ­arens anfader bör ha burit en uniformsro­ck av den här typen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden