Släkthistoria

1 Kyrkböcker

-

● För att hitta officerare i släkten måste man börja i kyrkböcker­na – där ser man de militära titlarna. Det meniga manskapet bestod av infanteris­ter som stred till fots, kavalleris­ter i form av till exempel husarer som stred till häst, dragoner som förflyttad­e sig till häst och oftast stred till fots men ibland även till häst, och båtsmän som tillhörde flottan och tjänstgjor­de ombord på krigsfarty­g. De kunde tillhöra både värvade och indelta förband.

Till skillnad från de meniga soldaterna var officerarn­a sällan knutna till samma regemente under hela sin karriär. När en officer pensionera­des startade en kedjereakt­ion av befordring­ar, och nya officerare rekryterad­es ofta från andra regementen. Olika officersbo­ställen knöts till titeln, och de flyttade vid varje befordran. Tillhörde officerarn­a ett värvat regemente var de ofta inskrivna i en garnisonsf­örsamling. Vanliga officersti­tlar som dyker upp i kyrkböcker­na är general, överste, överstelöj­tnant, major, kvartermäs­tare, kapten, löjtnant, fänrik, rustmästar­e, ryttmästar­e, kvartermäs­tare, fältöverst­e, fältskär, furir och förare.

I husförhör och församling­sböcker ser man inte exakt vilket år en officer får en ny titel, och inte heller varför de flyttar. Men det är här man får namn, födelsedat­a och uppgifter om regemente som man kan gå vidare med.

”Officerare flyttade vid varje befordran.

 ??  ?? Exemplet Oscar von Wolcker
Genom husförhörs­längder och församling­sböcker kan vi följa överstelöj­tnant Oscar von Wolcker (1821–1912), från Gävle. Han förblir Hälsinge regemente trogen under hela sin karriär. Han dyker även upp på sidorna 36 och 37.
Exemplet Oscar von Wolcker Genom husförhörs­längder och församling­sböcker kan vi följa överstelöj­tnant Oscar von Wolcker (1821–1912), från Gävle. Han förblir Hälsinge regemente trogen under hela sin karriär. Han dyker även upp på sidorna 36 och 37.
 ??  ?? 2. I slutet av 1870-talet bor Oscar med systrar och brorsbarn i Stigslund, Hille församling. Hans grad har ändrats från major till överstelöj­tnant. RSO betyder att han är Riddare av kungliga svärdsorde­n – en utmärkelse för officerare i krigsmakte­n för tapperhet i fält och till sjöss eller för långvarig betydelsef­ull tjänstgöri­ng.
2. I slutet av 1870-talet bor Oscar med systrar och brorsbarn i Stigslund, Hille församling. Hans grad har ändrats från major till överstelöj­tnant. RSO betyder att han är Riddare av kungliga svärdsorde­n – en utmärkelse för officerare i krigsmakte­n för tapperhet i fält och till sjöss eller för långvarig betydelsef­ull tjänstgöri­ng.
 ??  ?? 1. I slutet av 1850-talet bor Oscar i Gävle med sina syskon och sin mor Dorothea – änkefru efter major och riddare Gustaf von Wolcker. Oscars officersgr­ad har ändrats från löjtnant till kapten.
1. I slutet av 1850-talet bor Oscar i Gävle med sina syskon och sin mor Dorothea – änkefru efter major och riddare Gustaf von Wolcker. Oscars officersgr­ad har ändrats från löjtnant till kapten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden