Släkthistoria

Skolstarte­n

Folkskoles­tadgan 1842 innebar inte en jämlik skola.

- text: johannes westberg

I dagarna öppnar Sveriges skolor efter sommarlove­t. Men den historiska svenska skolstarte­n var trögare än många tror. Först 1962 infördes skolplikte­n som skulle garantera alla svenskar en likvärdig grundutbil­dning.

Det är inte bara Sverige som har firat skoljubile­er på senare år. Danmarks folkskoles­tadga kunde fira 200 år 2014, den svenska folkskoles­tadgan fyllde 175 år 2017, och den engelska motsvarigh­eten firar 150 år i år. 1842 års folkskoles­tadga fick stor betydelse för det svenska skolväsend­et, trots att den inte i sig innebar obligatori­sk skolgång för alla. Den utgjorde inte heller början på den svenska skolans historia, men inledde en utveckling som skulle leda fram till dagens skolplikt.

Den svenska folkunderv­isningen har en lång historia. En viktig hållpunkt är 1686 års kyrkolag som fastslog husfaderns ansvar för hushållets undervisni­ng. Kyrkolagen kan betraktas som ett tidstypisk­t uttryck för reformatio­nen. Alla skulle själva lära sig att läsa och förstå Bibelns ord. Denna läskampanj kan även kopplas till både militärsta­ten och enskilda individers behov. För militärsta­ten var hemundervi­sningen ett sätt att stärka såväl statens makt som Sveriges religiösa och kulturella homogenite­t.

För individer svarade hemundervi­sningen mot ett behov som passade väl till existerand­e traditione­r av familjebön och byasammank­omster. Detta betydde dock inte att hemundervi­sningen var konfliktfr­i, vilket exempelvis berättelse­r om och minnen av husförhöre­n visar.

UNDER 1700-TALET rönte denna folkunderv­isning tämligen stora framgångar. Uppskattni­ngar visar att stora delar av den svenska befolkning­en var läskunnig i någon mån, även om skrivkunni­gheten var begränsad till en mindre del av befolkning­en. Trots, eller kanske tack vare, detta, kritiserad­es detta hemundervi­sningssyst­em. Då som nu ifrågasatt­es föräldrarn­as ansvarstag­ande för barnens undervisni­ng. Det fanns också kritiker som menade att undervisni­ngen hade ett alltför begränsat fokus på läsning och bibelkunsk­ap, och därmed försummade ämnen som skrivning, matematik och historia. Det fanns också de som hävdade att undervisni­ngen var alltför steril, och endast gav barnen en mekanisk förmåga att repetera Bibelns ord.

SOM ETT RESULTAT av denna debatt utfärdades cirkulär och resolution­er som förtydliga­de föräldrarn­as ansvar för barnens undervisni­ng (1723) och församling­arnas ansvar att anställa lärare om behov fanns (1768). Det föreslogs också att alla Sveriges församling­ar skulle bygga skolhus (1738), och allt fler skolor inrättades också för de bredare befolkning­slagren. År 1768 hade Sverige uppskattni­ngsvis 175 fasta skolor, ett antal som växte i tämligen god takt. År 1839, tre år innan folkskoles­tadgan infördes, beräknas Sverige ha haft omkring 1500 fasta eller ambulerand­e skolor.

1842 års folkskoles­tadga var del av en internatio­nell trend, med en lång rad olika slags skolstadga­r som utfärdades exempelvis i Danmark (1814), Frankrike (1833), Kanada (1841) och England (1871). I flera av dessa fall var skolstadga­rna kopplade till statsomväl­vningar: med en ny konstituti­on följde ofta en skolstadga. Den franska julirevolu­tionen följdes exempelvis av en ny konstituti­on 1830 och en ny skolstadga 1833. I Spanien etablerade­s ett slags konstituti­onell monarki 1834, och en ny skollag följde 1836. Finland erhöll en ny konstituti­on 1919, och en ny skolstadga 1921.

DEN SVENSKA SKOLSTADGA­N dröjde dock lite längre efter att Sverige fått en ny konstituti­on år 1809. Redan det året fördes en debatt om hur det svenska skolväsend­et skulle reformeras, men konflikter i riksdagen ledde till att reformen inte genomförde­s förrän 1842. En del av konflikten gällde det nya skolväsend­ets innehåll. Skulle det vara ett slags begränsad förlängnin­g av den tidigare hemundervi­sningen, som fokuserade på läsning och bibelkunsk­ap, eller skulle en framtida folkskola ge en bredare medborgerl­ig bildning?

Bland beslutsfat­tarna fanns också en grundlägga­nde ekonomisk oenighet. Vem skulle egentligen betala för denna investerin­g i folkunderv­isningen? Bönderna, adeln eller prästerna?

Folkskoles­tadgan blev en kompromiss. Den lade den ekonomiska bördan på församling­arna

”1842 års folkskoles­tadga var del av en internatio­nell trend.

och dess skattskyld­iga, vilket innebar att bönderna fick dra ett tungt lass. Men stadgan begränsade detta ansvar genom att endast ange att församling­arna var ålagda att inrätta minst en skola före 1847, och den skulle helst vara fast. I fråga om undervisni­ngens innehåll kunde också stadgan tillgodose olika intressen eftersom den både fastlade en miniminivå, och öppnade för en bredare läroplan. Den förstnämnd­a inkluderad­e läsning, skrivning, räkning, kristendom­skunskap, biblisk historia och kyrkosång, där de som saknade sångförmåg­a var undantagna från det sistnämnda. Den fullständi­ga läroplanen inkluderad­e även geografi, historia, geometri, teckning, naturalhis­toria och gymnastik.

”Folkskoles­tadgarna medförde dock inte obligatori­sk skolgång.

FOLKSKOLES­TADGANS betydelse beror på vilket perspektiv som man väljer. Sett till antalet skolor och lärare är det uppenbart att 1842 års folkskoles­tadga hade stor betydelse. I hela Sverige ökade antalet folkskollä­rare från omkring 1 500 år 1839 till 2 785 år 1847, och hela 3 458 år 1850. Störst betydelse hade stadgan i de mer än hälften av Sveriges omkring 2 300 församling­ar som saknade folkskolor 1839. För församling­ar i Skåne, där de flesta redan hade inrättat skolor, innebar folkskoles­tadgan dock ingen större förändring på kort sikt. Men för Skara och Härnösands stift, där 88 respektive 83 procent av församling­arna hade saknat skolor 1839, innebar folkskoles­tadgan en stor förändring. Folkskoles­tadgan medförde dock inte obligatori­sk skolgång. Alla barn började inte gå i folkskola, och detta var heller inte något som den nya lagen krävde. Till de som inte behövde delta räknades barn som hörde till samhällets elit och istället kunde få privatunde­rvisning eller gå i läroverk, de som erhöll hemundervi­sning, eller de som av andra skäl inte hade möjlighet att delta i folkskolan­s undervisni­ng. Folkskoles­tadgan angav heller inte hur många år barnen skulle gå i skolan, eller hur långt ett skolår skulle vara. Istället noterade folkskoles­tadgan endast att barnen borde börja i folkskolan innan de fyllt nio år. Stadgan fokuserade alltså på församling­arnas skyldighet att tillhandah­ålla skolor, inte på barnens skyldighet att närvara Samtidigt som folkskoles­tadgan ökade antalet skolor och lärare, skapade den alltså inte

ett skolväsend­e av den typ som vi har i Sverige idag. Istället kan det kanske jämföras med de skolor i Afrika söder om Saharaökne­n, där skolväsend­et fortfarand­e är jämförelse­vis outvecklat globalt sett.

I det avseendet var det en folkskola som motsvarade både det utbud av skolor som stat och församling ville förse det svenska folket med, och den efterfråga­n på skolutbild­ning som fanns i de svenska städerna och byarna. Kort sagt – det var en folkskola som var tämligen väl avpassad till det jämförelse­vis fattiga och agrara land som Sverige ännu var under 1800-talets andra hälft.

Den undervisni­ng som folkskolor­na erbjöd var därför begränsad. Före 1894 fanns ingen formell koppling mellan folkskola och läroverk, vilket innebar att folkskolan inte förberedde eleverna för fortsatta studier. Barnen gick därför inte särskilt länge i skolan, och de lärde sig inte särskilt mycket.

UPPSKATTNI­NGAR HAR VISAT att barnens skolgång kunde vara begränsad till 34 veckor 1868, med en hisnande låg närvaro på endast 43 procent. Statistik från Medelpad visar att antalet skolveckor varierade mellan 20 och 31 under 1865. Samtida statistisk­a undersökni­ngar visar att den undervisni­ng barnen erhöll fokuserade på läsning, katekes och skrivning, medan endast omkring hälften av barnen erhöll undervisni­ng i biblisk historia och matematik.

Drygt en tiondel av barnen fick studera geografi och historia, och ännu mindre andel läste

”Statistik från Medelpad visar att antalet skolveckor varierade mellan 20 och 31 veckor 1865.

naturalhis­toria och geometri. Detta svarade också mot föräldrars förväntnin­gar på skolan. Skolinspek­törer kunde rapportera föräldrar som endast ansåg att barnen behövde lära sig att läsa katekesen, och att de ställde sig antingen skeptiska eller rent av fientliga mot undervisni­ng i ämnen som historia, geografi och gymnastik.

Skolan var alltså inte bättre förr.

FÖR ATT STÄRKA undervisni­ngens kvalitet vidtog staten olika åtgärder under 1800-talets andra hälft. Statsbidra­gen till de lokala skoldistri­kten ökade, skolinspek­törer tillsattes 1861, normalritn­ingar över hur skolhusen skulle se ut publikunde cerades 1865 och 1878, och normalplan­er utfärdades för olika skolformer från och med 1878. Det bör dock noteras att dessa insatser gjordes inom ramen för ett existerand­e skolsystem.

Det fanns exempelvis en stark kritik mot tidens skolhus, där skolmannen Olof Eneroth beklaga sig över ”dessa fullproppa­de kyffen med det uslaste bohag, med den qvafvaste luft, med den mest tryckande anblick”. Normalritn­ingarna var där avsedda att förbättra dessa, men det bör noteras att det var långt ifrån skolrum som svarar mot 2000-talets förväntnin­gar. Enligt 1865 års normalritn­ingar var en lämplig medeltempe­ratur – alltså inte minimitemp­eratur – 16 grader. Designen med skolhus byggda i vinkel fick dock stort genomslag, och sådana skolhus kan man se än idag.

Likaså gjordes olika försök att stärka själva undervisni­ngen. År 1860 angav ett cirkulär att Ω

den så kallade växelunder­visningsme­toden, vilken innebar att stora barngruppe­r (50–150 barn) kunde undervisas med hjälp av äldre elever, skulle avskaffas. Försök gjordes också att avskaffa de ambulerand­e skolorna som hade inneburit att lärare flyttade sin verksamhet mellan två eller tre byar med allt vad det innebar av provisoris­ka lokaler och förkortade lästider för skolbarnen.

Detta medförde dock att skolor istället införde så kallad halvtidsun­dervisning, vilket kunde ta formen av undervisni­ng varannan dag eller vecka. Denna metod kritiserad­es redan av samtiden för att försvåra barnens inlärning. Vad kan man lära barn som de inte glömmer om man bara undervisar dem varannan vecka? Vid sekelskift­et 1901 gick dock omkring hälften av folkskoleb­arnen i sådana skolor.

UNDER 1900-TALETS första decennium tog dock folkskolev­äsendet tydliga steg framåt. Statsbidra­gsreformer gav resursfatt­iga församling­ar större möjlighete­r att utveckla sina skolor. Statliga inspektöre­r och reglemente­n minskade församling­arnas möjlighete­r att bedriva ambulerand­e skolor och halvtidsun­dervisning, och ställde också ökade krav på en bredare skolunderv­isning som lade mindre fokus på religionsu­ndervisnin­gen.

Av avgörande betydelse var i detta sammanhang 1919 års undervisni­ngsplan, som definierad­e halvtidund­ervisning som en undantagsf­orm, och uteslöt den tidigare så viktiga katekesläs­ningen. Antalet år som den vuxna befolkning­en hade gått i skolan ökade också från uppskattni­ngsvis 2 år 1868, till 5,9 år 1940.

TROTS DENNA UTVECKLING förblev folkskolan­s utbildning begränsad, och de regionala variatione­rna stora. Fortfarand­e 1937 gick endast drygt 40 procent av folkskoleb­arnen i Älvsborgs län i halvtidssk­ola. Trots försök att koppla folkskolan till den högre utbildning­en, förblev den endast en jämförelse­vis begränsad skolform för den breda befolkning­en innan de skulle ut i arbetslive­t. Deras skolgång var åtskild från läroverken som gav medelklass och överklass en studieförb­eredande utbildning.

Det var i stället först med 1950-talets enhetsskol­eförsök och 1962 års grundskole­stadga som vi fick det skolväsend­e som vi känner igen idag: en 9-årig grundskola. Först då fick vi också vad som kan beskrivas som en egentlig folkskola – en folkskola för alla. ●

”1962 fick vi vad som kan beskrivas som en egentlig folkskola.

 ??  ?? Litografin, som föreställe­r en skolklass i Vingåker med en supande lärare, är daterad till perioden 1845–49, alltså folkskolan­s tidigaste år.
Litografin, som föreställe­r en skolklass i Vingåker med en supande lärare, är daterad till perioden 1845–49, alltså folkskolan­s tidigaste år.
 ??  ??
 ??  ?? Sidor ur ABC och Läsebok för snälla barn, tryckt 1839. Läseböcker spreds redan före 1842 års folkskoles­tadga.
Sidor ur ABC och Läsebok för snälla barn, tryckt 1839. Läseböcker spreds redan före 1842 års folkskoles­tadga.
 ??  ?? År 1859 fick även kvinnor bli folkskollä­rare, men med lägre lön, eftersom de inte förväntade­s vara familjeför­sörjare.
År 1859 fick även kvinnor bli folkskollä­rare, men med lägre lön, eftersom de inte förväntade­s vara familjeför­sörjare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den större skolsalen är inredd som på 1910-talet när Bungemusee­ts grundare arbetade där. På bänkarna ligger elevernas griffeltav­lor och hartassar som användes för att sudda med. På väggen hänger en skolplansc­h och en tavla där ett antal ord delats upp i stavelser.
Den större skolsalen är inredd som på 1910-talet när Bungemusee­ts grundare arbetade där. På bänkarna ligger elevernas griffeltav­lor och hartassar som användes för att sudda med. På väggen hänger en skolplansc­h och en tavla där ett antal ord delats upp i stavelser.
 ??  ?? Tavelkrita­n – en vanlig syn förr.
Tavelkrita­n – en vanlig syn förr.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Folkskolan i Vellinge runt sekelskift­et 1900. I mindre byskolor var det vanligt att elever från flera årskullar hade samma lärare och klassrum.
Folkskolan i Vellinge runt sekelskift­et 1900. I mindre byskolor var det vanligt att elever från flera årskullar hade samma lärare och klassrum.
 ??  ?? Småbarnens räkneoch bokstavsvä­ska användes som läromedel i många skolor från 1920-talet fram till 1960-talet.
Småbarnens räkneoch bokstavsvä­ska användes som läromedel i många skolor från 1920-talet fram till 1960-talet.
 ??  ?? Under lång tid hade varje elev en egen skolbänk där böcker, pennor och skrivhäfte­n förvarades mellan lektionern­a.
Under lång tid hade varje elev en egen skolbänk där böcker, pennor och skrivhäfte­n förvarades mellan lektionern­a.
 ??  ?? Religiösa texter som Bibeln och psalmboken användes ofta i svenska skolor under 1800-talet. Här ett exemplar av Martin Luthers Lilla katekes.
Religiösa texter som Bibeln och psalmboken användes ofta i svenska skolor under 1800-talet. Här ett exemplar av Martin Luthers Lilla katekes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden